Kouvola saa kaksi uutta perusopetuksen erikoisluokkaa

Elimäen yhtenäiskoulun Heureka-luokka vaihtuu yrittäjyysluokaksi, ja Kymintehtaalla aloittaa media- ja ilmaisupainotteinen erikoisluokka.

Jussi Lopperi

Kymintehtaalla on opiskeltu mediataitoja painotetusti jo tähänkin asti. Arkistokuva on viime toukokuulta.
Kymintehtaalla on opiskeltu mediataitoja painotetusti jo tähänkin asti. Arkistokuva on viime toukokuulta.

Kouvolan perusopetuksessa aloittaa ensi vuoden elokuussa kaksi uutta erikoisluokkaa.

Toinen erikoisluokista tulee Elimäelle. Nykyisen Heureka-luokan tilalla alkaa yrittäjyyskasvatuspainotteinen perusopetus.

Nykyiset erikoisluokat jatkavat Heureka-luokkina perusopetuksen loppuun asti.

Uudelle yrittäjyysluokalle haetaan 6.luokan erikoisluokkahaussa joulu–tammikuun aikana.

Kymintehtaan yhtenäiskoulussa jo aiemmin annettu mediakasvatuksen ja ilmaisutaidon painotettu opetus muutetaan erikoisluokaksi.

Kymintehtaan erikoisluokalle voi hakea 2. ja 6. luokkien erikosluokkahaun yhteydessä.

Elimäki halusi muuttaa suuntaa

Haluamme olla koulu, joka vastaa nykyajan tarpeisiin ketterästi, ja erikoisluokkatoiminnan kehittäminen on yksi osa sitä — Piia Kesonen

Elimäellä aloite erikoisluokan suunnanmuutoksesta tuli koulusta.

— Ajan henki on muuttunut. Nykyisessä opetussuunnitelmassa korostuu oppilaiden laaja-alainen osaaminen yksittäisten oppiaineiden sijaan. Haluamme olla koulu, joka vastaa nykyajan tarpeisiin ketterästi, ja erikoisluokkatoiminnan kehittäminen on yksi osa sitä, rehtori Piia Kesonen sanoo.

Yrittäjyysluokka tukee yhtä Kouvolan uuden kaupunkistrategian painopistettä eli yrittäjyyttä.

Kesosen mukaan yrittäjyyskasvatus on jo nyt ollut osa alakoulusta lukioon jatkuvalla opinpolulla.

Tavoitteena on, että jokaisella yrittäjyysluokalla on oma kummiyritys, jonka kanssa tehdään yhteistyötä koko yläkoulun ajan. Yrittäjyysluokkatoimintaa varten on tarkoituksena perustaa osuuskunta, joka pyrkii helpottamaan nuorten ja yritysten kohtaamista ja yhteistyötä.

— Osuuskunta toimisi koulun siipien suojassa ja se mahdollistaa oppilaiden pienimuotoisten töiden tekemisen niin, että niistä kertyvät tulot tuloutetaan osuuskunnan kautta, Kesonen kertoo.

Erikoisluokilla painotetaan jonkin oppiaineen tai aineryhmän opetusta opetussuunnitelmassa päätetyllä tavalla. Luonnontieteiden ja kielten opetusta painottava Heureka-erikoisluokka perustettiin entisen Elimäen kunnan aikana.

Kymintehtaalla painotettu opetus vahvistuu erikoisluokaksi

Haluamme samalle viivalle muiden koulujen kanssa. — Petri Haapio

Kymintehtaan yhtenäiskoulussa on tähän asti tarjottu painotettua opetusta mediakasvatuksessa ja ilmaisutaidossa. Koulussa on jo vuosia opeteltu ja harjoiteltu muun muassa blogien ja uutisten kirjoittamista niin painettuun lehteen kuin televisioon. Myös mediakasvatukseen liittyvä tekniikka on tehty tutuksi. Koululla on toiminut oma uutisryhmä jo 15 vuoden ajan.

Erikoisluokan statuksen hakeminen on koululle tärkeää, sillä se on menettänyt oppilaitaan muille kouvolalaisille erikoisluokille, rehtori Petri Haapio kertoo.

— Laskennallisesti meiltä puuttuu sen vuoksi noin 60 oppilasta. Haluamme samalle viivalle muiden koulujen kanssa.

Tarkoitus on kirkastaa rakenteissa jo olevaa mediaopetusta.

— Haluamme tarjota selkeän opintojen suunnan. Meiltä on lähtenyt oppilaita medialukioihin. Erikoisluokkaopetuksen avulla tarjoamme heille välineet pärjätä siellä paremmin.

Kymintehtaan koulu tekee mediakasvatuksessa yhteistyötä Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen kanssa.

Luetuimmat