Vain 60 prosenttia työttömistä saadaan haastateltua 3 kuukaudessa — aktiivimalli puhuttaa TE-toimiston asiakkaita

Katja Juurikko

Asiakkaat ovat tiedonhaluisia ja osittain huolissaan, sanoo Tuija Luodelahti aktiivimallista.
Asiakkaat ovat tiedonhaluisia ja osittain huolissaan, sanoo Tuija Luodelahti aktiivimallista.

Työttömien haastattelu kolmen kuukauden välein on osoittautunut hyväksi uudistukseksi, sanoo Kaakkois-Suomen TE-toimiston palvelujohtaja Tuija Luodelahti.

Tavoiteaikaan on tosin maktaa: tällä hetkellä työnhakijoista vain 60 prosenttia ehditään haastatella kolmen kuukauden määräajassa.

— Pystymme entistä paremmin täsmentämään asiakkaan palvelutarpeita, ohjaamaan heitä muihin palveluihin ja kartoittamaan yrittäjyyshalukkuutta, Luodelahti kuvailee haastattelujen merkitystä.

Kouvolassa oli loppuvuonna noin 5 000 työtöntä työnhakijaa ja koko Kaakkois-Suomessa noin 18 000.

Haastatteluja tekemään on palkattu 10 määräaikaista työntekijää työ- ja elinkeinoministeriön lisärahoituksella vakituisten henkilöasiakaspalvelussa olevien lisäksi.

Aktiivimalli herättää kysymyksiä

Työttömyysturvan aktiivimalli näkyy TE-toimistossa kysymystulvana, Luodelahti kertoo.

— Asiakkaat ovat tiedonhaluisia ja osittain huolissaan. Neuvontatarvetta on paljon.

Laki työttömyysturvan aktiivimallista tuli voimaan maanantaina. Asiakkaan aktiivisuutta ei seuraa TE-toimisto vaan etuuden maksaja eli Kela tai työttömyyskassa.

Aktiivimalli pienentää työttömyysetuutta, mikäli työnhakija ei ole tarpeeksi aktiivinen.

Tarkastelujakso on 65 päivää. Sen aikana pitää tehdä 18 tuntia palkkatöitä, ansaita yrittäjänä 241 euroa tai osallistua viitenä päivänä TE-toimiston työllistämistä edistävään palveluun tai muuhun rekrytointia tukevaan toimintaan.

Työvoimakoulutus luetaan aktiivitoimenpiteisiin.

Maksettavan etuuden vvähennys on 4,65 prosenttia, mikä vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa. Se on voimassa 65 päivää, minkä jälkeen tuki palaa normaalitasolle.

Samalla laki vähentää työttömyyden alun omavastuupäiviä seitsemästä viiteen.

Kansalaisaloite sai nimet täyteen nopeasti

Aktiivimallin kumoamista ajava kansalaisaloite oli kerännyt tiistai-iltapäivään mennessä yli 93 000 allekirjoitusta kansalaisaloite.fi-palvelussa. Aloite päätyy eduskunnan käsiteltäväksi sen ylitettyä 50 000 allekirjoituksen rajan.

Työttömien keskusjärjestö ry:n mukaan aktiivimalli on syrjivä sekä epätasa-arvoinen. Yhdistyksen mukaan hallituksen pitää ryhtyä nopeasti toimiin peruuttaakseen työttömyysturvalain muutokset.

— Työttömyysturvan aktiivimalli selvästi loukkaa suomalaisten oikeudentuntoa, siitä kertovat myös lukuisat yhteydenotot keskusjärjestöön, Työttömien keskusjärjestö ry:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kehottaa ihmisiä allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

— Mitä enemmän nimiä kertyy, sitä tehokkaampi vaikutus aloitteella on, Taavitsainen toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Luetuimmat