Kouvolalainen turvealan yrittäjä: Ympäristöluvista valittaminen on tehty valittajille helpoksi ja halvaksi

Lukas Pearsall

Vuonna 2015 sippolalainen Petri Jussila valittiin vuoden turveyrittäjäksi.
Vuonna 2015 sippolalainen Petri Jussila valittiin vuoden turveyrittäjäksi.

Turvekauden alku oli Kaakkois-Suomessa suotuisa. PJ-Turve Oy:n toimitusjohtaja Petri Jussila arvoi, että tänä vuonna yrityksen turvesato on kohtalaisen hyvä tai ei ainakaan kovin kaukana kausien keskiarvosta.

Toukokuu oli turpeennoston kannalta hyvä kuukausi. Tuolloin satoi vain yhtenä päivänä. Sitten sadetta onkin piisannut liki päivittäin.

— Sateiden välissä olemme yrittäneet saada jotain nostetuksi.

Huonoja säitä enemmän Jussilaa korpeavat turvetuotannon vastustajat.

Tällä hetkellä Jussilan kaksi turpeennostoa varten vaadittavaa ympäristölupahakemusta odottaa käsittelyä Aluehallintovirastossa AVIssa ja yksi Vaasan hallinto-oikeudessa. Jussilan mukaan lupahakemusten kaava toistaa yleensä itseään: Yrittäjä tekee lupahakemuksen AVIin. Sen jälkeen päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen ja lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

— Valittaminen on tehty valittajille äärimmäisen helpoksi ja halvaksi. Valituksia eivät tehtaile turvetuotantoalueen lähellä asuvat vaan ympäristöjärjestöt ja niiden agiteeraamat henkilöt, Jussila arvostelee.

Oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Valittaja ei joudu maksamaan maksua, jos oikeus muuttaa tai hylkää päätöksen.

Hallinto-oikeudessa nyt päätöstä odottavan lupahakemuksen Jussilan pani vireille loppuvuodesta 2014.

— Arvelen, että päätös tulee tämän vuoden lopulla. En jaksa uskoa, että se muuttuu oikeudessa miksikään.

Vuodesta 1984 turvealalla työskennellyt Jussila muistaa, että vain kerran hänen lupahakemuksensa on palautettu oikeudesta AVIn käsittelyyn.

— Hylättynä ei ole tullut kertaakaan.

Jussilan nostaa turvetta pääosin Kouvolan alueelta. Tällä hetkellä hän työskentelee myös energiayhtiön aliurakoitsijana. Työmaa sijaitsee Virolahdella.

— Me rakennamme korkeimman hallinto-oikeuden luvalla uutta suota. Lupaprosessissa valituksineen meni kahdeksan vuotta.

Turvesato on ollut suhteellisen hyvä uusilla tuotantoalueilla. Vanhoilla alueilla sato on uusiin verrattuna neljänneksen huonompi.

Jussila omistaa soita. Lisäksi hän on vuokrannut metsänomistajilta suoalueita.

— Puolet minun soistani on viisi vuotta vanhoja. Ne ovat hyvässä kunnossa.

Jussilan mukaan turpeennosto loppuu viimeistään syyskuun lopulla. Työpäivät tältä osin ovat alkukesää tuntuvasti lyhemmät.

— Turvetta voi nostaa enää vain keskipäivällä, koska yöt ovat jo niin kosteita.

Valtakunnallisesti kuluvasta kesästä on tulossa kolmas peräkkäinen huono turvetuotantokausi. Jussilan mukaan kuluva vuosi ei ole kaikista kehnoin Kaakkois-Suomessa. Myös viime vuosi oli kohtuullinen, samoin sitä edeltävä.

Elokuun alkuun mennessä energiaturpeita oli tuotettu 7,4 miljoonaa kuutiota ja ympäristö- sekä kasvuturpeita 1,3 miljoonaa kuutioita, ilmenee Bioenergia ry:n tekemästä jäsenkyselystä. Määrä on noin puolet vähemmän kuin kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin tässä vaiheessa tuotantokautta.

PJ-Turve Oy on ollut useana kesänä ”tonnikerhossa” eli nostanut yli tuhat kuutiota turvetta tuotantohehtaaria kohden.

— Tänä vuonna kukaan ei pääse tonnikerholaiseksi.

Jussilan turvealan yritys on toiminut vuodesta 1992. Turpeentuotannon lisäksi PJ-Turve työskentelee maanrakennusalalla ja tekee metsäkoneurakointia. Yritys työllistää aliurakoitsijoineen noin 20 henkilöä.

Satumiia Masalin

Satumiia Masalin

Uusimmat uutiset