Kouvolan salmonellatartuntojen lähde jäänee selvittämättä – Tartuntoja on tullut yhteensä neljä

Katja Juurikko

Salmonellatartuntojen lähteeksi epäiltiin salaattia, mutta keittiöistä tai niiden ruoista ei löytynyt merkkejä salmonellabakteereista. Kuvituskuva ei liity tartuntoihin.
Salmonellatartuntojen lähteeksi epäiltiin salaattia, mutta keittiöistä tai niiden ruoista ei löytynyt merkkejä salmonellabakteereista. Kuvituskuva ei liity tartuntoihin.

Kouvolan joulu-tammikuussa ilmenneiden salmonellatartuntojen lähde on jäämässä hämärän peittoon. Yhteensä neljä ihmistä sai salmonellan Kouvolassa vuodenvaihteen tienoilla.

Tartuntojen epäiltiin alun perin olevan peräisin kaupungin keittiön toimittamasta salaatista. Tuotantokeittiöiden pinta- ja ruokanäytteissä ei kuitenkaan ole ilmennyt salmonellabakteereja.

– Näytteistä ei löydetty salmonellaa, eikä ole oikeastaan mitään johtolankaa tartuntojen lähteistä. Näytteitä tutkittiin kattavasti, Kouvolan vt. ympäristöterveyspäällikkö Saija Lassila kertoo.

Sairastumisten syy sen sijaan selvisi. Kaikki infektiot aiheutti salmonella agona -bakteeri.

– Sairastuneita oli onneksi vähän siihen nähden, mitä aluksi ajateltiin. Näyttää siltä, että päästiin hyvin vähällä, Lassila sanoo.