Ainoastaan Anjalan koulun rakentaminen alkaa tänä vuonna — Kouvolan kaupunginhallitus myönsi Anjalan koululle 2 miljoonaa euroa, Valkealan ja Sarkolan koulut jakavat miljoona euroa

— Kun katsotaan lukuja, ymmärrän ihan täysin, että valkealalaiset kokevat olonsa ikäväksi, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.) sanoo.

Jussi Lopperi

Oppilaat ja henkilöstö siirtyvät väistötiloihin Sarkolan koulusta sisäilmaongelmien vuoksi. Evakko ei nopeuta uuden koulun rakentamista, koska suunnittelu vaatii oman aikansa.
Oppilaat ja henkilöstö siirtyvät väistötiloihin Sarkolan koulusta sisäilmaongelmien vuoksi. Evakko ei nopeuta uuden koulun rakentamista, koska suunnittelu vaatii oman aikansa.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana, että kaupunki käyttää tänä vuonna 2 miljoonaa euroa Anjalan alakoulun rakennussuunnitteluun ja rakentamisen aloitukseen. Kaikkiaan kouluverkon kehittämiseen on tänä vuonna jaossa 3 miljoonaa euroa.

Valkealan yhtenäiskoulun hankesuunnitelman päivitykseen, rakennussuunnitteluun ja muun muassa lämpökeskuksen siirtoon Kouvola varaa 600 000 euroa.

Sarkolan alakoulun hankesuunnitelman päivitys ja rakentamissuunnittelu saa 400 000 euron määrärahan.

Kaupunginhallituksen päätös oli yksimielinen.

Valtuusto päätti järjestykseksi Valkeala, Sarkola ja Anjala

Viime vuoden marraskuussa valtuusto päätti uusien koulujen rakentamisjärjestyksestä. Ensimmäiseksi valtuusto arvotti Valkealan, toiseksi Sarkolan ja kolmanneksi Anjalan koulun.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.) sanoi kokouksen jälkeen, ettei hän ollut kovin iloinen nähdessään viranhaltijoiden esittämät luvut rahojen jakautumisesta.

— Kun katsotaan lukuja, ymmärrän ihan täysin, että valkealalaiset kokevat olonsa ikäväksi. Tässä on vain pakko luottaa virkamiehiin, että näillä summilla jokainen koulu etenee tänä vuonna maksimaalisen määrän.

Toimitilajohtaja: Valkealan ja Sarkolan suunnittelut vievät aikaa

Toimitilajohtaja Juha Jormanainen totesi viime viikolla Kouvolan Sanomissa, että Anjalan koulua saatetaan alkaa rakentaa jo tänä vuonna, koska koulu on niin pieni yksikkö. Suunnittelussa mietitään rakennuksen siirrettävyyden mahdollisuutta.

Sen sijaan Valkeala ja Sarkola vaativat perinpohjaista tarkastelua.

— Valkealan koulu- ja monitoimikeskus on niin valtava hanke, ettei sitä pystytä tänä vuonna edistämään muuten kuin suunnittelun kautta, Jormanainen sanoi.

Hankesuunnitelman päivityksessä selvitetään, miten kaikki keskukseen suunnitellut toiminnot sijoitetaan järkevästi. Koulun lisäksi monitoimikeskukseen on kaavailtu päiväkotia, perhekeskusta ja kirjastoa.

Infran vaatimat muutokset rakennetaan Valkealassa jo tänä vuonna. Niihin kuuluu esimerkiksi lämpökeskuksen siirto. Nykyinen lämpökeskus sijaitsee purettavaksi tulevan vanhan kunnantalon suojissa.

Myös Sarkolan alakoulun hankesuunnitelma on iso kokonaisuus. Suunnitelmia mutkistaa Sarkolan koulun tontin käyttö.

— Uutta koulurakennusta ei pystytä sijoittamaan tontille ihan niin hyvin kuin olimme ajatelleet, joten asiaa pitää vielä miettiä.

Jormanaisen mukaan kolmen kouluhankkeen kokonaiskustannusarviot tuodaan poliittisten päättäjien hyväksyttäviksi hankesuunnittelujen valmistuttua viimeistään syyskuussa.

Jenny Hasu: Koulut eivät kilpaile keskenään

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan Jenny Hasun (kesk.) mielestä kaikki koulut pitää saada liikkeelle mahdollisimman nopeasti.

— Koulut eivät kilpaile keskenään. Kaikille lapille on tarpeen saada hyvä koulun.

SDP:n Jukka Nybergin mukaan kaupunginhallitus ymmärsi viranhaltijoiden selvitykset, miksi rakentaminen on mahdollista aloittaa ensin Anjalassa.

— Koska koulu on näistä pienin, sen suunnittelu on helpointa. Kaikkia kolmea hanketta viedään eteenpäin niin nopeasti kuin suinkin on mahdollista.