Lihapullat pysyvät messulautasilla, vain lisukkeet niiden ympärillä muuttuvat — Hellepäivänä vesipulloja kuluu jopa 2000, sämpylöitä täytetään päivän aikana 500

Keittiöpäällikkö Ilkka Rantala on ollut muonittajana 17 asuntomessuilla. Hän suosii messukeittiössä lähiruokaa.

Jussi Lopperi

Kokki Markku Ojala taiteilee Bistron pöytiin tarjoiltavat annokset.
Kokki Markku Ojala taiteilee Bistron pöytiin tarjoiltavat annokset.

Porttien sulkeuduttua asuntomessujen keittiöpäällikkö Ilkka Rantala katsoo seuraavan päivän sääennusteen ja tekee tarvittavia lisätilauksia. Sää vaikuttaa siihen, kuinka paljon väkeä liikkuu. Se puolestaan vaikuttaa ruuan ja juomien menekkiin.

Viime vuonna Porin messuilla hellettä jatkui kolmen ja puolen viikon ajan. Se näkyi ruuan menekissä ja kävijämäärissä. Porukka viihtyi rannoilla eikä messuvieraille maistunut paahteessa ruoka. Täydellinen sää asuntomessujen ja samalla sen keittiön kannalta on pilvipouta, Rantala sanoo.

Jussi Lopperi

Keittiöpäällikkö Ilkka Rantalan päivä alkaa varhain ja päättyy myöhään.
Keittiöpäällikkö Ilkka Rantalan päivä alkaa varhain ja päättyy myöhään.

Tänä päivänä on oltava tarjolla monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja. — Ilkka Rantala

Lämmitetty vaihtui paikan päällä kokattuun

Ilkka Rantalalle Kouvolan asuntomessut ovat 17:nnet. Kun hän aikanaan aloitti jokakesäiseksi kasvanutta savottaansa, ruuat valmistettiin messukaupunkien keskuskeittiöissä ja lämmitettiin asuntomessuilla.

Jussi Lopperi

Ilona Hasu, Tanja Airasvirta, Pihla Kuoppamäki, Vilma Sahlman ja Julia Forsell huolehtivat siitä, että messuvieraille riittää sämpylöitä ja leipiä.
Ilona Hasu, Tanja Airasvirta, Pihla Kuoppamäki, Vilma Sahlman ja Julia Forsell huolehtivat siitä, että messuvieraille riittää sämpylöitä ja leipiä.

Hyvin pian Rantala halusi ruokahuoltoon muutoksen. Lämmitetyn ruuan sijaan kunnollisella kalustolla varustetulla keittiöllä voitaisiin tarjota paikan päällä valmistettavaa ruokaa. Niin tapahtuikin.

Ensimmäisen messumenunsa Rantala muistelee sisältäneen ainakin lihapullia. Ne ovat säilyneet listalla tähän päivään asti. Vain lisukkeet niiden ympärillä ovat vuosien varrella muuttuneet.

Jussi Lopperi

Wok-keittiössä tarvitaan punasipulia. Jouko Pekkola vie sitä tarjolle.
Wok-keittiössä tarvitaan punasipulia. Jouko Pekkola vie sitä tarjolle.

Lomalaisia ja ryhmiä liikkeellä

Kokenut keittiöpäällikkö tietää, että heinäkuussa liikkeellä ovat lomalaiset. Elokuussa messuille tulee enemmän ryhmiä.

Jussi Lopperi

Asuntomessuilla täytetään noin 500 sämpylää tai enemmänkin, jos menekkiä riittää.
Asuntomessuilla täytetään noin 500 sämpylää tai enemmänkin, jos menekkiä riittää.

Kun kävijöiden määrä huitelee 100 000:n paremmalla puolella, makuja mahtuu joukkoon monia.
— Tänä päivänä on oltava tarjolla monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja. Lihapullat ovat etenkin lapsiperheiden mieleen. Wok-annokset ovat suosittuja.

Lahtelainen Casseli vastaa Kouvolan messujen muonituksesta. Kun Salpausselän kisat päättyvät, Rantala aloittaa messumuonituksen suunnittelun ja tavarantoimittajien valinnat.

Henkilökuntaa messujen keittiössä on nelisenkymmentä. Työpäivät alkavat aamuseitsemältä, kun tavaraa alkaa saapua. Samalla alkavat ruokien esivalmistelut.

Kylmäketjussa ei ole aukkoja

Yli tuhannen ruoka-annoksen tarjoilussa hygieniaketjun on toimittava jokaisessa vaiheessa. Raakaa lihaa tai kalaa messuilla ei käsitellä. Ne tulevat keittiöön valmiiksi kypsytettyinä. Kylmiötilaa on Rantalan mukaan varattava riittävästi.
— Seisovan pöydän vesihauteissa kylmien ruokien on säilyttävä kylminä ja kuumien kuumina.

Messukävijöistä suurin osa syö jotakin käydessään messuilla. Kouvolassa pääravintolassa menekki on noin tuhat annosta päivässä. Näytteilleasettajat syövät keskimäärin 250 annosta. Pöytiin tarjoiltavassa Bistrossa annoksia menee päivässä noin 150.

Terassin grillillä wok-annoksia syödään päivässä jopa 400. Ruokapaikkojen lisäksi asuntomessualueella on neljä kahvilaa.

Lähiruoka näkyy messuannoksissa

Rantala ei muista pitkän asuntomessuhistoriansa ajalta katastrofaalisia tilanteita keittiössä. Jos jokin tuote uhkaa loppua, täydennystä saadaan tukuista tai korvaamalla tuote jollakin muulla.

Rantala suosii keittiössä mielellään lähiruokaa. Kouvolassa esimerkiksi leivät ja sämpylät tulevat paikalliselta Sinuhelta ja maitojuomat Kaslinkilta.
— Mitä lähempää ne saadaan, aina parempi.

Kommentoidut