Osa kouvolalaisista perheistä on jo nyt taloudellisessa ahdingossa, mutta pahin on vielä edessä, kirkkoherra Keijo Gärdström sanoo – Lisääntynyt toimeentulotuen tarve näkyy hakemusten määrässä

Toimeentulotuki: Koronakriisi kaataa helposti sellaisten talouden, jotka ovat sinnitelleet toimeentulotuen rajamailla, johtava sosiaalityöntekijä sanoo.

Harri Teitto

–  Perheiden taloudellinen ahdinko alkaa näkyä. Varaa ruokaan ei välttämättä enää ole, kirkkoherra Keijo Gärdström sanoi jo viime viikolla.
–  Perheiden taloudellinen ahdinko alkaa näkyä. Varaa ruokaan ei välttämättä enää ole, kirkkoherra Keijo Gärdström sanoi jo viime viikolla.

Tämä kriisi kaataa helposti sellaisten talouden, jotka ovat sinnitelleet juuri toimeentulotuen rajamailla. Näin arvioi Kymsoten vastaava johtava sosiaalityöntekijä Anna Liekka.

Yhteydenotot Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten sosiaalitoimeen ovat lisääntyneet koronaepidemian vuoksi.

"Ketään ei voi jättää hätään"

Kouvolassa Kelan perustoimeentulotukea maksettiin tämän vuoden helmikuussa 703 660 euroa. Vastaava summa vuoden 2019 helmikuussa 660 907 euroa. Erotus on vajaat 43 000 euroa.

Ehkäisevän toimeentulotuen päätösten määrät ovat kasvaneet vuoden 2020 maaliskuussa 25 prosentilla vuoden 2019 maaliskuuhun verraten Kymsoten tilastojen mukaan.

Kymsote on linjannut, että se käyttää tällä hetkellä STM:n ohjeistamaa yksilöllistä harkintaa tehdessään ehkäisevän toimeentulotuen päätöksiä.

– Tavoitteena on katsoa kokonaistilannetta niin, ettei ketään jätetä hätään, sosiaalityön palvelujohtaja Anu Salonen sanoo.

Epidemia voi kestää kauan – asuminen, ravinto ja lääkitys turvataan

Sosiaali- ja terveysministeriö STM suosittelee uusimmissa ohjeissaan, että Kela luopuisi perusosan alentamisharkinnasta kokonaan poikkeustilan ajaksi. Perusosaa on voitu normaalitilanteessa alentaa esimerkiksi, jos ihminen kieltäytyy tarjotusta työstä tai keskeyttää opintonsa alle 25-vuotiaana.

STM on linjannut, että kuntien ja Kelan on tehtävä mahdollisimman joustavasti yhteistyötä erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden asumisen, ravinnon ja lääkityksen turvaamiseksi.

– Jo ennen ohjeistusta olemme toimineet näin. Nyt Kelassakin pyritään pitkiin päätöksiin, sillä epidemia voi kestää kauan. Hyvä, että kuntalaisten asuminen ja eläminen asuminen pyritään turvaamaan, Salonen sanoo.

Yritämme kohdella asiakkaitamme lempeästi. Moni ei ole ehkä koskaan kuullutkaan toimeentulotuesta. — Anna Liekka

Neuvontanumerossa opastetaan eteenpäin

Perustoimeentulotukea haetaan saa ensisijaisesti Kelasta. Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja. Jos talous on toden teolla kaatumassa, ehkäisevää toimeentulotukea haetaan aikuissosiaalityön puolelta.

Toimeentulotuissa hakemuspiikki ei näy heti. Liekka ennakoi, että tilanteen pitkittyessä koronaviruksen aiheuttama työttömyys, lomautukset ja yritysten toimeentulovaikeudet voivat aiheuttaa perheille vaikeuksia.

Kymsotessa pyritään, ettei toimeentulotukihakemusten käsittelyyn tulisi pitkiä viiveitä.

Salonen arvioi, että vielä on paljon heitä, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan aikuissosiaalityön tarjoamasta toimeentulotuesta. Hän kannustaa, että ihmiset soittaisivat aikuissosiaalityön neuvontanumeroihin.

Kymsotessa on lisätty neuvontaa pidentämällä aikuissosiaalityön puhelinaikaa ja siirtämällä lisää työntekijöitä aikuispuolelle, neuvontaan ja toimeentulotukikäsittelyyn.

Raimo Eerola

–Kuntalaisten asuminen pyritään turvaamaan, sosiaalityön palvelujohtaja Anu Salonen sanoo.
–Kuntalaisten asuminen pyritään turvaamaan, sosiaalityön palvelujohtaja Anu Salonen sanoo.

Seurakunta aloitti ruokajakelun lahjoitusleivillä

Kirkon diakoniatyölle on nyt selkeää tarvetta, Kouvolan seurakunnan kirkkoherra Keijo Gärdström sanoo.

– Pahin on tulossa muutaman viikon päästä, kun ihmisten ahdinko lisääntyy.

Kirkkoherran mukaan ruokapula on näkynyt jo pari viime viikkoa.

Kouvolan seurakunnan diakoniatyö jakaa vähävaraisille leipää ja muita elintarvikkeita.

Toimeentulotuki muodostuu kolmesta osasta

Toimeentulotukea ovat perustoimeentulotuki, täydentävä toimeentulotuki sekä ehkäisevä toimeentulotuki.

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta.

Jos asiakkaalla on erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, kunnan sosiaalitoimisto voi myöntää harkintansa mukaan täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Lähde: Kela

Luetuimmat