Kokoontumiskielto peruutti kuukausi- ja joulumarkkinat, kauneimmat joululaulut sekä jumalanpalvelukset seurakuntalaisilta kahdeksi viikoksi Iitissä

– Jumalanpalvelukset striimataan kevään tapaan verkkoon, kappalainen Ville Hiltunen sanoo. Kunnan itsenäisyysjuhlan käytännön järjestelyistä päätetään ensi viikolla.

Moises Garibay

Kausalan torilla ei pidetä markkinoita ensi tiistaina.
Kausalan torilla ei pidetä markkinoita ensi tiistaina.

Tämän viikon sunnuntaina Iitin kirkossa pidetään vielä jumalanpalvelus, johon myös seurakuntalaiset pääsevät osallistumaan. Ensi maanantaista eteenpäin jumalanpalveluksia ei pidetä kahteen viikkoon niin, että seurakuntalaiset ovat läsnä.

Syynä on Etelä-Suomen aluehallintovirasto avin perjantaina asettama kielto kaikkien yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä sisätiloissa ja ulkona Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Rajoitukset astuvat voimaan ensi maanantaina 30. marraskuuta. Rajoitus päättyy näillä näkymin 14. joulukuuta.

Päijät-Hämeen todettiin tiistaina olevan koronaviruksen leviämisvaiheessa. Iitissä on todettu kahdeksan koronavirustartuntaa epidemian alusta alkaen.

Avin tiedotteessa kerrotaan, että vaikka sairaanhoitopiirin alueella on tautitilanteeltaan rauhallisia kuntia, ihmiset liikkuvat kuntien välillä. Siksi avi katsoo, että on perusteltua ulottaa rajoitukset koko sairaanhoitopiirien alueiden laajuudelle.

Etelä-Suomen avin päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin.

Jumalanpalvelukset suoraan kotisohvalle

Keväällä Iitin seurakunta julkaisi jumalanpalvelukset striimattuina videolähetyksinä seurakunnan Facebook-sivuilla. Niin toimitaan myös nyt, Iitin seurakunnan kappalainen Ville Hiltunen sanoo. Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus lähetetään niin ikään videoituna.

Iitin seurakunnassa oli määrä pitää kaksi Kauneimmat joululaulut -tapahtumaa. Toinen niistä oli tarkoitus olla 8. joulukuuta Perheniemessä ja toinen 13. joulukuuta Iitin kirkossa. Nyt nekin on peruttu.

– Jos alueella palataan perustilanteeseen ja rajoitukset päättyvät, silloin joululaulutilaisuuksia voidaan järjestää, Hiltunen sanoo.

Urheiluseura Iitin Pyrintö perui perinteiset joulumarkkinansa jo ennen kuin aluehallintovirasto teki päätöksen tapahtumien järjestämisen kieltämisestä. Myyntipaikoista vastaavan Pekka Mettälän mukaan markkinoilla on aiempina vuosina ollut satoja asiakkaita ja kymmeniä myyjiä Ravilinnan sisällä ja pihalla. Edellisen kerran kymmenien vuosien ajan järjestetyt markkinat jouduttiin peruuttamaan Ravilinnan remontin aikana.

Kausalan torilla jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina pidettävät markkinat on niin ikään peruttu. Markkinapäivä olisi ollut ensi tiistaina. Iitin kunnan palvelusihteerin Heli Janhusen mukaan toripaikat varanneille myyjille ilmoitettiin asiasta perjantaina. Itsenäisyyspäivän juhlan järjestäminen on Iitissä vielä kysymysmerkki. Kunta päättää itsenäisyysjuhlan käytännön järjestelyistä ensi viikolla.

– Yksi mahdollisuus on, että tilaisuus on hyvin rajattu ja siihen osallistuu vain muutamia henkilö lipunnostoon, Janhunen sanoo.

Vain yhdistyksien ja yhtiöiden pakolliset kokoukset suositeltavaa järjestää

Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat antaneet yksityistilaisuuksien järjestämisestä suosituksia. Päijät-Hämeessä suositellaan, että yksityistilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi, mikäli lähikontaktia ei voida välttää.

Avin tiedotteen mukaan enintään 10 hengen tilaisuuksia voi järjestää, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Avi suosittaa, että alle kymmenen henkilön tilaisuuksista järjestettäisiin vain välttämättömät kokoontumiset, kuten lakisääteiset tai sääntömääräiset yhdistyksien tai yhtiöiden kokoukset.

– Vahva ja painokas viestimme on: älkää järjestäkö pieniäkään kokoontumisia, jollei se ole aivan välttämätöntä, Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist sanoo tiedotteessa.