Utti on laskuvarjohyppääjien keidas — uudet toimitilat vahvistavat sen asemaa

Lukas Pearsall

Skydive Finlandin toimintaa vetävällä Mauri Väistöllä on takanaan  vajaat 4000 laskuvarjohyppyä 16 vuoden aikana.
Skydive Finlandin toimintaa vetävällä Mauri Väistöllä on takanaan vajaat 4000 laskuvarjohyppyä 16 vuoden aikana.

Lukas Pearsall

Laskuvarjohyppääjille valmistunut uusi toimitila nousi sen paikalta puretun vanhan rakennuksen tilalle. Terassin rakentamista talon edustalle ja kivetyksen asentamista piha-alueella pohditaan.

Lukas Pearsall

Utin Lento Oy:n jatkuvan lentokelpoisuuden johtaja Esko Tilli tarkistaa Cessna 208 Caravan -konetta. Skydive Finland vuokraa konetta hyppytoimintaansa.

Lukas Pearsall

Skydive Finlandin omaan Cessna 208 Grand Caravan -koneeseen vaihdettu viisilapainen potkuri laskee melutasoa varsinkin koneen noustessa ilmaan.

Lukas Pearsall

Uudessa toimintakeskuksessa koulutettiin tällä viikolla hyppymestareita. Etualalla Skydive Finlandin toiminnasta vastaava Mauri Väistö.

Kotimaan suurin ja nykyaikaisin laskuvarjohyppykeskus on ympäristön viimeistelyä vaille valmis. Sen jälkeen katseet voi kääntää Utin lentokentän hiekkapohjaiselle alustalle.

— Toiveena on laskeutumispaikkana olevan nurmikon laajentaminen. Jos jollain on ylimääräistä multaa, sitä otetaan vastaan, Mauri Väistö veistelee.

Hän vastaa noin 600-jäsenisen Skydive Finlandin operatiivisesta toiminnasta.

Utin nousu laskuvarjoharrastuksen pääpaikaksi alkoi vuonna 2013. Utin Laskuvarjokerho ja Suomen Laskuvarjokerho yhdistyivät Skydive Finlandiksi.

Pääkaupunkiseudun laskuvarjohyppääjiltä hävisi hyppypaikka Malmin lentokentän lopettamisen myötä. Nyt laskuvarjohypyn harrastajat keskittävät nyt kaiken toimintansa Uttiin.

— Ensi viikolla käynnistyy yhdistyksen toimiston muutto Malmilta Uttiin.

Uusi toimitila on vajaat 500-neliöinen. Harrastajat saavat kaiken saman katon alta. Toimisto-, koulutus-, ruokailu-, majoitus-, peseytymis- ja varustetilat muodostavat tiiviin kokonaisuuden. Korvansa voi kallistaa uuden toimitilan viereen jätetyssä vanhassa majoitustilassa, vaunualueella tai teltassa.

Yhteissaunassa erillisine pesuhuoneineen on runsaasti laudeleveyttä.

— Naiset istuvat tällä puolella ja miehet tällä puolella. Suomalaiset ovat tottuneet saunomaan yhdessä. Silloin kun väkeä on enemmän, naisilla ja miehillä voi olla erilliset vuorot, Väistö kuvaa laskuvarjohyppääjien kursailematonta meininkiä.

Hektisin hyppykausi ajoittuu kesä-elokuulle. Utissa on tuolloin toimintaa lähes jokaisena päivänä. Lounas on kesäkuukausina lämpimänä päivittäin. Lounaalle tai kahville ovat tervetulleita muutkin kuin yhdistyksen jäsenet.

Pääosin täkäläisten yritysten yhteistyöllä valmistunut rakennus on osoittanut toimivuutensa.

— Se toimitettiin avaimet käteen -periaatteella puretun toimitilan paikalle. Vanha rakennus oli vielä tammikuussa pystyssä.

Osin lainarahalla tehty investointi on karkean arvion mukaan noin puolet Skydive Finlandin 600 000—700 000 euron vuosittaisesta liikevaihdosta.

— Uuden toimitilan rakennuttaminen oli meille iso ja pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä investointi.

Skydive Finlandin toimintakeskus

460 neliön toimitila valmistui huhtikuun lopussa.

Se on suunniteltu laskuvarjoharrastajien tarpeisiin.

Uusissa ja vanhoissa tiloissa on yhteensä noin 60 majoituspaikkaa.

Lisäksi alueella on noin 30 vaunupaikkaa ja telttapaikkoja.

Uuden talon pääurakoitsijana toimi Elementit-E Oy.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat