Vedenotto loppui Okanniemestä — Kemikaalionnettomuus nosti Vuohijärven eteläosan pitoisuuksia

Vuohijärveläiset voivat käyttää vettä tavalliseen tapaan.

Onnettomuustutkintakeskus

Kemikaalionnettomuus sattui Mäntyharjulla huhtikuussa.
Kemikaalionnettomuus sattui Mäntyharjulla huhtikuussa.

Kouvolan Vesi on lopettanut toistaiseksi vedenoton Okanniemen vedenottamolta Vuohijärveltä. Syynä on Mäntyharjulla tapahtunut huhtikuinen kemikaalionnettomuus ja sen yhteydessä ympäristöön levinneet kemikaalipitoisuudet.

ELY laajensi näytteenottoalueita. Vesistöön päätyneiden MTBE-kemikaalien pitoisuudet olivat viime viikkojen mittauksissa nousseet lievästi Vuohijärven eteläisissä osissa. Jo aiemmin ELY rajoitti veden käyttöä Vuohijärven pohjois- ja koillisosissa.

Kouvolan Veden Okanniemen vedenottamon kaivot sijaitsevat lähellä Vuohijärveä.
— Halusimme varmistaa, että edes pieniäkään pitoisuuksia ei pääse pohjaveden joukkoon, laitospäällikkö Ari Mikkelä sanoo.
Alueen asukkaat voivat Mikkelän mukaan käyttää vettä kuten tähänkin asti. Korvaava vesi pumpataan Kouvolan Veden muilta vedenottamoilta.
— Vettä tulee hanoista samalla tavalla kuin ennenkin.

Mikkelän mukaan muualla Vuohijärven alueella vastaavanlaista ei ole tehty. Tilannetta seurataan. Kun pitoisuudet normalisoituvat, pumppaus jatkuu Okanniemestä normaaliin tapaan.
— Paniikkiin ei ole syytä, Mikkelä sanoo.
Näytteenottopisteiden sijainti ja valmistuneet tutkimustulokset on esitetty VR Groupin verkkosivuilla  löytyvillä kartoilla. Kartat päivitetään, kun uusia tuloksia saadaan.

TÄSTÄ ON KYSE
Mäntyharjun Kinnin seisakkeella sattui säiliövuoto-onnettomuus lauantaina 7. huhtikuuta.
Tilapäisessä säilytyksessä ollut 50 junavaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle, ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen.
Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui.
Säiliössä oli 61 tonnia MTBE-kemikaalia, jota valui maahan 35 tonnia.
Vuotanut MTBE on levinnyt edelleen vesistöihin.