Leipomo J. Martinin tulipalon syttymissyy selvisi — Poliisi: ”Rikoksen mahdollisuus on suljettu pois”

Kiinteistön omistaja Myllyn Paras selvittää, voidaanko rakennusta korjata.

Katja Juurikko

Leipomo J. Martinin tuotantotiloissa syttyi tulipalo perjantaina 29. syyskuuta.
Leipomo J. Martinin tuotantotiloissa syttyi tulipalo perjantaina 29. syyskuuta.

Poliisi on saanut selville, mistä Leipomo J. Martinin tuotantotilojen tulipalo sai alkunsa.
— Ihan sataprosenttista varmuutta meillä ei asiasta ole, mutta todennäköisesti tulipalon aiheutti sähkölaitevika. Asia on selvinnyt palojälkiä tutkimalla, sanoo tutkinnanjohtaja Markku Koski Kaakkois-Suomen poliisista.
Hänen mukaansa palo syttyi, koska tuotantotilojen ilmanvaihtokeskuksen sähkökaapissa olleet sulakkeet kärähtivät. Sieltä tuli levisi johteita ja eristeitä pitkin muualle rakennukseen.
— Meidän tekninen tutkintamme on selvittänyt asiaa. Lisäksi paikalla on ollut vakuutusyhtiön puolesta sähköalan asiantuntija. Tutkinta alkaa olla loppusuoralla.
Kosken mukaan tutkinnan aikana on varmistunut, ettei tulipaloon liity rikosta.

Tuotantotilat tuhoutuivat täysin

Syyskuun 29. päivä syttynyt palo tuhosi leipomorakennuksen tuotantotilat täysin. J. Martinin toimitusjohtajan Jussi Kumpulan mukaan tuoretuotteiden valmistus on keskeytynyt kokonaan. Vielä ei ole tietoa, milloin leipomo voi jatkaa toimintaansa.
Valkealan leipomossa valmistettiin viitenä päivänä viikossa tuoretta leipää sekä erilaisia makeita ja suolaisia leivonnaisia.
Yrityksellä on toinen leipomo Kanta-Hämeessä Tammelassa. Kumpulan mukaan tulipalon jälkeen on selvitelty, voidaanko Valkealan tuotteita alkaa tehdä entistä enemmän Tammelassa. Viime viikolla Tammelan leipomo alkoi valmistaa näkkileipiä. J. Martin on tunnettu etenkin Skarppinäkkäreistään.
— Tuotanto pyörii Tammelassa tällä hetkellä kolmessa vuorossa. Kapasiteetin lisääminen on aika mahdotonta.

Rakennuksen kuntoa selvitetään

Tulipalon aiheuttamien taloudellisten vahinkojen määrä ei ole vielä tiedossa. Jussi Kumpulan mukaan yritys ja vakuutusyhtiö odottavat viranomaisraportin valmistumista. Hän sanoo, että seuraavaksi rakennuksessa aiotaan aloittaa rakennetutkimukset.
Leipomo J. Martin Oy toimii tiloissa toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Rakennuksen omistajan Myllyn Paras Oy:n teknisen johtajan Janne Kilkin mukaan kiinteistön tulevaisuutta arvioidaan, kun tutkimukset etenevät.
— Tässä vaiheessa emme voi vielä sanoa, onko rakennus korjattavissa vai vaatiiko se uudelleenrakentamista.