Kemikaalivuoto pysäytti Woikosken kaasutehtaan lähes kokonaan — ”Nyt tämä tulee kalliiksi, ja kyse on siitä, kuka tämän maksaa”

Mäntyharjun junaturmassa luontoon vuotaneen MTBE-kemikaalin pitoisuudet ovat nousseet Voikoskella sen verran korkeiksi, että osa kaasutehtaan prosesseista piti ajaa alas.

Harri Teitto

Oy Woikoski Ab:n kaasutehdas sijaitsee Voikoskella Kouvolan ja Mäntyharjun rajalla. Arkistokuva.
Oy Woikoski Ab:n kaasutehdas sijaitsee Voikoskella Kouvolan ja Mäntyharjun rajalla. Arkistokuva.

Kaasuyhtiö Woikoski on joutunut ajamaan Mäntyharjun junaturman ja siinä vesistöön levinneiden kemikaalien vuoksi alas suuren osan tuotannostaan. Myös kaikki veden käyttö pesukoneita myöten on tehtaalla kielletty.

— Annoin jo sellaisen lausunnon, että tilanne ei vaikuta meihin mitenkään muuten kuin että olemme huolissamme vesieliöistä ja kaivoista. Nyt pitoisuudet ovat nousseet niin korkeiksi, että asia vaikuttaa meihin, sanoo Oy Woikoski Ab:n toimitusjohtaja Clas Palmberg.

Yhtiön tehdas sijaitsee Voikoskella Kouvolan ja Mäntyharjun rajalla.

Ainoastaan ilmatislaus jatkuu tehtaalla normaalisti.

— Kaikki muut prosessit on ajettu alas. Meidän tuotteemme ovat sen verran herkkiä, että ei voi käydä niin, että tämä vesi joutuu millään tavalla kosketuksiin tuotteiden kanssa. Nyt tämä tulee kalliiksi, ja kyse on siitä, kuka tämän maksaa.

Pysähdyksissä on asetyleenin ja ilokaasun tuotanto ja pullojen katsastus.

Mikrogrammatkin liikaa

Maanantaista lähtien tehtaalle tuodaan puhdasta vettä tankkiautoilla, jotta tuotanto pääsee jatkumaan normaalisti. Palmbergin mukaan puhutaan useista tankkiautollisista päivässä.

Myös juomavesi ja muu talousvesi tuodaan Woikoskelle muualta.

Voikosken kohdalla vedestä mitatut MTBE-kemikaalin pitoisuudet ovat 200 mikrogrammaa/kilo. Tehtaalla epäpuhtauksia mitataan ppm (parts per million) -asteikolla, joka on suurin piirtein vastaava.

— Niin paljon vettä ei voi juoda, että siitä aiheutuisi terveydellisiä haittoja. Vesieliöihin tilanne vaikuttaa. Mutta jos meidän kaasuissamme, vaikka hapessa, olisi epäpuhtautta saman verran, sitä pidettäisiin hengenvaarallisena, Palmberg vertaa.

Matkailupalvelut pyörivät normaalisti

Matkailupalveluja tarjoavan Woikoski Feelingin ja tehtaan läheisyydessä toimivan WHD Gård -tilan toimintaan tilanteella ei Palmbergin mukaan ole tällä hetkellä vaikutusta.

— Uskoisin, ettei se vaikuta. Pidämme tilannetta silmällä ja otamme vesinäytteitä, koska olemme totta kai tilanteesta huolissamme.

Tiedonsaanti omasta aktiivisuudesta kiinni

Tällä viikolla viranomaisilta on saatu tietoa tilanteen kehittymisestä, mutta junaturman jälkeen oli tehtaan omasta aktiivisuudesta kiinni, että yhteys ELY-keskukseen saatiin, Palmberg sanoo.

— Vaikka olemme lääketehdas. Siellä ei ymmärretty, miten vakava asia tämä on.

Woikosken laatu- ja turvallisuusosasto otti Palmbergin mukaan heti turman satuttua yhteyttä ELYyn.

— Aluksi luultiin, että kun Voikoskesta menee läpi vettä 60 tai 70 kuutiota sekunnissa, tällainen epäpuhtaus ei voisi olla hirveän suuri, mutta kyllä se on.

Ensimmäiset tiedot tehtaalle saatiin median välityksellä. Ensiarvio oli, että aine laimenee suhteellisen nopeasti.

— Silloin oltiin sitä mieltä, että edes turmapaikan vieressä oleva lampi ei saastu. Nyt tilanne on mennyt ihan eri tavalla, kun puhutaan jo Vuohijärvestä. Nyt oleellista on tietää, nouseeko pitoisuus vai laskeeko se. Jos se tuosta vielä nousee, niin on todella hätä kädessä, Palmberg sanoo.

Päivitetty kello 19.49: lisätietoja.