Saappaat jalassa: Luolapyynti mittaa koiran luonteen - Supikoira ja mäyrä ovat vaarallisia vastuksia ahtaissa onkaloissa

Matti Tieaho

Minna Simonen ja Toni Virtasta jaloista roikottava Juha-Pekka Notkonen vakuuttavat, että luolapyynnissä kavereiden pitää luottaa toisiinsa.
Minna Simonen ja Toni Virtasta jaloista roikottava Juha-Pekka Notkonen vakuuttavat, että luolapyynnissä kavereiden pitää luottaa toisiinsa.

Saappaat jalassa –podcast kävi Kimolassa seuraamassa, miten pienpetojen luolapyynti käytännössä sujuu. Heinolalaiset Minna Simonen ja Juha-Pekka Notkonen kertovat pyynnin ohessa, millaisia kokemuksia heille on luolapyynnistä vuosikymmenten aikana syntynyt.


Tällä kertaa supikoiria haettiin ladon alta ja maaluolastosta. Viisihenkisen ryhmän apuna oli neljä koiraa, joista yksi kerrallaan päästettiin pyyntiin.

Varsinkin latojen alla tapahtuvassa luolapyynnissä tilanteet vaihtelevat nopeasti. Kun metsästäjäjoukossa on monta asetta, kommunikointi ja turvallisuuden maksimointi ovat tärkeitä.

Nopeita tilanteita


Ampumatilanne voi olla hyvinkin nopea, etenkin jos saalis karkaa ladon alta maastoon. Minna Simosen mukaan jokaisen pitää olla valppaana, etenkin ampujan. Ampumisetäisyydet ovat lyhyitä, joten reagoinnin on oltava salamannopeaa.

– Pitää olla todella tarkkana, kun ammutaan, ettei koira ole siinä heti takana, Simonen kertoo.

Mäyrien ja supien ajaminen ahtaissa tiloissa on vaativaa työtä, joka vaatii koiralta oikeanlaista luonnetta. Supikoira tai mäyrä voi vahingoittaa liian lähelle tulevaa koiraa.

Koira voi ahtaissa oloissa satuttaa itsensä ladon pohjarakenteisiin. Väylä voi välillä olla niin ahdas, että koira etenee ladon alla kyljellään.

Mäyränkarvasta vieheitä


Myös maaluolastoissa on vaaransa.

– Luolastossa voi olla syvyyttä vaikka kolme metriä ja laajuuttakin kymmeniä metriä. Siellä katsotaan, mitkä nahat koiralla on, Juha-Pekka Notkonen kertoo.

Maan alle mentäessä koira voi myös hukkua luolastossa olevaan veteen.

Simosen ja Notkosen karkeakarvainen mäyräkoira Muru on pyytänyt neljässä vuodessa parisataa pienpetoa. Joukossa on yli 150 supikoiraa ja kaksi kettua. Mäyriäkin on kertynyt puolensataa.


Simonen hyödyntää mäyränkarvaa tekemissään vieheissä. Talvella saatu nahka suolataan. Keväällä se maalataan. Mäyrän karva muistuttaa hyvin paljon jääkarhun karvaa.

Matti Tieaho

Karkeakarvainen mäyräkoira Muru ladon alla mäyrän perässä.
Karkeakarvainen mäyräkoira Muru ladon alla mäyrän perässä.

 – Se on sellaista läpikuultavaa, hienoa karvaa.

Podacastissä Simonen kertoo myös luolapyyntivälineistä ja siitä, miten fyysistä työtä maapesän kaivaminen voi olla. Ahtaissa luolastoissa ylösalaisin työskennellessä pitää myös metsästysporukan luottamuksen olla tapissa.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa

Uusimmat uutiset