Kuoleva yhdistys pani hyvän kiertämään — Vienon Kammari pystyy jatkamaan yhteistyötä Mäkikylän palvelukeskuksen kanssa Kouvolan työnhakijat ry:n tuella

Toimintaansa lopetteleva Kouvolan työnhakijat ry antoi Vienon Kammarille avustuksena 2 000 euroa nuorten työllistämiseen.

Lukas Pearsall

Mäkikylän palvelukeskuksen asukkaat ja heidän omaisensa ovat olleet tyytyväisiä palvelukeskuksessa aiempina vuosina työskennelleisiin nuoriin. Samoin nuoret ovat antaneet paljon hyvää palautetta kuukaudesta vanhustyössä.
Mäkikylän palvelukeskuksen asukkaat ja heidän omaisensa ovat olleet tyytyväisiä palvelukeskuksessa aiempina vuosina työskennelleisiin nuoriin. Samoin nuoret ovat antaneet paljon hyvää palautetta kuukaudesta vanhustyössä.

Kuusankoskelainen Vienon Kammari aikoo työllistää saamallaan avustuksella kaksi nuorta kesätöihin Mäkikylän palvelukeskukseen, kertoo Vieno Viitakare.

Potti jaetaan Kouvolan työnhakijat ry:n toivomuksesta kahteen osaan. Tekemistä vanhusten parissa on nuorille luvassa noin kuukaudeksi.

— Maksamme tuhat euroa kummallekin nuorelle, ja töitä on niin pitkäksi aikaa kuin 10—11 euron tuntipalkka riittää.

Vienon kammari on tehnyt yhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan Mäkikylän palvelukeskuksen kanssa.

— Nuoret tarvitsevat töitä ja vanhukset virkistystoimintaa, muun muassa ulkoiluttajaa, Viitakare kertoo.

— Merkittävä asia on myös sukupolvien vuorovaikutus. Nuoret kuulevat vanhuksilta sellaisia asioita, joita eivät mistään muualta kuule.

Viitakareen mukaan sekä nuorilta että vanhuksilta ja omaisilta on tullut myönteistä palautetta työskentelystä palvelukeskuksessa.

— Viimevuotisista kesätyöntekijöistä kaksi nuorta lähti kokemuksen innoittamana opiskelemaan hoitoalaa.

Lisärahaa raavitaan nuorelle tai parille

Viitakare sanoo, että ilahduttavasta avustuksesta huolimatta tilanne näyttää aiempaa huonommalta.

Lukas Pearsall

VIeno Viitakare ilahtui Vienon Kammarin saamasta avustuksesta kahden nuoren työllistämiseen. Lisätuki vielä parin, kolmen nuoren kesätyöpalkkaan on tervetullut.
VIeno Viitakare ilahtui Vienon Kammarin saamasta avustuksesta kahden nuoren työllistämiseen. Lisätuki vielä parin, kolmen nuoren kesätyöpalkkaan on tervetullut.

— Parhaimmillaan olemme pystyneet tarjoamaan työtä kuukaudeksi kuudelle nuorelle. Myymme pääsiäisenä arpoja Kuusaan torilla, että saisimme vielä edes yhdelle mahdollisuuden kesätyöhön.

Hän muistuttaa, että tässä on oiva tilaisuus hyväntekeväisyyteen kaikille, jotka haluavat tukea nuorten työllistämistä.

Kirppisten loppuunmyynti tuotti mukavasti

Keväällä 2011 perustettu Kouvolan työnhakijat ry sulki viime vuonna kolme toimipaikkaansa.

Yhdistyksen palkkatuella pyörittämät kirpputorit Anjalassa, Lehtomäessä ja Voikkaalla sulkivat ovensa yksi toisen perään.

Koska Kouvolan työnhakijat ry:llä ei ole enää mahdollisuutta maksaa palkkaa kenellekään, yhdistys päätti panna hyvän kiertämään.

Tilillä maanneet, kirpputorien onnistuneesta loppuunmyynnistä saadut varat annettiin stipendinä Vienon Kammarille nuorten työllistämiseen, kertoo Kouvolan työnhakijat ry:n varapuheenjohtaja Matti Nygren.

— Tukirahojen jälkijättöisen maksatuksen takia viivan alle saattaa vielä ennen toiminnan virallista lopettamista tulla jotain. Myös ne rahat annamme eteenpäin jollekin yleishyödylliselle yhdistykselle.

Yhdistyksen alasajo käynnissä, syynä muutokset palkkatukeen

Syynä toiminnan alasajoon olivat TE-hallinnon tekemät muutokset palkkatuen maksatukseen, jotka tekivät tukityöllistämisen mahdottomaksi monelle yhdistykselle.

— Yhdistys on nyt käytännössä lakkautettu. Pidän todennäköisenä, että toiminta loppuu virallisesti ensi syksynä, kun viimeiset sosiaaliturvamaksuihin ja tukiin liittyvät velvollisuudet on hoidettu pykälien mukaisesti.

Nygrenin mukaan vielä tammikuun 2017 alussa Kouvolan työnhakijat ry työllisti palkkatuella 15 henkilöä.

TE-hallinto heikensi olennaisesti palkkatuen saatavuutta ja hankerahoitusta.

Saman vuoden elokuussa, tuensaamisen hankaloitumisen jälkeen tukityöllistettyjä oli tasan nolla.

— TE-hallinto heikensi olennaisesti palkkatuen saatavuutta ja hankerahoitusta. Kouvolan kaupungin lisämääräraha kuntouttavaan työtoimintaan ei siinä auttanut.

Luetuimmat