Teemu Mäkipaakkanen ilmoitti äidilleen jo lapsena, että hänestä tulee Kouvolan liikuntapalvelujen pomo: ”Sydän sykkii pesäpallolle, mutta ajan kaikkien lajien asiaa tasapuolisesti”

Kouvolan uusi liikuntapäällikkö aloittaa virassaan ensi maanantaina.

Katja Juurikko

Teemu Mäkipaakkanen valittiin Kouvolan liikuntapäälliköksi 78 hakijan joukosta. Ravikylässä asuvan Mäkipaakkasen työmatka lyheni melkoisesti. Hän työskenteli viime perjantaihin saakka Orimattilan kunnan liikunta- ja nuorisotoimenjohtajana.
Teemu Mäkipaakkanen valittiin Kouvolan liikuntapäälliköksi 78 hakijan joukosta. Ravikylässä asuvan Mäkipaakkasen työmatka lyheni melkoisesti. Hän työskenteli viime perjantaihin saakka Orimattilan kunnan liikunta- ja nuorisotoimenjohtajana.

Tasavallan presidentiksi Teemu Mäkipaakkasta, 44, ei ole vielä valittu. Toinen lapsuuden unelma toteutuu ensi maanantaina, kun hänestä tulee Kouvolan liikuntapäällikkö.

— Tuntuu todella hienolta, että tulin valituksi tehtävään hyvien hakijoiden joukosta. Vaikea sanoa, mistä lapsuuden unelmat kumpusivat, mutta tavoite on pysynyt samana myös vanhempana. Olen kouluttautunut töiden ohessa, ja kaikki on oikeastaan tähdännyt tähän, Mäkipaakkanen sanoo.

Totta kai sydän sykkii pesäpallolle, mutta ajan kaikkien lajien asiaa tasapuolisesti.

Hän siirtyy tehtävään Orimattilan liikunta- ja nuorisotoimenjohtajan virasta. Aiemmin Mäkipaakkanen on työskennellyt muun muassa Haminassa liikuntasihteerinä.

Uusi virka perustettiin, koska liikuntapaikka-asiantuntija Arto Toukonen jäi eläkkeelle tammikuun alussa. Liikuntapäällikön tehtävälista on Kouvolassa mittava.

Hänen odotetaan muun muassa huolehtivan seurayhteistyöstä, kehittävän liikuntapaikkoja, edustavan tilaisuuksissa ja hoitavan tapahtumiin liittyviä tehtäviä.

— Varmasti aluksi täytyy tutustua rauhassa toimintaympäristöön ja priorisoida asioida. Olen iloinen siitä, että Kouvolassa pääsen vaikuttamaan isoihin kokonaisuuksiin ja tekemään paljon yhteistyötä seurojen ja muiden tahojen kanssa.

Pesäpalloyleisö muistaa liikuntapäällikön KPL:stä

Mäkipaakkanen vietti lapsuutensa Kouvolan Viitakummussa ja on senkin jälkeen asunut valtaosan elämästään kotikaupungissaan. Urheiluyleisölle hän on tuttu mies pesäpallomailan varresta.

Mäkipaakkanen pelasi Kouvolan Pallonlyöjissä pitkän uran ja edusti seuraa myös Superpesiksessä.

— Totta kai sydän sykkii pesäpallolle, mutta ajan kaikkien lajien asiaa tasapuolisesti. Puhun myös Kouvolasta mieluummin liikunta- ja urheilukaupunkina kuin vain urheilukaupunkina. Jos kaikkien kuntalaisten liikuntaolosuhteet eivät ole kunnossa, niin ei meille tule myöskään huippuyksilöitä.

Kouvola käyttää suurista kaupungeista eniten rahaa liikuntaan suhteessa väkimäärään

Uusi liikuntapäällikkö kehuu Kouvolaa siitä, että kaupunki todella satsaa liikuntaan. Vuonna 2016 Kouvola käytti liikuntaan 157 euroa kuntalaista kohti.

Summa on selvästi suurin, kun verrataan Suomen 20:tä suurinta kaupunkia. Lähialueen kaupungeista Lappeenranta ja Kotka jäävät 30—35 euron päähän.

Tiedot selviävät kuntien tilinpäätöstietoja vertailevasta Lipas-tietopankista. Summista on vähennetty kuntien liikuntapalveluista keräämät tulot, muun muassa uimahallien pääsymaksut.

— Kuntien välillä on eroja siinä, miten liikuntaan suhtaudutaan. Esimerkiksi Orimattilassa liikkumismahdollisuuksiin satsataan varovaisemmin, vaikka kunta on tehnyt ylijäämäisiä tilinpäätöksiä.

Toisenlainen esimerkki on Asikkala, joka valittiin tammikuussa Helsingissä pidetyssä Urheilugaalassa Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi. Päijät-Hämeessä sijaitsevan 8 300 asukkaan kunta käytti vuonna 2016 liikuntaan 700 euroa jokaista kuntalaista kohti. Kunnan jokaisessa päiväkodissa on liikuntavastaavat, ja liikuntaneuvontaan on mahdollisuus ohjautua neuvolaikäisestä alkaen.

Maakuntauudistuksen jälkeen liikunnan rooli korostuu

Mäkipaakkanen uskoo, että sote- ja maakuntauudistusten jälkeen liikunta tulee olemaan Kouvolalle vielä nykyistä keskeisempi tehtäväkenttä. Hän toivoo, että liikunnan rooli terveyden edistämisessä ymmärretään.

— On tärkeää, että saamme ihmiset liikkumaan ja pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.