Kouvolan kaupunginhallitus lykkää 4,5 miljoonan euron investointeja — Konsernipalvelut parantaa loppuvuoden tulostaan 0,6 miljoonalla eurolla

Kaupunginjohtaja Marita Toikka: Säästöjen saaminen kesken vuotta on vaikeaa.

Moises Garibay

Kouvolan teatterin hankesuunnittelusta jää tänä vuonna rahaa käyttämättä, mikä pienentää tilapalveluiden loppuvuoden investointimenoja.
Kouvolan teatterin hankesuunnittelusta jää tänä vuonna rahaa käyttämättä, mikä pienentää tilapalveluiden loppuvuoden investointimenoja.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi maanantai-iltana säästöesitykset kaupunginhallituksen alaisten toimintojen käyttötaloudesta ja investoinneista. Toiminnot kuuluvat konsernipalveluihin.

Käyttötaloudesta säästetään tänä vuonna 961 950 euroa. Lisäksi konsernin tulot vähenevät enemmän kuin kasvavat. Tämä tarkoittaa sitä, että konsernipalvelujen tulos paranee ainoastaan 592 950 euron verran.

Kesäkuussa kaupunginhallitus asetti konsernipalvelujen säästötavoitteeksi vajaat 780 000 euroa. Investointien piti vähentyä koko kaupungin osalta 4 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina reilun 4,5 miljoonan euron säästöesitykset investointeihin.

— Konsernihallinnon käyttötalouden säästö voi kuulostaa pieneltä. Kesken vuotta säästöjen saaminen on haasteellista, ja tämä on saatu aikaan kahdessa kuukaudessa, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Budjetoidut osakemyynnit eivät toteudu

Konsernipalvelujen toimialajohtajan mukaan säästöt eivät olennaisesti vaikuta vuoden 2019 toimintaan. Konsernipalveluihin kuuluvat hallinto ja hankinnat, henkilöstöpalvelut, talous ja omistajaohjaus, tietohallinto, tilapalvelut sekä kehittämispalvelut ja viestintä.

Käyttötaloudessa säästetään muun muassa henkilöstökuluissa ja palveluiden ostoissa. Konsernipalvelut esimerkiksi pienentää elinkeinoyhtiö Kouvola Innovationin palvelusopimusta 100 000 eurolla, talous- ja omistajaohjaus säästää 107 000 euroa ja tilapalvelut yhteensä 220 000 euroa.

Kehittämispalveluiden ja viestinnän säästöt ovat yhteensä vajaat 537 000 euroa. Esimerkiksi aluekehittäminen on viivästynyt.

— Aluetoimikuntien toiminta on alkanut, mutta varoja ei käytetä tänä vuonna budjetoidusti, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja tulevaisuusjaoston puheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) sanoo.

Tämän vuoden talousarvioon sisältyvät 0,5 miljoonan euron tuotot osakkeiden myynneistä eivät ole toteutumassa, joten konsernihallinnolta jää tuloja saamatta.

Patria-hallin rakentamiskustannuksia siirtyy ensi vuoteen

Investoinneissa tietohallinnon verkkoviestinnän kehittäminen ei toteudu kokonaan tänä vuonna. Lisäksi rakennusvalvonnan paperiarkiston skannaus siirtyy tulevaisuuteen, samoin investointi sähköiseen asianhallintaan. Näistä kertyy yhteensä 330 000 euron säästöt.

Aluekehittämisen investoinnit 300 000 euroa eivät toteudu tänä vuonna.

Tilapalveluissa Utin Patria-hallin rakentamisen kustannuksia siirtyy ensi vuoteen miljoonan euron verran. Teatterin ja monitoimihallin suunnittelusta jää käyttämättä 0,4 miljoonaa euroa ja muista hankesuunnitteluista 0,1 miljoonaa euroa. Perusopetuksen kehittämisen kustannuksia siirtyy 2,4 miljoonaa euroa eteenpäin.