Ksaossa opinnot keskeytyvät yhtä usein kuin koko maassa

Katja Juurikko

Ksaon koulutuspäällikön Tapani Rannan mukaan Kouvolassa opiskelijat painivat samojen ongelmien kanssa kuin muuallakin maassa. Ksaon lopettamisprosentti on maan keskiarvoa.

Kouvolan seudun ammattiopiston koulutuspäällikön Tapani Rannan mukaan Ksaon keskeyttäneiden oppilaiden lukumäärä on pysynyt valtakunnan keskiarvon nurkalla vuosien ajan.

— Vuosittain opinnot keskeyttää vajaat kymmenkunta prosenttia opiskelijoista. Nuorten ongelmat ovat samanlaisia eri puolella Suomea. Monet valmistuvat peruskoulusta vajavaisin taidoin, ja he tulevat useimmiten ammatilliseen koulutukseen. Joten meillä riittää jumpattavaa, Ranta kertoo.

Kehittämispäällikkö Asko Jaakkolan mukaan vuoden 2016 alusta alkanut nuoria opinnoissaan auttava Duunipaja on Ksaolle kannattava hanke, joka aiotaan säilyttää Ksaossa myös tulevina vuosina. Nyt paja pyörii Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella.

— Kun nuori saa koulutuksen, menee myös elämässä todennäköisesti paremmin. En uskalla arvioida paljonko pajatoiminnalla saadaan keskeyttäneiden määrää tippumaan, mutta jo puolenkymmentä pelastettua nuorta saa toiminnan kannattavaksi Ksaon kannalta, Jaakkola toteaa.

Parhaillaan Duunipaja kustantaa Jaakkolan mukaan vajaat 50 000 euroa.

— Tarkoitus on, että otamme pajan Ksaon omaksi toiminnaksi vuoden 2018 alussa.

Eniten lähtijöitä on liiketaloudessa

Vuonna 2016 Eniten lopettajia oli seuraavilla linjoilla.

Liiketalouden perustutkinto - 23 lopettanutta.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto - 16 lopettanutta.

Kone- ja metallialan perustutkinto - 11 lopettanutta.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto - 12 lopettanutta.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto - 10 lopettanutta.

Ksaossa opintonsa lopetti vuonna 2016 yhteensä 144 opiskelijaa, eli 8,94 prosenttia koulun oppilaista.

Vuonna 2015 opintonsa keskeyttäneitä oli 149, eli 8,99 prosenttia opiskelijoista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.