Kouvolan viimeinen vastaanottokeskus Inkeroisissa on kohta tyhjä

Inkeroisten vastaanottokeskuksen jäljellä olevat asukkaat lähtevät tällä viikolla kohti Heinolaa ja Kauhavaa. Kaakkois-Suomen Punainen Risti jakaa Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen tänä vuonna Kouvolaan.

Katja Juurikko

Somaliasta Suomeen tullut Hibo Ahmed, 19, muuttaa Inkeroisista Heinolaan noin viikon kuluttua. Hän on asunut Inkeroisten vastaanottokeskuksessa nyt yhdeksän kuukautta.
Somaliasta Suomeen tullut Hibo Ahmed, 19, muuttaa Inkeroisista Heinolaan noin viikon kuluttua. Hän on asunut Inkeroisten vastaanottokeskuksessa nyt yhdeksän kuukautta.

Kouvolan tällä erää viimeisen vastaanottokeskuksen tyhjentäminen käynnistyi Inkeroisissa viime viikolla.

Entinen Hotellin Kantrin rakennus tyhjenee viimeisistä asukkaista tämän viikon aikana, kertoo vastaanottokeskusta ylläpitäneen Hoivapalvelu Metsätähden vastaanottokeskusjohtaja Eija Rantanen.

— Jäljellä olevista 15 asukkaasta noin puolet menee Heinolan keskukseemme ja loput vähän kauemmas Kauhavalle.

Muutto aiheuttanut iloa ja huolta

Asukkaiden lähdettyä jäljellä on Rantasen mukaan vielä tavaroiden siirto ja loppusiivous. Paikan pitäisi olla tyhjillään huhtikuun alkuun mennessä.

Inkeroisten 150-paikkaisen keskuksen olojen takia osaa asukkaista on ilahduttanut tieto toisenlaiseen paikkaan pääsystä, hän sanoo.

— Toisaalta muutto on herättänyt huolta, että jos tulevat olot ovatkin vielä huonommat.

Samoin uudelle paikkakunnalle siirtyminen on Rantasen mukaan aiheuttanut Kouvolaan kotiutuneissa turvapaikanhakijoissa epävarmuutta.

— Osa heistä on odottanut oleskelulupapäätöstä vuodesta kahteen, joten he sopeutuivat paikkakunnalle ja osasivat liikkua Kouvolan seudulla.

Rantasen antaman karkean arvion mukaan noin kolmasosa vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista on saanut myönteisen päätöksen.

Vyöry alkoi 2015

SPR Kaakkois-Suomen viimeiset Kouvolan vastaanottokeskuksen toimipaikat tyhjenivät viime vuoden elokuussa, kun maahanmuuttovirasto Migri alkoi vähentää keskusten määrää.

Akuutein tilanne Kouvolassa käynnistyi vuoden 2015 syyskuun puolivälissä, kertoo SPR Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Arja Vainio.

— Silloin Keltakankaalle perustettiin tulijoille hätämajoituspaikka, jonne tuli noin 150 turvapaikanhakijaa.

Marraskuun 2015 loppuun mennessä kaikki oli sijoitettu Kouvolaan perustetun vastaanottokeskuksen toimipisteisiin Valkealaan ja Kuusankosken Kuovintielle sekä Tähteenkadulle.

— Alussa oli täysi kriisi. Tilanne oli täysin poikkeuksellinen. Jokaisen toimipisteen perustaminen oli nopealla aikataululla tehty valmiusoperaatio, jotta tulijoille saatiin jonkinlainen suoja ja ruokaa.

Migri vähentänyt verkostoa

Vastaanottokeskusten perustaminen aloitettiin Vainion mukaan syksyn mittaan, kun Kouvolan kaupunki teki päätöksen ottaa turvapaikanhakijoita vastaan. Eniten heitä tuli Irakista, Afganistanista ja Somaliasta.

Pahimman kriisin jälkeen Migri alkoi sopeuttaa maanlaajuista toimipisteverkostoaan vastaamaan pienentynyttä tarvetta. Kouvolan vastaanottokeskuksen toimipisteet lopetettiin yksi toisensa jälkeen.

Vainion arvion mukaan noin 30 SPR:n Kouvolan toimipisteissä asuneista turvapaikanhakijoista sai oleskeluluvan. Osa heistä on jäänyt kaupunkiin.

Päätöstä vielä odottavia saattaa asua Kouvolassa kotimajoituksessa, vaikka he virallisesti ovat kirjoilla jossain vastaanottokeskuksessa.

— Jääneiden määristä ei meillä ole tietoa. Kouvolan osalta trendi on ollut sellainen, että iso osa hakeutuu suuremmille paikkakunnille.

Tunnustus jaetaan poikkeukselliseti tuplana

Kaakkois-Suomen Punainen Risti jakaa Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen tänä vuonna Kouvolaan. Tunnustuksen saavat Hymiö Hammaslääkärit ja Jaakko Hietsalo.

Tunnustus myönnetään parhaillaan vietettävällä rasisminvastaisella viikolla yhteisölle, työnantajalle tai yhdistykselle, joka on omassa toiminnassaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti edistänyt kaikkien ihmisten arvostavaa ja yhdenvertaista kohtelua sekä pääsyä osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan. Tunnustus jaetaan vuosittain aina eri puolille Kaakkois-Suomea.

— Tänä vuonna ehdokkaita tunnustuksen saajiksi oli useita. Nämä kaksi ehdokasta olivat molemmat omalla tahollaan niin ennakkoluulottomia tekijöitä, että huomioimme poikkeuksellisesti molemmat, Kaakkois-Suomen SPR:n monikulttuurisuuden kehittämisestä vastaava Anna Buzaeva kertoo.

Hammaslääkäriasema Hymiön tunnustuksen perusteina on avoin ja ennakkoluuloton palveluasenne poikkeuksellisessa tilanteessa, kun uutena asiakasryhmänä olivat Kouvolan vastaanottokeskuksen asiakkaat eli turvapaikanhakijat. Buzaevan mukaan hammaslääkäriasema hoiti tilanteen hyvin, kun Kouvolan vastaanottokeskuksista tuli paljon asiakkaita.

— Löysimme heidän kanssaan aina keskitien asioissa, sillä säädöksiä on paljon. Kouluikäisten turvapaikanhakijoiden hampaat hoidetaan julkisessa terveydenhoidossa, muiden yksityisellä puolella.

Vokissa eka, vokissa vika

Jaakko Hietsalo sai tunnustuksen vahvasta roolistaan Kouvolan vastaanottokeskuksien toiminnassa. Hietsalo saa tunnustusta aidosta läsnäolosta, kuuntelemisesta, kannustamisesta ja lohduttamisesta. Hietsalo on ollut mukana toiminnassa alusta saakka, ja hänestä on tullut monen turvapaikanhakijan tai jo oleskeluluvan saaneen ystävä, todetaan palkintoperusteissa.

— Hietsalo oli ensimmäisten vapaaehtoisten joukossa vastaanottokeskuksen avautuessa, ja viimeisenä vilkuttamassa lähteville busseille Kouvolan vastaanottokeskuksen Kuovintien toimipisteen sulkeutuessa.

Hietsalo opetti turvapaikanhakijoille suomea ja vietti heidän kanssa paljon aikaa. Buzaevan mukaan Hietsalo auttoi turvapaikanhakijoita arjessa monella tapaa.

— Hietsalo on aina pysynyt erittäin vaatimattomana, vaikka hänen tekemänsä työ on ollut todella tärkeää.

Tunnustukset luovutetaan rasisminvastaisen kampanjan seminaarissa monikulttuurikeskus Saagassa tiistaina. Tunnustukset jaetaan jo 13. kerran.

Kouvolan vastaanottokeskukset 2015—2018

SPR (kaikkiaan n. 350 turvapaikanhakijaa Kouvolassa):

Hätämajoitus Keltakankaalla: 14.9.—30.11.2015, noin 150 henkilöä.

Valkealan toimipiste: syksy 2015—elokuu 2016, noin 90 henkilöä.

Kuovintien toimipiste Kuusankoski: marraskuu 2015—elokuu 2017, noin 150 henkilöä.

Tähteenkadun toimipiste Kuusankoski: marraskuu 2015—elokuu 2017, noin 70 henkilöä.

Hoivapalvelu Metsätähti (enimmillään n. 100 turvapaikanhakijaa Inkeroisissa):

Inkeroisten vastaanottokeskus: tammikuu 2016 — maaliskuu 2018.

Lähteet: SPR Kaakkois-Suomi, Hoivapalvelu Metsätähti