Vahvempia juomia kauppaan, ravintoloiden aukioloajat vapautuvat — Katso tästä, mitä muutoksia alkoholilaki tuo heti vuoden alussa

Marleena Liikkanen

Vuodenvaihteen jälkeen kaupoissa saa myydä nelosolutta ja vahvempaa lonkeroa.
Vuodenvaihteen jälkeen kaupoissa saa myydä nelosolutta ja vahvempaa lonkeroa.

Mikäli presidentti vahvistaa eduskunnan hyväksymän alkoholilain 28.12., osa lain muutoksista tulee voimaan heti vuoden vaihduttua. Muutoksia on listattu tähän.

— Vähittäismyynnissä voi myydä kaikkia korkeintaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Juomien ei tarvitse olla käymisteitse valmistettuja, mikä mahdollistaa niin sanottujen limuviinojen myynnin.

— Mikäli kaupassa myytävän alkoholijuoman nimi sisältää jonkin väkevän alkoholijuoman tuotenimen, sitä saa pitää kaupassa esillä, mutta ei markkinoida.

— Alkoholijuomien valmistajat ja tukkumyyjät voivat aloittaa uuden lain mukaiset juomatoimitukset vähittäismyyntipaikkoihin aikaisintaan lain mahdollisen vahvistamisen jälkeen 28.12.2017.

— Panimot voivat hakea lupaa käsityöläisoluen vähittäismyyntiin vuoden alussa sen alueen aluehallintovirastolta, jonka alueella oluen valmistuspaikka sijaitsee.

—Yhdelle panimolle voidaan myöntää käsityöläisoluen myyntilupa vain yhden valmistuspaikan yhteyteen, vaikka valmistuspaikkoja olisi useita. Vuoden aikana tuotettujen alkoholijuomien määrä saa olla enintään 500000 litraa.

— Ravintolat voivat ilmoittaa lyhytaikaisista, mietoja alkoholijuomia koskevista juomatarjouksista paikan ulkopuolella, kuten ikkunassa tai mainosständissä. Tarjouksista voi ilmoittaa myös verkkosivuilla ja lehdissä.

— Väkevien alkoholijuomien valmistajat, tukkumyyjät ja niitä anniskelevat ravintolat voivat esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa. Kaikki myynnissä olevat alkoholijuomat (sekä miedot että väkevät) on esiteltävä kuluttajille asiallisesti ja yhdenmukaisella tavalla.

—Ravintoloiden aukioloajat vapautuvat täysin jo vuoden alussa, mutta alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uuden lain säädökset tulevat voimaan vasta 1.3.2018. Käytännössä alkoholijuomien anniskelu on lopetettava paikan voimassa olevan anniskelu- tai jatkoaikalupapäätöksen mukaan, mutta paikkaa ei tarvitse enää sulkea viimeistään puoli tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen.