Kouvolan kaupunki asettaa tiukat vaatimukset työterveyshuollon laadulle ja hinnalle — Kaupungin työntekijät siirtyvät Terveystalon asiakkaiksi ensi vuoden alusta

Työterveydenhuollon kilpailutus antoi Kouvolalle mahdollisuuden tarkastella palveluille ja kustannuksille asetettavia vaatimuksia. Kilpailutuksen voittanut Terveystalo laajentaa toimintaansa Kouvolassa.

Lumikki Haaja

Yksikönjohtaja Marjaana Puustinen (vasemmalla) kertoo Terveystalon hankkivan lisätilaa ja uusia työntekijöitä voidakseen hoitaa Kouvolan kaupungin työterveydenhuollon vaatimusten mukaisesti. Kuvassa Puustinen viime keväänä Terveystalon leikkausalissa sairaanhoitaja Kirsi Katajaisen kanssa.
Yksikönjohtaja Marjaana Puustinen (vasemmalla) kertoo Terveystalon hankkivan lisätilaa ja uusia työntekijöitä voidakseen hoitaa Kouvolan kaupungin työterveydenhuollon vaatimusten mukaisesti. Kuvassa Puustinen viime keväänä Terveystalon leikkausalissa sairaanhoitaja Kirsi Katajaisen kanssa.

Kaupungin työntekijöiden työterveyshuollon palvelutaso ei ainakaan laske ensi vuoden alussa. Näin arvioi Kouvolan henkilöstöjohtaja Päivi Karhu.

— Tarjouspyyntöön sisältyvät vaatimukset takaavat sen, että työterveydenhuolto säilyy käytännössä aika lailla samansisältöisenä kuin nykyinen.

Kouvola valitsi tarjouskilpailun jälkeen työterveyshuoltonsa uudeksi palvelutuottajaksi Terveystalo oy:n vuoden 2019 alusta alkaen.

Viime aikoina kaupungin työntekijät ovat arvostelleet, että vastaanotolle on ollut vaikea päästä. Karhun mukaan vastaanottoaikoihin liittyvät vaatimukset on uudessa sopimuksessa määritelty aiempaa tarkemmin.

Ehdoissa esimerkiksi edellytetään, että kun työntekijä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon kiireellisissä tapauksissa kello 10 mennessä, hän pääsee työterveyshoitajan vastaanotolle samana päivänä.

— Hoidontarpeen arvioinnin perusteella työntekijä pääsee tarvittaessa lääkärin vastaanotolle viimeistään seuraavana päivänä.

Palvelut tarjottava pääosin Kouvolassa

Tarjouspyynnössä listattuihin vaatimuksiin kuuluu myös, että työterveyshuollon palvelut tuotetaan pääosin Kouvolan toimipisteessä.

— Sen lisäksi palvelua saa sairastumistapauksissa Terveystalon toimipisteessä missä päin Suomea tahansa.

Palvelukokonaisuuteen kuuluu lisäksi yleislääkäritasoinen etävastaanottopalvelu. Karhu sanoo, että etävastaanotto on tullut tutuksi, kun Pihlajalinna on Kymijoen Työterveyden uutena omistajana vastannut kaupungin työterveydenhuollosta.

Kiireettömissä tapauksissa työntekijän täytyy päästä työterveyslääkärin vastaanotolle viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa yhteydenotosta.

Erilainen hinnoittelumalli alentaa kustannuksia

Kaupunki arvioi tarjouspyyntövaiheessa työterveyshuollon hinnaksi kuusi miljoonaa euroa. Sopimuskausi on nelivuotinen. Kilpailutuksen jälkeen Terveystalon voittaneen tarjouksen hinnaksi tuli 4,3 miljoonaa euroa.

Karhu sanoo, että arviolaskelman perusteena käytettiin kaupungin ensi vuoden henkilöstömäärää ja Kelan työterveyshuollon kustannuksia koskevan korvauksen enimmäismäärää. Viime vuonna se oli 423,60 euroa työntekijää kohti vuodessa.

Tällä hetkellä kaupungin työterveydenhuollon kustannukset ovat olleet hänen mukaansa huomattavasti yli Kelan korvausrajan.

— Se on johtunut monesta eri tekijästä. Yksi syy on se, ettei työterveyspalveluilla ole aiemmin ollut määriteltyä kattohintaa.

Karhun mukaan hinnoittelumalli on nyt erilainen, mikä vaatii myös työterveyshuollolta kustannustehokkaita prosesseja.

Terveystalo hankkii tilaa ja tekijöitä

Terveystalolle sopimus kaupungin työntekijöiden työterveydenhuollon järjestämisestä tarkoittaa sekä uusien tilojen vuokraamista että työntekijämäärän kasvattamista, Kouvolan yksikönjohtaja Marjaana Puustinen sanoo.

— Laajennamme Kouvolan nykyisen toimipaikan yhteyteen noin 200 neliömetriä lisätiloja. Alamme nyt kartoittaa, kuinka monta uutta työntekijää tarvitsemme työterveydenhuollon tiimiimme.

Terveystalon toimitilajohtajan Kari Hintikan mukaan vuokrattavissa tiloissa toimii tällä hetkellä Aacon oy, joka siirtyy ensi vuonna samassa kiinteistössä sijaitseviin tiloihin.

Tässä vaiheessa Puustinen arvioi, että Terveystalo palkkaa kaksi tai kolme uutta työterveyshoitajaa, yhden tai kaksi työfysioterapeuttia ja yhden työpsykologin.

— Laskelmien valmistuttua katsomme työterveyslääkärien tilanteen erikseen.

Hän luottaa siihen, että Terveystalo löytää tarvitsemansa uudet lääkärit ja muut työntekijät Kouvolan toimipaikkaansa.

— Meillä on nytkin hyvä tilanne henkilöstön osalta. Emme ole kärsineet lääkäripulasta. Uskon, että hyvä työyhteisömme Kouvolassa houkuttaa uusia työntekijöitä.

Kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot

Vuonna 2017 sairauspoissaoloja oli 19,7 kalenteripäivää/henkilötyövuosi.

Sairaudenhoitokäyntejä työterveyslääkärillä oli vuonna 2017 yhteensä 8730.

Kaupungin työntekijä voi olla seitsemän päivää poissa töistä esimiehen luvalla ilman lääkärintodistusta.

Kolmen ensimmäisen ja kahden seuraavan päivän jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen oman ilmoituksen perusteella.

Lähde: Kouvolan kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut