”Nuorilla on hienoja visioita Kouvolan kehittämiseksi” — Yhteislyseon opiskelijoiden pienoismalleja kirjastossa

Lukas Pearsall

Kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä kehuu opiskelijoiden kädenjälkeä raikkaaksi ja mielenkiintoiseksi.
Kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä kehuu opiskelijoiden kädenjälkeä raikkaaksi ja mielenkiintoiseksi.

Kouvolan kaupungin kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä kumartuu nähdäkseen lähempää Kouvolan teatteria esittävän pienoismallin.

— Hmm, tämä on hyvä. Se on riittävän erilainen kuin nykyisen teatterin vieressä oleva Kuntotalo. Musta rakennus toisi kivan säväyksen valkoisten rakennusten Kouvolaan, Niilo-Rämä sanoo Alise Kurrin ja Veera Vanhamaan näkemyksestä.

Kouvolan pääkirjastossa on parhaillaan esillä Kouvolan yhteislyseon kuvataideopiskelijoiden näyttely, johon kuuluvia pienoismalleja Niilo-Rämä Kouvolan Sanomien pyynnöstä arvioi.

Pienoismallit esittävät tunnettuja kouvolalaisia rakennuksia — ei kuitenkaan sellaisina, kuin ne nyt ovat, vaan sellaisina kuin ne voisivat olla, jos ne rakennettaisiin uudestaan.

Katso kaupunkia uusin silmin

Pienoismallinäyttelyn idean takana on kuvataideopettajaksi Aalto-yliopistossa opiskeleva Nana Matikkala.

Matikkala oli alkuvuodesta opintoihinsa kuuluvassa työharjoittelussa Kouvolan yhteislyseossa ja piti kaksi lukion kakkosluokkalaisille suunnattua kuvaamataidon kurssia. Aiheena oli arkkitehtuuri.

Hän halusi hyödyntää opiskelussa omaa kotikaupunkia ja kannustaa samalla opiskelijoita katsomaan sitä uusin silmin. Tunneilla puhuttiin arkkitehtuurin historiasta ja nykyarkkitehtuurista sekä tutustuttiin Kouvolan merkittävimpiin rakennuksiin.

— Kävimme katsomassa rakennuksia paikan päällä, opiskelijat kuvasivat niitä puhelimillaan ja tekivät rakennuksen taustoista ja käytetyistä materiaaleista pienen kirjoitelman.

Tämän jälkeen opiskelijat luonnostelivat valitsemastaan kohteesta paperille uuden version ja valmistivat sen perusteella pienoismallin.

— Yllätyin iloisesti, miten hienoja visioita nuorilla oli Kouvolan kehittämiseksi, Matikkala sanoo.

Raikas kädenjälki

Maisema-arkkitehdin koulutuksen saanut Niilo-Rämä pitää oppilaiden kädenjälkeä kokonaisuudessaan mielenkiintoisena ja raikkaana.

Hän näkee pienoismalleissa saman trendin kuin Mikkelin asuntomessuilla: ikkunapinta-alaa on nyt paljon. Opiskelijoiden töissä on käytetty myös paljon peililasia.

Emma Korpivaaran, Aino Rantalan ja Maija Sihvolan näkemys uudesta Keskuskirkosta miellyttää Niilo-Rämän silmää erityisesti.

— Tämä on komea ja tyylikäs. Kirkon ympärillä on paljon tonttitilaa, joten tällainen rakennus sopii siihen hyvin.

Niilo-Rämä ilahtuu entisestään vilkaistessaan pienoismallin selkäpuolelle. Kirkon korkea takaseinä on yhtä ikkunaa, vähän niin kuin nykyisessäkin Keskuskirkossa. Ikkunasta näkyvä maisema on siis kuin alttaritaulu.

Kirjasto kuin elokuvasta

Niilo-Rämän huomio kiinnittyy näyttelyn värikkäimpään pienoismalliin eli Sonja Kemppaisen, Hanna Seppälän ja Elli Westerlundin näkemykseen uudesta pääkirjastosta. Rakennuksen muhkea katto hohtaa aniliininpunaisena.

— Tämä voisi olla kirjastona elokuvassa Jali ja suklaatehdas. Voisin kuvitella tällaisen rakennuksen myös keskelle metsää, jossa kontrasti toimisi vielä paremmin.

Pauliina Honkasen, Aino Karstisen ja Viveka Leppäsen versio Kouvolan kaupungintalosta saa niin ikään Niilo-Rämän nyökkäämään hyväksyvästi. Häntä miellyttää hevosenkengän muotoisen rakennuksen sisäpiha.

— Hienoa myös, että katolla on aurinkopaneelit. Minusta kaupungin pitää olla suunnannäyttäjänä ekologisten ratkaisujen tekijänä.

Töitä kahdessa kerroksessa

Kouvolan Yhteislyseon kuvataideopiskelijoiden näyttely on esillä Kouvolan pääkirjastossa 22. syyskuuta asti.

Pienoismallien lisäksi esillä on muun muassa savinaamioita, käyttöesineitä, maalauksia ja piirroksia sekä teoksia Kuvia kankaisiin -kurssilta ja Seka- ja erikoistekniikat -kurssilta.

Mediamajasta on esillä muun muassa valokuvia, julisteita ja sarjakuvaa.

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.