Kymsoten yt-neuvottelut päätökseen: syksylle esitetään lomautuksia – Koronaepidemian ennustettu toinen aalto voi vaikeuttaa taloustilannetta entisestään

Yt-neuvottelujen pohjalta suunniteltavien toimenpiteiden arvioidaan kerryttävän yhteensä 4,1 miljoonaa euroa säästöä kuluvan vuoden aikana.

Raimo Eerola

Kymsoten yt-neuvottelujen tarkoituksena oli suunnitella varautumista koronaepidemian tuleviin vaiheisiin ja lieventää sen taloudellisia vaikutuksia. Kuvassa Kymenlaakson keskussairaala.
Kymsoten yt-neuvottelujen tarkoituksena oli suunnitella varautumista koronaepidemian tuleviin vaiheisiin ja lieventää sen taloudellisia vaikutuksia. Kuvassa Kymenlaakson keskussairaala.

Kymsotessa kevään aikana käydyt yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Yt-neuvottelujen tarkoituksena oli ratkaista, miten koronaepidemian seuraaviin vaiheisiin varaudutaan sekä lieventää epidemian taloudellisia vaikutuksia, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Neuvottelujen tuloksena Kymsote esittää yhden viikon lomautuksia kuntayhtymän johdolle ja johtamisen tukipalvelujen eli kuntayhtymän hallinnon koko henkilöstölle. Lisäksi viikon lomautuksia esitetään kaikkien palveluketjujen esimiehille ja tuotannon tukena työskenteleville asiantuntijoille.

Lomautuksia suunnitellaan toteutettaviksi vuoden 2020 aikana. Niiden taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan 0,6 miljoonaa euroa.

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen toteaa tiedotteessa, että lomautukset olivat viimeinen vaihtoehto, mutta niitäkin jouduttiin yt-neuvotteluissa käsittelemään.

– Neuvottelut eivät olleet helpot ja ne valitettavasti myös kestivät pitkään, mikä on lisännyt epävarmuutta muutenkin haastavassa tilanteessa. Olemme kuitenkin etsineet kiivaasti ratkaisuja siihen, miten talouden kuoppaa pienennettäisiin, Niiranen sanoo.

Suluilla säästettäisiin 0,16 miljoonaa euroa

Kymsote suunnittelee myös sulkuja erityishuollon poliklinikalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, neuvoloihin, lasten neurologiaan, lasten psykiatriaan sekä työ- ja päivätoimintaan. Sulkujen aikana osassa toimintaa voitaisiin toteuttaa lomautuksia.

Sulkuja suunnitellaan pääsääntöisesti koulujen syyslomaviikolle 19.–21. lokakuuta sekä vuoden loppuun, 14.–31. joulukuuta.

Kotihoidon päiväkeskustoimintaa suunnitellaan suljettavan viikon ajaksi myöhemmin määriteltävänä ajankohtana.

Toimintojen suluilla arvioidaan kertyvän säästöä 0,16 miljoonaa euroa.

Kymsoten hallitus käsittelee yt-neuvottelujen tuloksen kokouksessaan maanantaina 6. heinäkuuta. Yksityiskohtaisempaa lomautussuunnittelua Kymsotessa jatketaan hallituksen päätöksen jälkeen.

Yhteensä 4,1 miljoonaa euroa säästöä

Yhteensä yt-neuvottelujen pohjalta suunniteltavien toimenpiteiden arvioidaan kerryttävän 4,1 miljoonan euron säästöt vuoden 2020 aikana.

Säästöä haetaan lomautusten ja sulkujen lisäksi syksyn aikana kaikissa Kymsoten toiminnoissa harkitsemalla rekrytointeja entistä tarkemmin ja rajaamalla ulkopuolisten sijaisten ja ostopalvelujen käyttö vain erittäin kriittisiin ja välttämättömiin tarpeisiin. Tämän myötä säästöä arvioidaan kertyvän 1,8 miljoona euroa.

Koulutuksista, matkakuluista ja ICT-sopimuksista suunnitellaan säästettävän 1,4 miljoonan euron edestä.

Sami Kuusivirta

Koronaviruksen ennustettu toinen aalto aiheuttaisi toteutuessaan Kymsoten tilikaudelle 69 miljoonan euron alijäämän.
Koronaviruksen ennustettu toinen aalto aiheuttaisi toteutuessaan Kymsoten tilikaudelle 69 miljoonan euron alijäämän.

Kymsotella heikot talousnäkymät

Kymsoten tiedotteessa kerrotaan, että sen taloudellinen tilanne on muodostunut vakavaksi.

Jos koronaepidemian toinen aalto toteutuu syksyllä, Kymsoten tilikauden tuloksen ennustetaan painuvan 69 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Ilman toista tautiaaltoa tuloksen ennustetaan silti painuvan noin 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Valtionavustusta olisi lausuntakierroksella olevan asetusluonnoksen mukaan Kymsotelle luvassa 4,6 miljoonaa euroa virusepidemiasta aiheutuviin kustannuksiin.

Kymsotessa on arvioitu, että säästöä voitaisiin saada myös nopeuttamalla vuonna 2019 päätettyjä rakenteellisia muutoksia. Niiden nopeuttaminen toisi vuodelle 2021 reilun kahden miljoonan euron säästöt.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset