Kouvolaan kuljetettiin yli 60 kiloa huumeita — kouvolalaismiehelle vaaditaan 10 vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii 35-vuotiaalle kouvolalaismiehelle 10 vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta ja huumerikoksesta. Syyte luettiin perjantaina miehelle Kouvolassa viime lokakuussa paljastuneen huumeiden salakuljetuksen vuoksi.

Hänen lisäkseen syyttäjä vaatii 10 vuoden vankeusrangaistusta 46-vuotiaalle kroatialaismiehelle ja 42-vuotiaalle Kouvolassa asuvalla miehelle. Lisäksi syyttäjä esittää 42-vuotiaalle vajaan kahden vuoden vankeusrangaistusta räjähderikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja kätkemisrikoksesta.

Syyttäjä katsoo miehet jutun päätekijöiksi.

Huumeiden maahantuonnin käsittely alkoi Kymenlaakson käräjäoikeudessa toukokuun alussa. Se kesti neljä päivää kahden syyttäjän voimin.

Oikeudenkäynti päättyi eilen perjantaina.

Kolmen miehen lisäksi syytettyinä oli neljä henkilöä: yksi kroatialainen ja kaksi suomalaista miestä sekä yksi suomalainen nainen. Kaikki syytetyt suomalaiset asuvat Kouvolassa.

Heille syyttäjän vankeusrangaistusvaatimukset ovat: 22-vuotias nainen ja 36-vuotias mies 8 vuotta, toinen, 35-vuotias suomalaismies 7,5—8 vuotta ja 38-vuotias kroatialaismies 3,5—4 vuotta.

Heitä kaikkia syytetään osallisuudesta operaatioon, jossa Alankomaista kuljetettiin Kouvolaan yli 60 kiloa huumeita: noin 27 kiloa amfetamiinia ja 35 kiloa marihuanaa. Ne oli piilotettu rekkaan.

Syyttäjän mukaan amfetamiini oli niin vahvaa, että siitä olisi voinut saada käyttöaineeksi jatkettuna jopa 94 kiloa huumausainetta. Poliisi arvioi aineiden katukauppa-arvoksi vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Huumeiden vastaanottaja ja kuriiri ovat myöntäneet syyllisyytensä.

35-vuotiaan kouvolalaismiehen mukaan hänen oli tosin tarkoitus vastaanottaa vain 5 kiloa amfetamiinia ja 4—5 kiloa marihuanaa. Puolustuksen mukaan syytetty ei voinut enää perääntyä, kun ”aine tuli syliin”.

— Aineen pitoisuus ja määrä selvisivät hänelle vasta poliisitutkimuksissa. Vastaanottaja voi vain ihmetellä, mihin tämä ylimääräinen aine oli menossa. Sitähän tässä istunnossa ei ole tutkittu, puolustaja vetosi.

Syyttäjä perustelee 38-vuotiaan kroatialaismiehen muita alhaisempaa rangaistusta muun muassa sillä, että syytetty on ensimmäisestä esitutkintakuulustelusta lähtien kertonut avoimesti toimien kulusta. Hän kuljetti huumelastin Suomeen ja luovutti sen Kouvolassa.

Oikeus vapautti tutkintavankeudessa olleen naisen. Hänen lisäkseen vapaalta kuultavaksi tullut mies pysyy vapaana. Muut syytetyt pidetään vangittuina.

Jutusta annetaan kansliatuomio 26. toukokuuta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.