Keskeneräinen maakuntavaihdos hämmentää Iitin palokuntasopimuksia — Hankala tilanne, mutta pelastusasiat hoidetaan, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen sanoo

Kymenlaakson pelastuslaitos huolehtii Iitin pelastusasioista niin kauan, kunnes maakuntauudistus tai Iitin siirtyminen Päijät-Hämeeseen toteutuvat

Sonja Ovaskainen

Pelastuspäällikkö Juha Tiitinen.
Pelastuspäällikkö Juha Tiitinen.

Iittiläiset voivat nukkua yönsä rauhassa myös ensi vuoden alusta. Iitin ja Vuolenkosken vapaapalokuntien palokuntasopimukset ovat voimassa niin kauan, kunnes maakuntauudistus tai kunnan siirtyminen Päijät-Hämeen maakuntaan tulevat voimaan.

— Sellaista riskiä ei ole, ettei Iitissä hoidettaisi vuodenvaihteen jälkeen pelastusasioita. Varmistimme sen vime vuonna tehdyssä sopimuksessa varmistettiin, kävi maakuntauudistuksessa miten tahansa. Nyt, kun maakuntauudistus ja kunnan maakunnanvaihdos siirtyvät, sopimusta jatketaan ilman muuta Iitin kanssa, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta sanoo.

Viime vuonna ennakoitiin jo

Kymenlaakson pelastuslaitos sekä Iitin ja Vuolenkosken vapaapalokunnat joutuivat neuvottelemaan palokuntasopimuksista viime vuonna.

Sopimuksia lähdettiin tuolloin muuttamaan, koska Iitin oli määrä siirtyä Päijät-Hämeen maakuntaan ensi vuoden alusta ja valtakunnallisen maakuntauudistuksen piti tulla voimaan. Näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan.

Vapaapalokuntien kanssa tehtävien sopimusten irtisanomisaika on kalenterivuosi.

Sonja Ovaskainen

Sopimuksiin kirjattiin tuolloin, että jos maakuntauudistus tai Iitin maakunnanvaihto siirtyvät, Kymenlaakson pelastuslaitos jatkaa pelastustoimen hoitoa kunnassa.

 Nykyiset sopimukset ovat voimassa vuoteen 2021.

Tiitinen korostaa, että niin kauan kuin päätöksiä maakuntauudistuksesta tai Iitin maakuntavaihdosta suuntaan tai toiseen ei ole tehty, Kymenlaakson pelastuslaitos hoitaa Iitin pelastustoimen asiat entiseen tapaan.

— Hankala tilanne, mutta pelastusasiat hoidetaan Iitissä, Tiitinen sanoo.

Luetuimmat