101-vuotiasta Suomea juhlitaan Pohjois-Kymenlaaksossa poutaisessa säässä ja pikku pakkasessa

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan pilvipoutaisessa säässä.
Itsenäisyyspäivää juhlitaan pilvipoutaisessa säässä.

Ilmatieteen laitoksen tänään tiistaina tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on Pohjois-Kymenlaaksossa enimmäkseen pilvipoutainen.

— Keskiviikkoiltana sää viilenee lännestä alkaen, se voi aiheuttaa tienpintojen jäätymistä. Pakkasta on itsenäisyyspäivänä muutaman asteen verran, kertoo päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.

Torstain ja perjantain väliseksi yöksi ennuste lupaa kiristyvää pakkasta. Lämpötila voi aamuyöllä laskea kuuteen miinusasteeseen.

Itsenäistä Suomea on juhlittu monenlaisessa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä suuressa osassa maata oli poutaista pakkassäätä. Lähinnä maan itäosassa, varsinkin itärajan tuntumassa, tuli lumikuuroja, joissa lunta satoi noin 1‒2 senttiä.

Lauhinta oli etelä- ja lounaisrannikolla, missä lämpötila oli nollan tuntumassa. Kylmintä oli Pohjois-Lapissa, missä lämpötila oli -25 ja -30 asteen välillä.

— Nykyilmastossa itsenäisyyspäivää vietetään tyypillisesti pakkassäässä, ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa hieman suojan puolelle. Öisin on Lapissa yleensä pakkasta yli 10 astetta, etelässäkin muutamia asteita. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Lauhinta oli vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli muun muassa 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.

Uusimmat uutiset