Ei vieläkään väkeä urheilukatsomoihin tai teatteriin: Yli 10 hengen yleisötilaisuudet kielletty Kouvolassa ainakin helmikuun loppuun asti

Kymenlaakso jatkaa edelleen koronavirustilanteen leviämisvaiheessa, totesi maakunnan koronakoordinaatiotyöryhmä.

Katja Juurikko

Penkkiurheilijoilla ei ole helmikuussakaan asiaa katsomoihin eikä kulttuurin ystävillä teatteriin.
Penkkiurheilijoilla ei ole helmikuussakaan asiaa katsomoihin eikä kulttuurin ystävillä teatteriin.

Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet pysyvät kiellettynä Kouvolassa ja koko Kymenlaaksossa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään keskiviikkona, että nykyisiä rajoituksia jatketaan helmikuun loppuun asti.

Rajoitus koskee kokoontumisia sekä sisä- että ulkotiloissa, avi tiedottaa. Samalla se jatkoi rajoituksia Helsingissä ja Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Avin päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Avin toimivalta ei ulotu yksityistilaisuuksiin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan eikä viranomaisten kokouksiin. Niitä avi suosittelee painokkaasti välttämään ja järjestämään etänä aina kun se on mahdollista.

– On erittäin tärkeää, että jokainen meistä noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioi viranomaisten antamat suositukset ja ohjeet, jotta epidemiatilanne ei heikkene ja terveydenhuollon kantokyky kestää. Uusi virusmuunnos lisää riskiä tautitilanteen nopeasta pahenemisesta. Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää tässä tilanteessa pois, avin tiedotteessa sanotaan.

Leviämisvaihe jatkuu

Kymenlaakso jatkaa koronavirustilanteen leviämisvaiheessa. Näin totesi keskiviikkona kokoontunut Kymenlaakson koronakoordinaatiotyöryhmä.

Viime viikolla uusia koronatartuntoja todettiin Kymenlaaksossa 84. Positiivisten tulosten osuus kaikista näytteistä on 3,4%. Määrä on hieman laskenut edellisviikosta.

Nuorten osuus tartuntojen saaneista on lisääntynyt, kertoo Kymsote. Viime viikolla tartuntoja todettiin eniten alle 20-vuotiailla ja 40–60-vuotiailla.

– Tartuntatautien ehkäisyn keskiössä on muiden ihmisten välttäminen. Edelleen painotan sitä, että kontaktit muihin tulisi pitää minimissä, ja huolehtia tarkasti hygieniasta. Sitten kun on liikuttava muiden ihmisten keskuudessa, niin turvaväleistä ja maskien käytöstä tulisi jokaisen huolehtia, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Ulkomailta tulee Kymenlaaksoon tartuntoja niin Vaalimaan raja-aseman, Helsinki-Vantaan lentoaseman kuin Hamina-Kotkan satamankin kautta tulevilla. Satamassa tartuntoja on ollut kauppalaivojen miehistöissä. Osa laivoista joutuu jäämään satamaan odottelemaan tartuntaryppäiden talttumista.

Juttua päivitetty 15.26: lisätty tiedot leviämisvaiheessa pysymisestä.