Kouvolassa vieraillut Antti Häkkänen: SDP:llä ei ole uskottavaa vaihtoehtoa sote-uudistukselle

Oikeusministeri sanoo, että Tuomioistuinvirasto-asiassa Kouvolan puolesta on käännetty jokainen kivi ja kanto.

Jussi Lopperi

Oikeusministeri Antti Häkkänen vieraili maanantaina muun muassa Voikoskella ja Vekaranjärvellä. Hän ennätti tavata myös kouvolalaisia Valkealan ABC:llä. Häkkäsen vieressä istuu Pekka Sihvo.
Oikeusministeri Antti Häkkänen vieraili maanantaina muun muassa Voikoskella ja Vekaranjärvellä. Hän ennätti tavata myös kouvolalaisia Valkealan ABC:llä. Häkkäsen vieressä istuu Pekka Sihvo.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että hallitusta ei kannata ruveta kaatamaan sote- ja maakuntauudistuksen takia.

Opposition lisäksi myös hallituspuolueista on tullut arvioita, että jos sote- ja maakuntauudistusta ei saada maaliin, tarkoittaa se samalla hallituksen lopputiliä.

— Hallituksen kaatuminen on ennenaikaista puhetta. Työllisyyden, talouskasvun, Eurooppa-politiikan ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan vinkkelistä olemme saaneet erittäin isoja asioita eteenpäin, Häkkänen perustelee kantaansa.

Maanantaina Kouvolan seudulla vieraillut Häkkänen sanoo, että kokoomuksessa on lähdetty sote-uudistuksen alkuvaiheista johdonmukaisesti samasta lähtökohdasta.

— Meillä on oltava tehokas lääke kahteen asiaan. Ensinnäkin siihen, että ihmiset pääsevät nykyistä nopeammin hoitoon ja hoitojonot lyhenevät. Toiseksi olemme halunneet selkeän keinon, jolla saamme kilpailua, uusia toimintatapoja ja terveysteknologian uusia innovaatioita entistä paremmin käyttöön. Näihin asioihin valinnanvapaus on paras mekanismi.

Uudistus on parhaillaan perustuslakivaliokunnan pohdittavana.

— Arvio on loppusuoralla. Uskon, että kokonaisuus menee eteenpäin.

Kokoomuksen kapinallisten nihkeys yksityisajattelua

Häkkänen on myös kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hän vakuuttaa, että kokoomuksen kapinallisten nihkeys sote- ja maakuntauudistusta kohtaan on yksityisajattelua.

— Yksittäiset kansanedustajat ovat tehneet omat arvionsa ja johtopäätöksensä. Muu eduskuntaryhmä ei ole heidän kanssaan samaa mieltä. Ryhmän mielestä uudistus pitää tehdä.

Häkkänen sanoo, että sote-uudistus tarvitaan.

— Nykyinen järjestelmä on alkanut muuttua laadun ja kustannustehokkuuden kannalta vähän ongelmalliseksi. Palvelujen laatu heittelee eri puolilla Suomea erittäin paljon.

Oikeusministerin mielestä pääoppositiopuolueella SDP.llä ei ole uskottavaa vaihtoehtoa sote-uudistukselle.

Jos ei ole omaa uskottavaa vaihtoehtoa, kannattaisi katsoa, ettei huutele muiden pöytiin. — Antti Häkkänen

— Olen yrittänyt SDP:n ja RKP:n puheenjohtajilta kysellä, mikä se heidän vaihtoehtomallinsa on. SDP:llä sellaista ei ole, ei ainakaan sellaista uskottavaa, joka perustuslain kannalta menisi läpi tai täyttäisi sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet.

Hän jatkaa, että jos ei ole omaa uskottavaa vaihtoehtoa, kannattaisi katsoa, ettei huutele muiden pöytiin.

Kouvolan puolesta käännetty kaikki kivet ja kannot

Sote-uudistuksen lisäksi Kouvolassa kiinnostaa Häkkäsen peukalon alla oleva Tuomioistuinvirasto. Kouvola on yksi niistä kaupungeista, joka haluaa uuden viraston.

— Arviointi on käynnissä. Toki julkisuudessa on ollut jo arvioita, joissa pääkaupunkiseutu olisi viraston toimintakyvyn kannalta paras. Olen halunnut odottaa alueellistamisen koordinaatioryhmän lausunnon, joka tulee muistaakseni kesäkuun alussa. Sen jälkeen teen arvion.

Mäntyharjulainen Häkkänen vakuuttaa, että Kouvolan puolesta on käännetty viimeisen puolen vuoden aikana kaikki kivet ja kannot.

— Jokainen millimetri on kaivettu. Nyt katsotaan, millaiseksi kokonaisuus muodostuu.

Suomen ilmastotavoite kunnianhimoinen

Häkkänen vieraili maanantaina muun muassa Vekaranjärven varuskunnan uuden lämpölaitoksen avajaisissa.

Häkkäsen mukaan energiantuotannon merkitys korostuu vuosi vuodelta niin taloudellisen kilpailukyvyn, turvallisuuden kuin myös ilmastotavoitteiden osalta.

— Suomen ilmastotavoite on kunnianhimoinen EU-mittakaavassakin.Vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian osuus on nostettava 50 prosenttiin, kivihiilestä on luovuttava ja öljyn käyttö puolitettava.