Betonyssa todettu koronatartunta ei ole ainakaan toistaiseksi johtanut uusiin tartuntoihin – Kymsote kehottaa ravintolassa olleita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan tarvittaessa testiin

Infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan kouvolalaisissa ruokaravintoloissa ja kaupoissa on turvallista asioida, vaikka koronatartuntojen määrä alueella on lisääntynyt. Kouvolassa todettiin torstaina neljä uutta koronatartuntaa.

Lumikki Haaja

Kymsote kehottaa Betonyssa viime lauantaina olleita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin lievissäkin oireissa. Ravintolan työntekijällä todettiin koronatartunta keskiviikkona.
Kymsote kehottaa Betonyssa viime lauantaina olleita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin lievissäkin oireissa. Ravintolan työntekijällä todettiin koronatartunta keskiviikkona.

Gastropub Betonyssa todettu koronavirustartunta ei ole ainakaan toistaiseksi tuonut uusia tartuntoja, Kymsotesta kerrotaan torstaina.

Kouvolan keskustassa sijaitseva ravintola ilmoitti keskiviikkona Facebook-sivuillaan, että sen yhdellä työntekijällä on todettu päivän aikana koronatartunta. Henkilö oli ollut työvuorossa lauantaina 17. lokakuuta.

Ravintola suljettiin varotoimenpiteenä loppuviikoksi, ja altistuneet työntekijät asetettiin karanteeniin.

– Olemme jäljittäneet kaikki tartunnan saaneen lähikontaktit, ja heille on ilmoitettu asiasta, kertoo palveluesimies Oili Ström Kymsoten tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksiköstä.

Testiin myös lievissä oireissa

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen ei osaa sanoa, kuinka paljon ravintolassa oli asiakkaita kyseisenä aikana. Hänen mukaansa sote-kuntayhtymä tulkitsee kuitenkin tällaisissa tapauksissa harvoin, että koko asiakaskunta olisi altistunut. Tämä pätee myös Betonyn tapaukseen.

– Kymsoten saamien tietojen mukaan turvavälit toteutuivat ravintolassa. Positiivinen henkilö arvioi aina myös itse riskejä eli sitä, miten on toiminut kohteessa, Ström sanoo.

Kymsote ei enää yritä jäljittää ravintolassa olleita asiakkaita, mutta kehottaa heitä seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin, jos lieviäkin oireita ilmaantuu.

– Kaikki eivät ilmeisesti mene testiin, vaikka suosittelemme sitä melko pienissäkin oireissa. Jos henkilö on selkeästi altistunut, hänen tulisi hakeutua testiin, jos se suinkin on mahdollista, Pietikäinen sanoo.

Kymsote ei pääsääntöisesti testaa oireettomia.

Maski kasvoille

Koronatartunnat ovat lisääntyneet Kouvolassa vajaassa viikossa 17 tapauksella. THL:n mukaan Kouvolassa oli viime viikon perjantaina 44 todettua tartuntaa. Tänään torstaina määrä on 61. Keskiviikon jälkeen uusia tartuntoja on tullut neljä, THL kertoo.

Siitä huolimatta Pietikäisen mukaan Kouvolassa ja koko Kymenlaaksossa on edelleen turvallista asioida kaupoissa ja ruokaravintoloissa tai niihin verrattavissa olevissa ravintoloissa.

– Yleisen näkemyksen mukaan riski saada tartunta tällaisissa paikoissa on pieni.

Pietikäisen mukaan ruokaravintoloissa eri asiakasryhmät eivät ole yleensä kovin lähellä toisiaan eikä kontakti asiakkaan ja henkilökunnan välillä kestä yli viittätoista minuuttia.

– Mutta totta kai suosittelemme maskin käyttöä. Sillä on merkitystä etenkin silloin, kun tauti on vasta itämässä ja henkilö on tartuttava. Maski estää sen, ettei hän tietämättään tartuta muita ympärillään olevia henkilöitä.

Kotkalaisessa yökerhossa yksi tartuntaepäily

Yökerhot ja tanssiravintolat ovat asia erikseen, Pietikäinen sanoo. Niissä koronaviruksen leviämisen riski on suurempi.

– Kun ollaan hengästyneitä ja tehdään jotain fyysisesti rasittavaa, pisaroita tulee herkemmin. Ihmiset myös ovat tällaisissa paikoissa enemmän lähekkäin.

Pietikäisen mukaan Kymsotella on ollut yksi koronaepäily, joka koski yökerhoa. Hän muistelee, että kyseessä oli Kotkan Amarillo.

– Tartunnan saanut oli ollut yökerhossa, jossa oli ollut koronavirusta kantava henkilö. On siis mahdollista, että hän oli saanut tartunnan sieltä.

Kotkan Amarillossa yöaikaan olleella henkilöllä todettiin koronatartunta heinäkuussa.

Ruokaravintoloihin liittyviä koronatartuntoja Kymenlaaksossa ei ole ollut yhtään koko epidemian aikana.

Yökerhotartunnoista tiedotettaisiin

Betony tiedotti todetusta koronatartunnasta itse. Yrittäjä Sanna Solkisen mukaan asiasta oli sovittu yhteistyössä työntekijän kanssa.

– Haluamme olla avoimia ja kertoa tarvittavat tiedot kuluttajille, hän totesi Kouvolan Sanomissa keskiviikkona.

Pietikäisen mukaan Kymsote ei tiedottanut tapauksesta julkisuuteen, koska se katsoi riskin koronaviruksen leviämiseen olleen Betonyn tyyppisessä ravintolassa suhteellisen pieni.

– Jos kyseessä olisi ollut yökerho tai tanssiravintola, olisimme tiedottaneet siitä ja kehottaneet ravintolassa olleita ihmisiä hakeutumaan testeihin herkästi, hän sanoo.

Koronatilanne

Kouvolassa 61 tartuntaa

Kouvolassa on todettu torstaihin mennessä 61 koronavirustartuntaa, THL kertoo. Se on 4 enemmän kuin edellisenä päivänä.

Kymsoten alueella koronatartuntojen määrä oli keskiviikkona 123. Sote-kuntayhtymä päivittää maakunnan koronatilanteen seuraavan kerran perjantaina.

Kymenlaaksossa on sairaalahoidossa yksi koronaviruspotilas.

Koko maassa uusia koronatartuntoja ilmoitettiin torstaina 184. Kaikkiaan tartuntoja on todettu Suomessa 14 255.

Luetuimmat