Uudet rajoitukset Kouvolaan: Uimahallit kiinni, lukiot ja ammattiopetus etäopetukseen, aikuisten ryhmäharrastukset keskeytetään – Kaupunginjohtaja Toikka ja johtajaylilääkäri Mäntymaa: "Nyt tarvitaan talvisodan henkeä" , katso Kymsoten tiedotustilaisuus täältä

Kaikkea ryhmäharrastustoimintaa suositellaan keskeytettäväksi lukuun ottamatta alle 15-vuotiaiden ulkoharrastuksia. Yksilöohjausta voi järjestää turvallisuusohjeet huomioiden.

Kimmo Seppälä

Tiedotustilaisuudessa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa käy läpi Kymenlaakson koronavirustilannetta ja kertoo uusista alueellisista rajoituksista.
Rajoitukset ja uudet suositukset tulevat voimaan kolmeksi viikoksi keskiviikosta alkaen.
Tiedotustilaisuudessa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa käy läpi Kymenlaakson koronavirustilannetta ja kertoo uusista alueellisista rajoituksista. Rajoitukset ja uudet suositukset tulevat voimaan kolmeksi viikoksi keskiviikosta alkaen.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote kertoo Kouvolaa koskevista uusista koronarajoituksista tänään tiistaina. Kouvolan Sanomat näyttää Kymsoten tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä kello 10 alkaen.

Rajoitukset otetaan käyttöön, koska Kymenlaakso siirtyi maanantaina koronan leviämisvaiheeseen. Rajoitukset tulevat voimaan kolmeksi viikoksi keskiviikosta alkaen. Avi on jo kieltänyt yli 10 henkilön yleisötilaisuudet sisällä ja rajatuissa ulkotiloissa.

Suoran lähetyksen lisäksi Kouvolan Sanomat teki tilaisuudesta hetki hetkeltä -tekstiseurannan

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa ja uudet rajoitukset


Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa

- Kymenlaakson koronatilanne loka-marraskuuhun rauhallinen. Kiihtymisen merkit Kouvolassa lokakuun lopulla.

- Viimeisen 2 viikon aikana kiihtymisvaiheen rajoituksista huolimatta kuluneen viikon aikana tapausten määrä lisääntynyt.

- Esiintyvyysluku noussut yli 50, positiivisia tapauksia kaikista näytteistä yli 3 prosenttia. Täyttävät leviämisvaiheen kriteerit. 2/3 pystytään yhä selvittämään.

- Viimeisen vuorokauden aikana 8 uutta tapausta ja 2 sairaalassa.

- Terveydenhuollon kuormittumista pyritään välttämään ja toivotaan, että henkilökunta voisi viettää joulua mahdollisimman rauhassa ilman ylimääräisiä koronan aiheuttamia kuormitustekijöitä.

- Koronakoordinaatiotyöryhmä suositellut maskin käyttöä jo pitkään. Uusilla rajoituksilla halutaan saada aikaan se, vaikkei tilanne ole erittäin vaikea, kuten Uudellamaalla, tilanne saataisiin mahdollisimman lyhyillä rankoilla rajoitustoimilla tilanne parantumaan.

- Talvisodan henkeä tarvitaan. Rokotukset antavat toivoa ja niihin valmistaudutaan nopealla aikataululla. Ei ole luonteeltaan sellainen, joka toimitettaisiin nopeasti kaikille. Tarvitaan pitkää kestävyyttä ja sitkeyttä ohjeiden noudattamisessa.

- Ravintoloiden rajoitukset perustuvat valtioneuvoston asetukseen. Yleisten kokousten 10 henkilön rajoitus perustuu avin määräykseen. 

- Koronakoordinaatiotyöryhmän puolesta muistettava, että kaikki ohjeet käsihygieniasta turvaväleiin on kaiken toiminnan peruspilari ja edelleen voimassa. Samoin vahva suositus käyttää kasvomaskia.

- Työpaikoilla myös kahvihuoneissa maski ja turvavälejä noudatettava. Etätyötä suositellaan. Toisen asteen opetuksessa maskisuositus lähiopetuksessa.

- Suositellaan: Ei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia.
Matkustaminen: Suositellaan, ettei liikuta perheen ulkopuolella.

- Vetoan kaksoiskansalaisiin: Venäjän puolella erittäin vaikea koronatilanne. Ei suositella todellakaan Venäjälle tai muualle Eurooppaan matkustamista.

- Kaupungit tai kunnat sulkevat omia tilojaan, jotka liittyvät kulttuuriin ja liikuntaan ja harrastuksiin. Kirjastojen aukioloa rajoitetaan. Lainaaminen mahdollista, lehtisalit suljetaan. Nuorisotalot suljetaan. Paitsi jos tarpeellista järjestää yksilöllistä nuorisotyötä. On mahdollista. Turvavälejä noudattaen.

- Toinen aste ja ammattikorkeakoulut etäopetukseen. Vain näyttökokeet tai harjoittelu lähiopetuksena suojaohjeita noudattaen.

Lisäys tiedotustilaisuuden jälkeen: Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat sekä sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat suositellaan suljettavaksi.

- Moni miettii varmasti omia ryhmäharrastuksiaan. Suosittelemme, että yli 15-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa keskeytettäisiin. Etänä voi jatkaa. Korkeintaan 15-vuotiaiden lasten harrastustoimintaa voidaan jatkaa ulkotiloissa.

Lisäys tiedotustilaisuuden jälkeen: Kouvolan kaupungin tiedotteessa todetaan, että yksilöohjausta voidaan toteuttaa sisätiloissa turvallisuusohjeet huomioon ottaen.

- Ammattilais- ja kilpaurheilua turvataan niin, että turvavälejä voidaan noudattaa. Toivomme, että joukkuelajien ottelutoiminta keskeytettäisiin.

- Sairaaloissa vierailut kielletty paitsi tietyissä tilanteissa, kuten lasten sairaudet, synnyttäjien tukihenkilöt, palliatiivinen hoito ja erittäin sairaat henkilöt. 

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka:

- Kello 11 ylimäärinen kokous Kouvolan kaupungilla, sen jälkeen tiedotamme Kouvolan uusista rajoitustoimenpiteistä.

- Kaupungin palvelut jakavat tänään ja huomenna yksityiskohtaisempaa tietoa jatkotiedotteissaan.

- Tänään linjatut toimenpiteet tärkeitä. Rajoitustoimet eivät riitä yksinään. Jokaisen meistä tulee toimia vastuullisesta omassa henkilökohtaisesa elämässä. Ja välttää suuria tapaamisia.

- Maskin käyttöön ei voi pakottaa, mutta suositamme sitä vahvasti. Kaikki suojauskeinot on perusteltua ottaa käyttöön. Jokaisen on jaksettava noudattaa ohjeita, suosituksia ja määräyksiä. Kyse vain kolmesta viikosta ja joulusta rauhallisesti. Ei vaadittu keneltäkään liikaa.

- Vaaditaan sisua ja talvisodan henkeä.

Koulut ja päiväkodit Kouvolassa, mitä uutta tehdään?
- Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka: Kouvolassa ja koko maakunnassa toinen aste siirtyy etäopetukseen. Mitä perusopetuksessa tehdään muita turvajärjestelyjä, Johanna Franzén kommentoi. Käydään keskustelua maakunnan sisällä yläkoululaisten maskikäytöstä ja tehdään yhteisiä linjauksia.

- Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén: Perusopetus ja varhaiskasvatus jatkuu nykyisillä ohjeilla, kuten ennenkin. Nyt jo voimakkaat järjestelyt joissa oppilaat jo kuplautettu, samoin varhaiskasvatuksen kuplat.
Täysi maskisuositus voimassa aikuisille päiväkodeissa ja kouluissa. Toinen aste etäopetukseen, turvataan tutkinnosta nyt valmistuvien näyttökokeet.

Matkustaminen jouluna

- Mäntymaa: Suositus päättyy ennen kuin joulumatkustuskausi alkaa. Suosittelemme, että vältettäisiin liikkumista. Jokainen lähtö kodin ulkopuolelle merkitsee jonkinlaista altistumista koronalle. Suosittelemme noudattamaan annettuja turvasääntöjä. Kaikki maat Suomen ulkopuolella riskimaita, varsinkin Venäjä, jossa paljon liikutaan, on erittäin hankalassa koronatilanteessa. Lapin hiihtokeskuksista kantautunut Kymenlaaksoon asti koronatartuntoja.

- Perusopetus rajattu viimeisten toimenpiteiden joukkoon.

- Franzén: Toimipisteiden sulkeminen perusopetuksen tai varhaiskasvatuksen osalta todella raju toimenpide. Toivotaan, että tilanne hallintaan, ettei siihen tarvitsisi mennä.

- Urheiluseurojen toimintaa rajoittaa yleisörajaus 10 henkeen ja urheilupaikkojen meneminen kiinni. Ammattilais- ja huippu-urheilun osalta pyritään löytämään tapoja, ettei kärsisi paljoa.

- Kaikki yli 15-vuotiaiden harrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi.
Alle 15-vuotiaiden osalta, jos joukkueita kokoontuu, harjoitukset suositellaan järjestettäväksi ulkotiloissa.

- Mäntymaa: Alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä miettii tällä viikolla siirrytäänkö yläkoululaisten osalta maskin käyttöön. Pienemmille lapsille sopivankokoisia maskeja lähes mahdoton löytää.

- Mäntymaa: Näytteenottokriteerit muuttuneet, näytteitä otetaan nyt paljon enemmän, vaikea verrata kevääseen, mutta arvio on nyt, että nyt ollaan samassa tilanteessa epidemian osalta kuin viime keväänä.

- Mäntymaa: Hoivakotivierailut. Vierailu pitää sopia etukäeen henkilökunnan kanssa. Ehdoton sääntö, jos pieniäkin oireita, aivan pienikin nuha, niin ei vierailu ole missään olosuhteissa sallittu. Kannattaa miettiä, onko muita tapoja kuin fyysinen vierailu. Kun vierailu toteutuu, maskia käytetään koko ajan. Kun omainen asuu omassa huoneessa, maskia käytetään silloinkin. Ei vain henkilökunnan valvovan silmän alla.

- Tällä hetkellä hoivakoteihin liittyviltä tartuntatapauksilta on pystytty välttymään. Se on hyvä asia. Niihin liittyy iso kuolemanriski.

- Turvallisuuspäällikö Franzén, Kouvolassa suljetaan: 
Kulttuuritalojen tapahtumapuoli suljetaan kokonaan. Urheilu- ja sisäliikuntapaikat, kuten uimahallit suljetaan kokonaan. Lehtisalit suljetaan, lainaustoiminta jatkuu. Kirjastoautojen liikennöinti loppuu, nuorisotalot suljetaan. Museoihin max. 10 henkilöä sisälle kerrallaan.

Lisäys tiedotustilaisuuden jälkeen: Kirjastoissa lainaus- ja palautustoiminta jatkuvat siten, että oleskelu kirjastoissa on enintään 15 minuuttia per käyntikerta. 

- Ne lukiot, jossa pelkkää lukiotoimintaa, suljetaan. Osalla tilat jäävät auki, jos on perusopetusta samassa tilassa. Perusopetus jatkaa silloin siellä.

Liveseuranta päättyy.

Juttua päivitetty kello 12:31, lisätty tieto yksilöohjauksen jatkumisesta sisätiloissa, oleskeluajasta kirjastossa sekä kauppakeskuksien julkisia tiloja koskevasta suosituksesta.