Intti tutuksi -päivä keräsi ysiluokkalaiset Kasarminmäelle — ”Pojille armeija on kasvunpaikka mieheksi”

Katja Juurikko

Ei tyhjään päähän! Kuului huuto Jesperi Korhoselle, joka teki sotilastervehdystä ilman lakkia. Avulias luokkatoveri ojensi hänelle lippalakin, jotta tervehdystä pystyi kokeilemaan etiketin mukaan. Kuvassa myös Rose Lönnfors ja Ada Tompuri.

Katja Juurikko

Hanna Palojärvi ja Siiri Salovaara kokosivat puolijoukkueteltan yhdessä luokkatovereidensa kanssa.

Katja Juurikko

Ada Telkkinen testasi Jani Malon kanssa ekoasetta.

Ysiluokkalaiset pääsivät tutustumaan maavoimien kalustoon ja toiminnalliseen tehtävärataan Kasarminmäen Paraatikentällä perjantaina.

Urheilupuiston koulun Hanna Palojärvi, 15, ja Siiri Salovaara, 15, kokosivat kavereidensa kanssa puolijoukkuetelttaa. Heidän mielestä puolustusvoimien järjestämä Intti tutuksi -päivä on avannut paljon puolustusvoimien toimintaa.

— Luulin, että armeijassa on hyvin yksitoikkoista, mutta siellähän voi suuntautua vaikka mihin, Palojärvi sanoo.

Tyttöjen mielessä on käynyt armeijaan lähteminen, mutta he ovat päätyneet lopputulemaan, että armeija on poikia varten.

— On hyvä, että naiset saavat valita. Pojille armeija on kasvunpaikka mieheksi, Salovaara sanoo.

Intti tutuksi -hankkeessa on tavoitteena tarjota aiempaa useammalle 9. luokkalaiselle tilaisuus tutustua varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo ennalta, kertoo Karjalan prikaatin majuri Olli-Pekka Männistö. Hanke alkoi valtakunnallisesti viime vuonna. Hanke päättyy vuonna 2021.

— Tavoitteenamme on, että tavoittaisimme jokaisen ysiluokkalaisen vähintään kouluvierailun merkeissä.

Männistön mukaan peruskoulun yhdeksäs luokka on viimeinen mahdollisuus nähdä ikäluokka kootusti yhdessä. Karjalan prikaati huolehtii Kouvolan alueen ysiluokkalaisten tapaamisesta.

Männistö kertoo, että Intti tutuksi -hankkeen ensimmäiset vaikutukset nähdään kahden vuoden kuluttua kutsunnoissa.

— Toiveemme on, että mahdollisimman moni kutsuntoihin tuleva tietäisi, mitä puolustusvoimilla on tarjota ja mitä itse voisi tarjota puolustusvoimille.

Jesperi Korhonen, 15, Kouvolan yhteiskoulusta sovitti palveluspukua ylleen Paraatikentän laidalla. Korhosen mielestä armeija on pojille kasvuriitti.

— Meinaan mennä armeijaan. Sitä kuulee sanottavan, että eihän se ole mies, joka ei ole armeijaa käynyt.

Ada Telkkinen Urheilupuiston koulusta kokeili tapahtumassa ekoaseella ampumista. Suomen puolustusvoimat käyttää ekoaseita asevelvollisten ampumakoulutuksessa. Ne ovat luodittomia, meluttomia ja laserittomia. Ekoase on sähköisesti toimiva harjoitusase, joka perustuu infrapunavaloon ja kameraan.

Telkkinen on jo aiemmin päättänyt käyvänsä armeijan. Puolustusvoimien järjestämä päivä vain vahvisti hänen päätöstään.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.