Kouvolan Sanomat haastatteli 90 vuotta sitten olympiahiihtäjää ja kertoi vaikeasti jäätyvästä luistinradasta — lisää historiallisia lehtiaineistoja kaikkien luettavissa

Kouvolan Sanomien 5.1.1928 julkaistussa numerossa oli vain kaksi valokuvaa. Toisessa niistä komeili painija Edvard Vesterlund.
Kouvolan Sanomien 5.1.1928 julkaistussa numerossa oli vain kaksi valokuvaa. Toisessa niistä komeili painija Edvard Vesterlund.

Kansalliskirjaston kokoelmissa olevien sanoma- ja aikakauslehtien käyttö on laajentunut. Kansalliskirjaston digitoima aineisto on avoimessa verkkokäytössä ajalta 1771—1929. Aiemmin avoimessa verkkokäytössä olivat lehdet, jotka oli julkaistu 1919 tai sitä ennen.

Uusien lehtien tulon avoimeen verkkokäyttöön mahdollisti Kansalliskirjaston ja tekijänoikeusjärjestö Kopioston välinen sopimus, joka on voimassa vuoden 2018 ajan. Nyt lisätyn aineiston kautta pääsee esimerkiksi lukemaan, mitä Kouvolan seudulla tapahtui 90 vuotta sitten.

Kouvolan Sanomien numero 5.1.1928 tarjoaa paitsi paljon välähdyksiä 1920-luvun elämästä, myös mahdollisuuden vertailla sen aikaisia sanomalehtiä nykyisiin.

Nelisivuisen lehden etusivusta yli puolet on uhrattu selonteoille Valkealan ja Kuusankosken seurakuntien toiminnasta vuonna 1927. Tekstit ovat ilmeisesti seurakuntien edustajien kynästä. Valkealan osuudessa muun muassa paheksutaan juopottelun lisääntymistä seurakunnassa. Kuusankosken osuudessa kerrataan virrenveisuuharjoitusten osanottajamääriä.

Virastokielisten pöytäkirjatekstien seasta erottuu ennakkojuttu Kouvolan Näytelmäseuran loppiaisiltamasta, jossa tarjolla oli muun muassa joht. opettaja Eero Melakosken veikeä murrejuttu ja näytelmä Sama vanha juttu, ”joka yllätyksillään tulee varmasti hämmästyttämään yleisöä”.

Paikallisuutinen kertoo herra V. B. Snellmanin ongelmista luistinradan jäädyttämisessä vettä imeneen maapohjan ja epävakaisten säiden vuoksi.

— Viime päivien leudot säät ovat hidastuttaneet radan valmistumista, mutta elleivät ilmat nyt viikon loppupäivinä ole aivan mahdottomia, voidaan rata avata yleisön käytäntöön ensi sunnuntaina.

Urheilutoimitus on haastatellut hiihtäjä Veli Saarista. Tämä oli juuri palannut Ounasvaaran hiihtoleiriltä, jossa valmistautui St. Moritzin talviolympialaisiin. Hänestä tuli myöhemmin ensimmäinen suomalainen maastohiihdon olympiakultamitalisti.

— Ounasvaaran kilpailut osoittivat, että nyt meillä on enemmän kuin ennen tasaväkisiä hiihtäjiä. Nyt ei enää ole edesvastuu yksittäisten huippumiesten niskoilla, vaan nyt monta huippumiestä taistelee sekunteista, Saarinen vastasi kysymykseen suomalaisten hiihtotasosta.

Ilmoituksissa mainostetaan muun Teuvo Puron ohjaamaa elokuvaa Vaihdokas, jonka ulkokuvat kuvattiin Kuusankoskella. Elonetin mukaan aikalaiskriitikko luonnehti sitä ”Suomen ensimmäiseksi vakavaksi yritykseksi psykologiseen filmidraamaan”.

Historiallisia lehtiä pääsee lukemaan täältä.

Luetuimmat