Neurologista hoitoa on jouduttu siirtämään lääkäripulan takia Pohjois-Kymen sairaalasta Kotkaan — liuotushoito järjestetään silti Kouvolassa

Katja Juurikko

Matti Nikkanen siirtyi huhtikuun alussa Carean asiakkuusylilääkäriksi. Hän tekee silti osa-aikaisesti töitä Pohjois-Kymen sairaalassa.
Matti Nikkanen siirtyi huhtikuun alussa Carean asiakkuusylilääkäriksi. Hän tekee silti osa-aikaisesti töitä Pohjois-Kymen sairaalassa.

Huhtikuun alusta alkaen Pohjois-Kymen sairaala Poks on joutunut lähettämään neurologista hoitoa tarvitsevia potilaita Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan.

Muutos koskee lähetteellä hoitoon tulevia uusia potilaita.

Aivoinfarktipotilaiden liuotushoitoa järjestetään edelleen Kouvolassa, mutta jatkohoito tehdään nyt Kotkassa. Aivoverenkiertohäiriöpotilaiden hoidontarpeen arvioinnin tekee tarvittaessa Meilahden sairaalassa päivystävä erikoislääkäri videoyhteyden välityksellä.

Poksin erikoisalojen toimintaa on suunniteltu siirrettäväksi Kotkaan ensi vuoden alussa osana laajempaa terveydenhuollon uudistusta. Muutos on jouduttu toteuttamaan suunniteltua nopeammin ja laajemmin, koska Poksista on lähtenyt kaksi neurologian erikoislääkäriä.

Viime vuonna sairaalan neurologian yksikössä työskenteli kolme erikoislääkäriä ja yksi erikoistuva lääkäri. Tammikuun alussa entinen Poksin ylilääkäri Tero Tapiola siirtyi Etelä-Karjalaan ylilääkäriksi. Huhtikuun alussa neurologian poliklinikan ylilääkäri Matti Nikkanen jäi virkavapaalle ja siirtyi Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Carean asiakkuusylilääkäriksi.

Nikkanen työskentelee uudessa tehtävässään edelleen osa-aikaisesti Kuusankoskella. Hänen mukaansa neurologian potilaat saavat yhä ammattitaitoista hoitoa.

— Ihmisten ei kannata huolestua. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden ensihoito tapahtuu samalla tavalla kuin aiemminkin. Suurin muutos on se, että alkuvaiheen jälkeen potilas siirretään keskussairaalaan tai vaativimmissa tapauksissa suoraan Meilahteen.

Nikkasen mukaan kyseessä on niin sanottu

drip and ship

-toimintatapa, joka on laajassa käytössä Yhdysvalloissa. Hän sanoo, että hoitotavalla on saatu hyviä tuloksia.

Carean ylilääkärin Mika Huuskosen mukaan Poksiin pyritään saamaan kolmesta neljään neurologian erikoislääkäriä. Vaikeimpien tapausten hoito on tarkoitus siirtää jatkossakin kokonaan Kotkaan.

Uusien lääkärien löytäminen Kuusankoskelle ei välttämättä ole helppoa. Matti Nikkasen mukaan sote-uudistuksen aiheuttama epävarmuus on pahentanut entisestään maakuntasairaaloiden erikoislääkäripulaa.

Hän itse siirtyi Carean tehtävään osittain sen takia, että erikoisalojen toiminta pienenee maakuntasairaaloissa uuden terveydenhuoltolain takia.

Neurologian poliklinikka perustettiin Pohjois-Kymen sairaalaan 2000-luvun alussa Nikkasen aloitteesta.

Vuonna 2007 Kuusankoskella aloitettiin videoyhteyden avulla tapahtuva aivoverenkiertohäiriöiden hoito. Sittemmin malli on laajentunut valtakunnalliseksi.

Pioneerityö oli yksi syistä, miksi Nikkanen valittiin vuonna 2015 Suomen neurologisen yhdistyksen Vuoden neurologiksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.