Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan päättäjän on jo kymmenen vuoden jälkeen pystyttävä ajattelemaan koko Kouvolan etua — ”Ne, jotka ajavat merkittävästi omaan alueeseensa liittyvää palvelua, ovat tänä päivänä vähissä”, hän sanoo

Kouvolan entinen kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki arvostelee kaupungin päätöksentekoa. Marita Toikan mukaan hänen esittämänsä säästökeinot ovat olleet esillä jo edellisen kaupunginjohtajan kaudella.

Lumikki Haaja

Marita Toikan mukaan suurin osa luottamushenkilöistä katsoo Kouvolaa kokonaisuutena eikä aja vain oman alueensa etuja.
Marita Toikan mukaan suurin osa luottamushenkilöistä katsoo Kouvolaa kokonaisuutena eikä aja vain oman alueensa etuja.

Kouvolan entinen kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki arvosteli yleisönosastokirjoituksessaan (KS 10.10.) kaupungin päätöksentekoa. Hänen mukaansa säästökeinot ovat olleet jo pitkään päättäjien tiedossa, mutta niitä ei vain kyetä panemaan täytäntöön.

Lamminmäen mukaan päättämättömyydestä maksavat kuntalaiset korkeampina veroina ja heikentyvinä palveluina.

Entinen kaupunginjohtaja kysyi kirjoituksessaan, kuinka monta miljoonaa alijäämiä olisi vähemmän ja kuinka paljon laadukkaampi Kouvolan lukiokoulutus olisi, jos yhdistymissopimukseen kirjattu tavoite vähintään 150 oppilaan lukioista olisi kyetty jo aikanaan panemaan täytäntöön.

Hän pohti myös sitä, miten paljon olisi säästetty, jos Ratamo-päätökset olisi tehty ajoissa.

Yksittäisiä toimia tehtiin

Nykyisen kaupunginjohtajan Marita Toikan mukaan hän ei ole paras henkilö arvioimaan kaupungin aiempaa tilannetta. Hän sanoo kuitenkin, että kun uutta kaupunkia perustettiin, palveluverkon karsiminen oli jo silloin keskusteluissa mukana.

— Yksittäisiä ratkaisuja tehtiinkin, esimerkiksi koulujen määrää vähennettiin.

Toikka sanoo, että erilaiset työryhmät tekivät Lauri Lamminmäen aikana esityksiä sopeuttamiskeinoista, mutta ne kaatuivat äänestysten jälkeen.

— Kun minun aikanani on kammattu keinoja, mitään yllättävää ei sinänsä ole tullut esiin. Samoista keinoista on keskusteltu aiemminkin paljon, ja niitä on yritetty saada valmistelun kautta eteenpäin.

Samoista keinoista on keskusteltu aiemminkin paljon, ja niitä on yritetty saada valmistelun kautta eteenpäin. — Marita Toikka

Kymmenen vuotta on pitkä aika kaupungin päätöksenteossa

Lamminmäen mukaan Kouvolan tilanne on toivoton, jos keskeiset poliittiset päättäjät keskittyvät vuodesta toiseen omien kulmakuntiensa etujen ajamiseen.

Toikan mukaan tällainen toimintamalli on erittäin valitettava.

— Kymmenen vuotta on mennyt, ja ollaan kolmannessa valtuustokaudessa. Kaupunkia pitäisi jo tässä vaiheessa pystyä katsomaan kokonaisuutena, jos mietitään valtuusto- ja hallitustyöskentelyä.

Toikka korostaa, että suurin osa luottamushenkilöistä toimiikin näin.

— Ne, jotka ajavat merkittävästi omaan alueeseensa liittyvää palvelua, ovat vähissä.