Helatorstaita vietetään aurinkoisessa säässä koko maassa

Lämpötila voi nousta etelässä 15 asteeseen. Pohjoistuuli puhaltelee etenkin läntisillä alueilla.

Petri Huhtinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan haitallisen UV-säteilyn määrä ylittää Suomessa jo tähän aikaan vuodesta suojautumisrajan aurinkoisina päivinä. Arkistokuva.
Ilmatieteen laitoksen mukaan haitallisen UV-säteilyn määrä ylittää Suomessa jo tähän aikaan vuodesta suojautumisrajan aurinkoisina päivinä. Arkistokuva.

Helatorstaita vietetään suurilta osin kauniissa kevätsäässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan itäisessä Suomessa tulee vielä aluksi paikoin sadekuuroja, mutta muuten päivä on koko maassa poutainen ja aurinkoinen.

Sääennusteen mukaan päivälämpötila voi eteläisessä Suomessa nousta noin 15 asteeseen. Viileintä on Pohjois-Lapissa, jossa mittari näyttää päivällä noin kolmea plusastetta.

Eteläiseen Suomeen on kuitenkin luvattu varsinkin aamuksi ja aamupäiväksi pohjoisen ja luoteen välistä tuulta, joka saattaa saada mittarilukemat tuntumaan tavallista viileämmiltä. Suomenlahden itäosissa ja Saimaalla on tuulivaroitus voimassa aamupäivällä. Lännempänä varoitus on voimassa iltapäivään asti. Suomenlahden itäosaan on annettu varoitus kovasta tuulesta.

Aurinko voi polttaa tottumattoman ihon

Ilmatieteen laitoksen mukaan haitallisen UV-säteilyn määrä ylittää Suomessa jo tähän aikaan vuodesta suojautumisrajan aurinkoisina päivinä. Aurinko voi polttaa talven jälkeen tottumattoman ihon, vaikka sää ei olisi helteisen lämmin. Ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä merkittävästi, vaan siihen vaaditaan paksu ja yhtenevä pilvipeite.

– Touko-elokuun kauniina kesäpäivänä arvo 3 ylittyy Etelä-Suomessa kello 10–17, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala tiedotteessa.

Auringolta suositellaan suojautumaan, kun UV-indeksin arvo on 3 tai sen yli.

Vuoden ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltävälle kahdelle viikolle. Voimakkaana UV-säteilyä pidetään, kun se ylittää arvon 6.