Timo Polarin harjoitusvaelluksesta Grönlannissa tuli painajainen — Molemmat retkikuntakumppanit paleltuivat lumikuoppaan  

Vuonna 2002 - liki viisi vuotta suunniteltua myöhemmin - Polari hiihti toisena suomalaisena etelänavalle.

Matti Tieaho

Timo Polari menetti kaksi ystäväänsä Grönlannin hiihtovaelluksella keväällä 1997. Polari itse jäi ainoana henkiin, ja hän jatkaa edelleen retkeilyä.
Timo Polari menetti kaksi ystäväänsä Grönlannin hiihtovaelluksella keväällä 1997. Polari itse jäi ainoana henkiin, ja hän jatkaa edelleen retkeilyä.

Seinäjokelainen vaeltaja Timo Polari hiihti toisena suomalaisena etelänavalle  26.1.2002. Pietarsaarelainen Veijo Meriläinen ehti etelänavalle vuotta aikaisemmin.

Polarin alkuperäinen tarkoitus oli hiihtää etelänavalle jo vuonna 1999, mutta Grönlannin tragedia esti alkuperäisen suunnitelman.

Polari kertoo Matti Tieahon toimittamassa Saappaat jalassa -podcastissä vaellusseikkailu-urastaan, joka jatkuu edelleen. 

Grönlannin murhenäytelmä keväällä 1997

Podcastissä puhutaan pitkään Polarin vaikeimmasta vastoinkäymisestä erämaassa. Keväällä 1997 Timo Polari lähti suorittamaan harjoitusvaellusta kahden ystävänsä kanssa Grönlantiin. Jos tuo matka olisi onnistunut, sama porukka olisi hiihtänyt Etelämantereella jo saman vuoden syksynä.

Grönlannin ylityksestä tuli kuitenkin murhenäytelmä. Viidentenä matkapäivänä myrskytuuli pakotti kolmihenkisen retkikunnan keskeyttämään vaelluksen.

Pakkasta oli 20-30 astetta, ja tuuli puhalsi 25 metriä sekunnissa. Vaakasuoraan lentävä lumi esti etenemisen. Retkikunta päätti leiriytyä ja alkoi pystyttää telttaa.

Myrskytuuli painoi ristiin meneviä telttakaaria niin, että alempi kaari meni poikki.

— Se käynnisti koko onnettomuusketjun, Polari sanoo.

Retkikunnan muut jäsenet paleltuivat kuoliaaksi

Polarin molemmat ystävät paleltuivat kuoliaaksi lumeen kaivetussa kuopassa seuraavaan aamuun mennessä.

Polari tunnustaa, että pelastumisen jälkeen tunteet pelastushelikopterissa olivat sekavat.

— Tietyllä tavalla oli helpotus, että oli itse selviytynyt tilanteesta, mutta ihmisen täytyy olla psykopaatti, jos se ei olisi ollut jollain tavalla shokissa.

Dramaattisesti päättynyt hiihtovaellus ei kuitenkaan lannistanut Polaria, vaan ura vaellusseikkailijana jatkui.

1800 kilometrin kävelyvaellus ennen etelänaparetkeä

Kaksi vuotta myöhemmin – 1999 - Polari vaelsi Kevosta Etelä-Norjan Galdhopiggeniin. Hän taittoi jalan yhteensä 1800 kilometriä.

Aikaa kävelyvaellus vei 65 vuorokautta, eli seitsemän päivää enemmän kuin myöhemmin hiihtäen tehty 1133 kilometrin vaellus etelänavalle.

Polari vakuuttaa, että 1800 kilometrin vaellus oli henkisestikin paljon helpompaa kuin hiihto Etelämantereella.

— Kyllä etelänaparetki on tietenkin paljon haastavampi. Siellä on kylmää, ja siellä ollaan eristyksissä.

Polari harrastaa edelleen vaeltamista. Hän on myös kysytty luennoitsija. Loppuvuonna 2019 hän julkaisi vaellusseikkailuistaan kirjan Murhenäytelmä Grönlannissa.

Kuuntele edellinen jakso

Edellisessä Saappaat jalassa -podcastissä Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas kertoi, miten riistakannat alueella ovat neljännesvuosisadan aikana kehittyneet.

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy 2. huhtikuuta. Silloin seurataan paikan päällä, miten luolakoirapyynti sujuu Iitin Mankalassa. Supikoiria ja mäyriä haetaan sekä ladon että maan alta.

Tammikuussa julkaistussa jaksossa 16 Tomi Nevalainen kertoi, miten pienpetoja pyydetään pintapyynnissä.

Timo Polarin haastattelu on Saappaat jalassa -sarjan 20. jakso.

Luetuimmat