Iitti on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa – Uudet suositukset voimaan koko maakunnan alueella

Iitin lukiossa 1-luokkien opiskelijat ovat etäopetuksessa, eivät karanteenissa, Iitin lukion rehtori kertoo.

Outi Paappanen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä antoi maanantaina uusia suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi maakunnassa. Suositukset koskevat myös Iittiä, koska yhtymän mukaan koko sen alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Lahti lähestyy jo leviämisvaihetta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 72 uutta koronavirustartuntaa perjantain ja viikonlopun aikana. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta. Heistä kaksi on hyvinvointiyhtymän mukaan tehohoidossa.

Maanantaina THL ilmoitti Iitissä kahdesta uudesta koronavirustartunnasta. Iitin lukion 1-luokkien oppilaat ovat etäopetuksessa kaiken varalta, Iitin lukion rehtori Ari Toropainen kertoo.

– He ovat etäopetuksessa, koska virallista karanteenipäätöstä ei ole tehty. Sen tekee hyvinvointiyhtymä.

Iitin lukiossa on todettu koronavirustartunta. Opiskelijoille ilmoitettiin etäopetukseen siirtymisestä sunnuntaina. Maanantaina 50 lukion ensimmäisen luokan opiskelijaa siirtyi etäopetukseen. Varmuuden vuoksi myös ne opettajat, jotka ovat opettaneet toista 1-luokan ryhmää, ovat etätyössä, Toropainen kertoo. Koulussa on menossa koeviikko ja osa kokeista pidetään rehtorin mukaan etänä.

– Muut opiskelijat, joilla ei ole altistumisvaaraa ollut, ovat normaalisti koulussa niin kauan, kunnes uusia ohjeita tulee.

Yhtymän alueella ja siis myös Iitissä tuli maanantaina voimaan suositus maskien käyttämisestä. Maskin käyttösuositus koskee nyt myös toisen asteen oppilaitoksia. Lisäksi yläkoulujen opettajille suositetaan suojautumista maskilla. Kouluissa siirrytään uuteen maskisuositukseen sitä mukaa kun maskit saadaan yhtymän alueella käyttöön.

Aikuisten harrastusryhmien koko rajataan 10 henkeen. Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykyisellään turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden.

Hyvinvointiyhtymä suosittaa yksityistilaisuuksien osallistujamäärän rajaamista 10 henkilöön. Yleisötilaisuuksien osalta yhtymä kertoo neuvottelevansa aluehallintoviraston ja kuntien kanssa kokoontumisten osallistujamäärän rajaamiseksi. Nyt voimassa olevan suosituksen mukaan yhtymän alueella on mahdollista järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa. Tämä sillä edellytyksellä, että järjestäjät noudattavat ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Maanantaina annetut suositukset ovat voimassa 14. joulukuuta saakka.

Julkiset tilat kuten uimahallit, liikuntahallit, nuorisotilat, kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot pidetään Lahdessa auki. Niiden asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien toteutumista seurataan aktiivisesti ja toimintaa rajoitetaan tarvittaessa. Yhtymä ja kaupunki linjaavat suosituksista tarkemmin myöhemmin tällä viikolla.

Yhtymä suosittelee myös edelleen, että pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavat ravintolat sulkisivat ovensa viimeistään kello 23. Anniskelu olisi sallittu kello 07–22. Pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikoista puolet saa suosituksen mukaan olla käytössä.

Muut ravitsemusliikkeet, kuten ruokaravintolat, kahvilat, pikaruokapaikat ja pizzeriat saavat suosituksen mukaan olla auki puoleenyöhön saakka.

Koronavirustartuntoja on epidemian aikana varmistettu yhtymän alueella kaikkiaan 481. Koronavirusnäytteitä on otettu lähes 46 000.