Valtuusto valitsi Veikko Niemen Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtajaksi — ”Kaikki palveluverkot käydään läpi, Ksao on tehnyt oman osansa jo aiemmin”

Veikko Niemi johtaa Kouvolan suurinta toimialaa sekä rahassa että henkilöstössä mitaten.

Katja Juurikko

Veikko Niemi luotsaa kasvatus- ja opetusjohtajana Kouvolan kaupungin suurinta toimialaa.
Veikko Niemi luotsaa kasvatus- ja opetusjohtajana Kouvolan kaupungin suurinta toimialaa.

Veikko Niemi on Kouvolan uusi kasvatus- ja opetusjohtaja. Kaupunginvaltuusto valitsi hänet yksimielisesti virkaan maanantai-iltana. Niemi, 56, on hoitanut uutta virkaa tämän vuoden alusta lähtien.

— Oli valinnan jälkeen ihan mukava saada viestejä asiasta. En ollut valtuuston kokouksessa paikalla vaan lomapäivää pitämässä, Niemi kertoi pian valtuuston kokouksen päätyttyä.

Tunnen Kouvolan hyvin, sillä olen syntynyt Jaalassa ja asunut eri puolilla nykyistä Kouvolaa. — Veikko Niemi

Kasvatuksesta ja opetuksesta tuli tammikuun alussa Kouvolan suurin toimiala rahassa ja henkilöstömäärässä mitaten. Se vastaa Kouvolan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen ja kasvun tuen palveluista.

— Yli puolet kaupungin oman toiminnan budjetista ja 65 prosenttia henkilöstöstä on meidän toimialallamme. Opettajat muodostavat ison henkilöstöryhmän, samoin varhaiskasvatuksen henkilöstö.

Lähivuosien isoin tehtävä on perusopetusverkon kehittäminen

Niemi pitää toimialan tärkeimpänä tehtävänä turvata kouvolalaisille lapsille, nuorille ja aikuisille koulutus, josta he saavat hyvän pohjan elämälle.

— Väestön koulutuspohjan nosto vaatii pitkäjänteistä työtä.

Niemi sanoo, että lähivuosien isoin tehtävä on viedä valtuuston viime vuonna päättämä perusopetuksen palveluverkon kehittäminen loppuun. Lisäksi ainakin osa luottamushenkilöistä haluaa ottaa kaupungin lukioverkon harventamisen asialistalle.

— Kaikki palveluverkot käydään läpi. Tänä vuonna tarkasteluun otetaan myös nuorisopalvelujen verkko. Kouvolan seudun ammattiopisto Ksao on oman osansa jo tehnyt aiempina vuosina. Nyt Ksao alkaa olla verkon ja rakenteidensa puolesta aika tehokkaassa kunnossa.

Ksaon opetusta on keskitetty aiempaa enemmän kampusalueelle Tornionmäkeen. Hyvinvointi- ja terveysalan koulutus on Niemen mukaan siirtymässä Kuusankoskelta Tornionmäkeen uusien tilojen valmistuttua, arviolta syksyllä 2020.

Jaalasta eri mutkien kautta Inkeroisiin asumaan

Kasvatus- ja opetusjohtajan virka perustettiin 1. tammikuuta, kun Kouvolan kaupungin uusi organisaatio astui voimaan. Lasten ja nuorten palvelut muuttuivat tuolloin kasvatus ja opetus -toimialaksi. Aiemmin lasten ja nuorten palvelujen johtajana toiminut Ismo Korhonen siirtyi joulukuussa Kymenlaakson sote-kuntayhtymän Kymsoten töihin.

Inkeroisissa asuva Veikko Niemi tuli Kouvolan kaupungin palvelukseen uuden kaupungin perustamisen yhteydessä vuoden 2009 alussa. Sitä ennen hän toimi Anjalankosken kaupungin sivistystoimenjohtajana syksystä 1997 lähtien.

— Tunnen Kouvolan hyvin, sillä olen syntynyt Jaalassa ja asunut eri puolilla nykyistä Kouvolaa.

Niemi on ehtinyt toimia Kouvolan kaupungilla asiakkuuspäällikkönä, lasten ja nuorten palvelujen johtajan viransijaisena, koulutus- ja nuorisojohtajana ja toisen asteen koulutuksen tilaajapäällikkönä.