Poksissa altistunut 17 ja Koksissa 13 työntekijää koronavirukselle – Potilaita ei altistunut, tartunnat saatu vapaa-ajalla

Katja Juurikko

Poksin ja Koksin tartunnat liittyvät samaan vapaa-ajalla saatuun tartuntaketjuun.
Poksin ja Koksin tartunnat liittyvät samaan vapaa-ajalla saatuun tartuntaketjuun.

Kahdella sote-kuntayhtymä Kymsoten työntekijällä on todettu koronavirustartunta torstaina. Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa on altistunut 17 ja Kotkan keskussairaalassa Koksissa 13 työntekijää koronavirukselle.

Potilaita ei ole Kymsoten mukaan altistunut. Tartuntaketjujen selvittäminen jatkuu yhä.

Kymsoten tiedotteen mukaan molemmissa sairaaloissa tartunnat liittyvät samaan vapaa-ajalla saatuun tartuntaketjuun.

Altistumisen takia Poksissa on jouduttu vähentämään osastopaikkoja. Lisäksi Koksissa yhden osaston potilaat on siirretty toiselle osastolle. Tämän seurauksena kaikki perjantain tekonivelleikkaukset perutaan.

Kymsote on yhteydessä potilaisiin, joiden hoitoon tilanne vaikuttaa.

Kymsoten johtajaylilääkärillä Marja-Liisa Mäntymaalla ei ollut tietoa, onko työntekijöiden sairastuminen tapahtunut tilanteessa, jossa suosituksia ja ohjeita ei olisi noudatettu.

Kouvolan Sanomien saamien yhteydenottojen mukaan kyseessä olisivat olleet pikkujoulut, joihin työntekijät ovat osallistuneet?

– Pystyn kommentoimaan vain, että tartunnat eivät ole olleet työperäisiä, Mäntymaa sanoo.

– Huolellisesti ohjeita noudattamallakin on mahdollista saada altistus tai tartunta, hän sanoo.

Mäntymaa kertoo, että henkilökunnalle toistetaan säännöllisesti suojautumisen periaatteita. Ne koskevat niin potilastyötä kuin muutakin työtä ja elämää vapaa-ajalla.

Mäntymaa kertoo, että tartunta- ja altistumisketjussa voi olla mukana sijaisia tai opiskelijoita. Kaikilta edellytetään hygieniaohjeistuksen ja toimintatapojen noudattamista samalla tavalla.

– Vaikea ajatella, etteivätkö ne olisi kaikilla tiedossa. Kipeä kohta on, joka koskee kaikkia muitakin ammatteja, että jaksetaanko, viitsitäänkö ja muistetaanko ohjeistuksia oikeasti noudattaa.

Terveydenhuolto ei toimi ilman sijaisia. Mäntymaan mukaan Kymsotessa käytetään ensisijaisesti omaa kokenutta varahenkilöstöä.

Koronasta huolimatta opiskelijat pääsevät yhä työharjoitteluun Kymsoteen. Mäntymaan mukaan kaikessa terveydenhuollon opetuksessa hygieniaperiaatteilla on iso osuus.

– Monilla opintojen edistyminen on kiinni käytännön työharjoittelusta. Pyrimme mahdollistamaan sen.

Mäntymaa muistuttaa, että vaikka nyt sairaalassa todettu koronavirusketju saataisiin jäädytettyä, uusia tartuntoja voi tulla jotain toista kautta.

Kun yhdeltä osastolta joutuu karanteeniin useita työntekijöitä, henkilökunta käy vähiin. Kymsotessa osaston toiminta siirretään, jos mahdollista, täydellä teholla toimiville osastoille sen sijaan, että yksi osasto jäisi toimimaan vain osittain.

Kouvolan Sanomat uutisoi torstai-iltana, että Koksissa on altistunut useita hoitajia koronavirukselle.

Kymsoten johtajaylihoitaja Hannele Mattila vahvisti illalla, että tieto altistumisista on tullut Kymsotelle jo päivällä, ja potilaita on siirretty torstain aikana pois kyseiseltä osastolta muille osastoille.

Päivitetty kello 14.08 Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan kommenteilla. päivitetty 14.21 Poksissa altistuneiden lukumäärällä.

Lue kaikki Kouvolan Sanomien koronavirusta koskevat uutiset täältä.