Drone-kopterit: kuka saa lennättää ja missä? Trafin nettisivuilta ja Droneinfo-mobiilisovelluksesta löytyy tietoa

aop

Kuvauskopterit eli dronet ovat lisääntyneet Suomessa vauhdilla. Niiden käyttöä säädellään Trafin vuoden alussa voimaan tulleilla määräyksillä.
Kuvauskopterit eli dronet ovat lisääntyneet Suomessa vauhdilla. Niiden käyttöä säädellään Trafin vuoden alussa voimaan tulleilla määräyksillä.

Kauko-ohjattavalla ilma-aluksella eli dronella saa hienoa videokuvaa korkeuksista käsin. Jos haluaa taltioida taivaallisia näkymiä kotimaan kamarasta tai muuten vaan lennätellä drone-kopteria, mitä pitää tietää ja miten toimia?

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivinen sanoo, että kun suunnittelee miehittämättömän ilma-aluksen hankintaa, kannattaa perehtyä niitä koskeviin määräyksiin.

Trafin ilmailu-sivuilta netistä löytyy Kivisen mukaan aiheesta muun muassa kahdeksansivuinen määräys. Kaksi määräyksen sivua koskee dronen tai lennokin harrastuskäyttöä.

— Harrastajan ei tarvitse rekisteröityä kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttäjäksi, mutta ammattilaiselta se vaaditaan. Trafin nettisivuilta löytyy rekisteröintilomake.

Voimassaoleva Trafin määräys OPS M1-32 kauko-ohjatuista ilma-aluksista ja lennokeista astui voimaan kuluvan vuoden alussa. Kivinen huomauttaa, että harrastajankin on tunnettava säädökset ja laitteensa, ja osattava käyttää lennokkiaan.

— Turvallisuusnäkökulmat on otettava huomioon. Esimerkiksi lentoasemien ympärillä on viiden kilometrin turva-alue, jolla saa lennättää miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia ainoastaan lennonjohdon luvalla.

Viiden kilometrin kieltoalueen ympärillä turva-alue laajenee kiitotien pituussuunnassa noin 20 kilometrin etäisyydelle ja leveyssuunnassa noin 10 kilometrin etäisyydelle.

Tuolla vyöhykkeellä saa lennättää enintään 50 metrin korkeudella. Kaikessa miehittämättömässä ilmailussa yläraja on 150 metriä. Muista kieltoalueista löytyy tietoa Trafin sivuilta ja Droneinfo-mobiilisovelluksesta.

— Suomessa on noin sata lennokkiharrastajien paikkaa, joissa voi lennättää korkeammalle. Näille alueille on määritelty omat maksimikorkeutensa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.