Pienten järvien pinta on 10—20 senttiä tavanomaista alempana Kouvolassa, kaivoissa vettä riittää

Lauantain rajuilla rankkasateilla ei ollut juuri minkäänlaista vaikutusta vesien korkeuteen.

Katja Juurikko/

Pohjoisessa Kymenlaaksossa on hyvät pohjavesivarat Salpausselän harjun ansiosta.

Kuiva heinäkuu on laskenut järvivesien pintoja Kymenlaaksossa. Johtava vesiasiantuntija Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että pienten järvien pinta on tällä hetkellä 10—20 senttiä tavanomaista alempana. Vuohijärven pinta on vielä suunnilleen keskimääräisellä tasolla.

— Järvien tulovirtaamat ovat laskussa, ja kun sateita ei ole luvassa, se tarkoittaa väistämättä vedenpinnan laskua. Ennusteiden mukaan Vuohijärvi laskee kuun loppuun mennessä 10 senttiä ja muut järvet 5—10 senttiä, jopa enemmän.

Kymijoen virtaamaksi on mitattu Ahviossa keskimääräinen lukema 280 kuutiometriä sekunnissa, mutta sen ennustetaan vähenevän 30 kuutiometrillä kuun loppuun mennessä. Virtaama oli vielä toukokuun alussa 510 kuutiometriä sekunnissa. Syynä olivat loppuvuonna 2017 koetut poikkeukselliset sateet. Normaalitilanne on Vähänäkin mukaan saavutettu heinäkuun aikana.

— Kymijoen juoksutukseen liittyy Päijänteen säännöstely, joka hoidetaan Kalkkisten padolla. Tiistaina patoluukut laitetaan kiinni, minkä jälkeen virtaamaa on vain se, mikä tulee luonnonkoskesta läpi.

Viime lauantain rajuilla rankkasateilla ei juuri ollut vaikutusta tilanteeseen. Ne nostivat virtauksen mukana poistuvaa vesimäärää pienissä puroissa ja joissa, mutta vaikutus oli vain hetkellinen.

Kuivuudella ei ole toistaiseksi ollut merkittävää vaikutusta pohjavesiin. Kouvolassa on kaksi valtakunnallista pohjavesiasemaa, Utissa ja Elimäellä. Pohjaveden korkeutta on mitattu viimeksi heinäkuun alussa, ja tuolloin vedenpinnan korkeus oli keskimääräisissä lukemissa.

— Suunta oli alaspäin, niin kuin kesällä yleensäkin, kun haihdunta on kova ja kasvit käyttävät pohjavettä. Uskon, että olemme edelleen keskiarvon tuntumassa, sanoo insinööri Esa Houni Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Mikäli kaivot alkavat kuivua, ihmiset ottavat yleensä yhteyttä ELY-keskukseen ja kysyvät neuvoja. Toistaiseksi sellaisia kyselyjä ei Hounin mukaan ole tullut.

— Pohjois-Kymenlaaksossa ollaan Salpausselän harjun päällä, jossa on paljon pohjavesialueita. Kaivotkin tuntuvat olevan hyviä. Ongelma-alue on pikemminkin rannikolla, jossa on savimaata.

Ilmatieteen laitoksen Anjalan mittauspisteellä oli maanantaiaamupäivään mennessä mitattu heinäkuun sademääräksi 118,5 millimetriä. Valtaosa määrästä, 81,1 milliä, satoi lauantaina. Jos sitä ei oteta lukuun, sademääräksi jää 37,4 milliä. Pitkän ajan heinäkuun keskiarvo on 65 milliä.

Uusimmat uutiset