Kouvolan suurimmat terveyskriisit vuonna 2019 olivat Kuusankosken rottaongelma ja Vekaranjärven norovirus – Uimavesien laatu oli viime kesänä erinomainen

Rakennus- ja ympäristölautakunta arvioi keskiviikkona sitä, miten ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutui Kouvolassa.

Juha Perämäki

Kuusankoskella selviteltiin viime vuonna rottaongelmaa. Kuvan rotta ei liity tapaukseen.
Kuusankoskella selviteltiin viime vuonna rottaongelmaa. Kuvan rotta ei liity tapaukseen.

Kuusankosken rottaongelma ja Vekaranjärven varuskunnan norovirusepidemia olivat Kouvolan merkittävimmät terveyskriisit viime vuonna. Rakennus- ja ympäristölautakunta arvioi keskiviikon kokouksessaan sitä, miten ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma toteutui.

Kuusankoskella oli ongelmia viemärirotista viime vuoden alussa. Vesilaitos alkoi saada ilmoituksia rotista jo keväällä 2018.

Rottia havaittiin päiväkodeissa ja terveysasemalla, myös yksityisasunnoissa. Niitä oli pyrkinyt taloihin sisään lattiakaivoista tai vessanpöntöistä. Suurin osa ilmoituksista oli yksittäisilmoituksia. Kuusankoskella napattiin 186 rottaa helmikuuhun 2019 mennessä.

Norovirus aiheutti epidemian puolustusvoimien alueella Vekaranjärvellä tammikuussa 2019. Noin sata varusmiestä sairastui vatsatautiin. Kouvolassa oli viime vuoden aikana yhteensä 20 epäilyä epidemioista. Epäilyt koskivat 1–4 henkilöä, jotka sairastuivat mahdollisesti elintarvikkeiden välityksellä.

Talousvesistä välittyviä epidemioita ei esiintynyt viime vuonna. Vesilaitosten jakamassa talousvedessä ei todettu poikkeamia laadussa. Kausalan Lämmön jätevesiverkostossa sattui iso jätevesivuoto, mutta seurannassa vuodolla ei havaittu vaikutusta kaivovesien mikrobiologiseen laatuun.

Riitta Ketola

Vekaranjärvellä riehui viime vuoden tammikuussa norovirus. Noin sata varusmiestä sairastui.
Vekaranjärvellä riehui viime vuoden tammikuussa norovirus. Noin sata varusmiestä sairastui.

Kuusankosken uimahallista löytyi bakteeri

Kuusankosken uimahallin pienestä altaasta löytyi alkuvuodesta 2019 näytteenoton yhteydessä Pseudomonas aeruginosa -bakteeria, joka voi aiheuttaa erilaisia tulehduksia. Uimahalli oli yhden viikonlopun suljettuna, ja halli saatiin puhdistettua.

Sinilevästä tehtiin havaintoja kuudella uimarannalla kesäkuussa. Heinäkuussa havaintoja tehtiin yhdeksällä ja elokuussa neljällä uimarannalla. Yleisintä sinilevän esiintyminen oli Iitin Sääksjärvellä ja Urajärvellä.

Korian Napanlammen uimapaikan veden laadussa havaittiin heinäkuussa poikkeama, jonka vuoksi ranta oli suljettuna muutaman päivän. Myös Sihvakan uimarannalla oli epäilyjä veden laadusta, mutta näytteenotto ei johtanut jatkotoimenpiteisiin.

Selvityksen mukaan useimmilla Kouvolan uimarannoilla veden laatu oli kesän aikana erinomainen.

Rakennusten kuntoa ja sisäilmatilannetta kartoitettiin 31:ssä perusopetuksen koulussa ja kolmessa lukiorakennuksessa. Kouvolan kaupungin sisäilmatyöryhmä laati toimintaohjeen sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan.

Elintarvikevalvonnassa elintarvikesuunnitelman mukaisia tarkastuksia tehtiin yhteensä 459. Kahteen elintarvikehuoneistoon jouduttiin käyttämään hallinnollisia pakkokeinoja, kuten uhkasakon lisäerien tuomitsemisia ja kiireellisiä toimia. Poliisin virka-apua ei tarvittu eikä tutkintapyyntöjä tehty.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset