Linnan Juhlat paranevat, kun kamerat poistuvat — Entiset kansanedustajat Markku Pakkanen ja Jari Lindström muistelevat juhlia hyvällä

Molemmat seuraavat juhlia televisiosta illalla.

AOP/Timo Korhonen

Sari Lehtola ja Markku Pakkanen Linnan juhlissa 2017 presidenttiparin kättelyvuoron jälkeen.
Sari Lehtola ja Markku Pakkanen Linnan juhlissa 2017 presidenttiparin kättelyvuoron jälkeen.

Kouvolalainen entinen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) ehti osallistua Linnan juhliin yksitoista kertaa.

— Se on valtakunnan ykkösjuhla ja tärkeä minulle. Annan arvon tämänvuotisille juhlijoille. He ovat ansainneet paikkansa ja toivon, että hekin osaavat arvostaa sekä juhlaa että itsenäisyyspäivää.

Pakkanen sanoo musiikki-ihmisenä arvostavansa tanssiaisia ja juhlien ohjelmaa, erityisesti pienemmissä saleissa esiintyviä viihdyttäjiä.

— Pukuloistoa on kiva seurata, eikä voi kiistää, etteivätkö tarjoilut olisi hyvät. Veteraanien näkeminen pysähdyttää, ja totta kai annan arvoa myös molemmille presidenteille, Tarja Haloselle ja Sauli Niinistölle, joita olen päässyt kättelemään. Se muutaman sekunnin kättely on juhlava hetki.

Pakkanen viipyi aina juhlissa loppuun asti.

— Parasta on, kun kamerat poistuvat. Silloin tulee tilaa ja väljyyttä, ja pääsee nauttimaan tunnelmasta ja Linnan upeista tiloista.

Itsenäisyyspäivänä Pakkanen osallistuu Kouvolan kaupungin jumalanpalvelukseen, seppeleenlaskuun ja itsenäisyyspäiväjuhlaan. Illalla hän seuraa läheistensä kanssa Linnan juhlia televisiosta.

Entinen kansanedustaja sekä työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (sin.) ehti käydä Linnan juhlissa useita kertoja kahden eduskuntakauden aikana. Hänen mukaansa tilaisuus on rennompi kuin usein luullaan.

— Osallistuminen juhliin on kunniatehtävä, mutta viimeisimpinä vuosina tuli välillä mietittyä, että voisi täällä joku muukin minun sijastani olla. Juhlissa on kyllä oikein mukavaa, etenkin kun kamerat häipyvät.

Parhaiten Lindströmin mieleen on jäänyt se, kun hän tapasi Linnan juhlissa Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin.

— Vuosi oli 2011 tai 2012. Hän sanoi minulle ohjeeksi, että ”Nuori mies, pitäkää aina Suomen puolta”. Se oli todella pysäyttävä hetki, jonka varmasti muistan aina.

Lindströmin oli tarkoitus osallistua itsenäisyyspäivänä Kuusankosken Taideruukissa järjestettävään tapahtumaan, mutta se peruutettiin. Varasuunnitelmaa ei ole, joten juhlapäivän ilta kuluu television ääressä.