Parik järjestää työ- ja päivätoimintaa, Vuoroveto-kriisikeskus pyrkii apuun ennen kuin seinät kaatuvat päälle

Kouvolan kaupunki ostaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien työ- ja päivätoimintaa Parik-säätiöltä. Vielä viime kaupunki osti myös matalan kynnyksen Vire-päivätoimintaa, johon saattoi osallistua ilman lähetettä.

— Työ- ja päivätoimintaan tarvitaan aina sosiaalitoimen lähete, sanoo Parikin palvelupäällikkö Mirja Willberg.

Tällä hetkellä Parikin työ- ja päivätoimintaan osallistuu noin 50 päihde- tai mielenterveyskuntoutujaa. Vire-päivätoimintaan osallistui Willbergin mukaan noin 200 henkilöä.

— Nyt meillä ei ole tietoa, missä pois jääneet 150 henkilöä ovat, onko esimerkiksi psykiatrisen hoidon potilasmäärä kasvanut.

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujia on Parikin kaikissa toimintayksiköissä. Kun asiakas saa lähetteen, lähettäjä, palveluntuottaja ja asiakas itse suunnittelevat yhdessä, mikä toimintalinja hänelle sopii parhaiten. Työtoiminnan tavoitteena on, että kuntoutuja työllistyy lopulta avoimille työmarkkinoille.

Kriisikeskus on toiminut kaksi vuotta

Järjestöavustuksilla Kouvola tukee tänä vuonna viittä mielenterveystyötä tekevää järjestöä. Suurin tuki, 20 000 euroa, on myönnetty Vuoroveto-kriisikeskukselle.

Vuoroveto tarjoaa matalan kynnyksen keskustelu- ja muuta apua ongelmiin tai kriisiin joutuneille. Keskus on toiminut Keskikadulla Kouvolassa kaksi vuotta. Palvelut ovat maksuttomia ja anonyymejä.

— Emme anna hoitoa vaan tuemme kouvolalaisia, sanoo keskuksen johtaja Annikki Arvila.

Lisäksi keskuksen vapaaehtoiset ovat mukana netissä toimivan tukinet.net-palvelun ja valtakunnallisen kriisipuhelimen toiminnassa.

Keskuksen on auttaa ihmisiä elämän ongelmissa ennen kuin ne kaatuvat päälle. Tarvittaessa ihmiset ohjataan eteenpäin esimerkiksi terveydenhuollon piiriin. Tällä hetkellä kouvolalaisten mieliä painavat esimerkiksi huolet työpaikasta tai jaksamisesta tai läheisen sairastumisesta.

Apua kaipaavien ikähaarukka on opiskelijasta eläkeläiseen, Arvila sanoo.