Kahdessa Kouvolan koulussa altistumisia, Vekaranjärvellä uusi tartuntaketju, Lauttarannassa yksi uusi kuolemantapaus – Lue täältä kootusti keskiviikon tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Kouvolassa

Keskiviikkona Kouvolassa varmistui 12 uutta koronatartuntaa, joista osan alkuperä on selvittämättä. Uusia karanteeneja on määrätty kahdessa koulussa ja Karjalan prikaatissa.

Katja Juurikko

Lauttarannan kotiutusyksikön koronavirustilanne on edelleen vakava.
Lauttarannan kotiutusyksikön koronavirustilanne on edelleen vakava.

Koronavirusepidemia näkyy nyt eri puolilla Kouvolaa kasvaneina tartuntamäärinä. Kouvolassa varmistui keskiviikkona 12 uutta tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL. Kouvolassa on todettu nyt yhteensä 400 koronatartuntaa.

Koko Kymenlaaksossa varmistui keskiviikkona 19 uutta tartuntaa. Kymsotella ei ole tällä hetkellä tiedossa tartuntarypästä tai muuta tekijää, joka selittäisi tartuntamäärää, sairaanhoitopiiri kertoi tiedotteessaan.

Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen viikon aikana. Viime viikolla uusia tartuntoja varmistui 44.

Määrä oli selkeästi vähemmän kuin vuoden ensimmäisellä viikolla. Tuolloin tartuntoja oli 72. Tällä viikolla uusi tartuntoja oli keskiviikkoon mennessä jo 32. Positiivisten testitulosten osuus on 3,9 prosenttia.

Lauttarannassa yksi uusi kuolemantapaus

Yle kertoi keskiviikkona, että Lauttarannan kotiutusyksikössä Kuusankoskella on vahvistettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Aiemmin Lauttarannassa on kerrottu viidestä koronatartuntoihin liittyvästä kuolemasta.

Uusia tartuntoja kotiutusyksikössä varmistui Ylen mukaan neljä. Tartuntoja on varmistettu yksikössä nyt yhteensä 49. Tartuntoja on ollut sekä asiakkailla että työntekijöillä.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan uudet koronatartunnat ovat tulleet tietoon viimeisen vuorokauden aikana, kun tartuntoja on seulottu tartunnalle altistuneilta, oireettomilta asiakkailta.

– Sain tiedon, että he ovat olleet jokseenkin oireettomia, Mäntymaa sanoo Ylelle.

Mäntymaan mukaan Lauttarannassa on tällä hetkellä hoidossa kaikkiaan 19 koronatartunnan saanutta henkilöä, joista valtaosa on tällä hetkellä toipumaan päin. Muutamia sairastuneita on Lauttarannan lisäksi hoidossa Pohjois-Kymen sairaalassa.

Kymsoten sairaaloissa on kaikkiaan hoidossa 11 koronaviruspotilasta.

Karjalan prikaatissa on nyt ainakin kaksi eri tartuntaketjua.
Karjalan prikaatissa on nyt ainakin kaksi eri tartuntaketjua.

Vekaranjärvellä uusi tartuntaketju

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä varmistui keskiviikkona neljä uutta koronatartuntaa. Kaikki neljä koronapositiivista ovat prikaatissa eristettyinä muista.

Yksi vahvistettu tartuntatapaus liittyy aikaisemmin tiedossa olleeseen tartuntaketjuun, eikä aiheuta tarvetta uusille karanteeneille.

Muut uudet tartuntatapaukset ovat eri tartuntaketjua, eivätkä ole kytköksissä aikaisempaan tapaukseen. Tästä syystä Karjalan prikaatissa asetetaan 24 henkilöä lisää karanteeniin.

Viime perjantaina varuskunnassa asetettiin karanteeniin noin 60 varusmiestä ja kaksi kouluttajaa korona-altistumisen vuoksi. Koronatestit aloitettiin varuskunnassa viikonloppuna.

Korian ja Mansikkamäen kouluissa korona-altistus

Korian koulussa yksi luokka on altistunut koronavirukselle, Kouvolan kaupunki tiedotti keskiviikkona. Sen seurauksena 14 henkilöä on määrätty karanteeniin.

Myöhemmin kaupunki tiedotti altistumisesta myös Mansikkamäen koulussa. Siellä altistuneita on 13, ja niin ikään yksi luokka on asetettu karanteeniin.

Karanteenissa oleville järjestetään etäopetus. Koulujen henkilöstöä, oppilaita ja huoltajia on tiedotettu asiasta Wilman ja kaupungin sisäisten kanavien kautta. Kymsote ottaa jokaiseen altistuneeseen henkilökohtaisesti yhteyttä ja antaa lisäohjeita.

Muu opetustoiminta voi Kymsoten arvion mukaan jatkua kouluissa toistaiseksi lähiopetuksena.

Muutamat vanhemmat ovat ottaneet Korian kouluun yhteyttä, Korian koulun rehtori Sinikka Kytömäki kertoi. Edellisen kerran Korian koulussa oli korona-altistus syksyllä. Sen jäljitä jatkotartuntoja ei tullut.

Etäopetukseen siirtymisestä koulussa on kokemusta viime keväästä.

– Olemme syksystä lähtien varautuneet koulussa etäopetukseen siirtymiseen nopeasti. Kaikki on huolehdittu valmiiksi.

Moises Garibay

Korian koulussa yksi luokka on altistunut koronavirukselle.
Korian koulussa yksi luokka on altistunut koronavirukselle.

Viidennes Kymenlaakson tartunnoista ulkomailta

Kymsote kertoi keskiviikkona, että viime aikojen tartunnoista noin 20 prosenttia on todettua henkilöillä, joilla ei ole vakituista asuinpaikkaa Kymenlaaksossa tai Suomessa. Lisäksi tartuntoja on todettu ulkomailla matkustaneilla kymenlaaksolaisilla, erityisesti Virossa tai Venäjällä käynnin jälkeen.

Tartunnoista pystytään jäljittämään tällä hetkellä noin 80 prosenttia, Kymsote kertoo.

Koronaviruksen herkemmin tarttuvampaa muunnosta, brittivarianttia ei Kymenlaaksossa ole tavattu lisää sitten joulun jälkeisen ajan. Kymsote tutkii Kymenlaaksossa otettuja testejä varianttien varalta koko ajan.

Rajoitukset jatkuvat Kymenlaaksossa ainakin helmikuun puoliväliin

Kymenlaaksossa jatkuvat tällä hetkellä käytössä olevat koronasuositukset ja -rajoitukset helmikuun 14. päivään saakka.

Keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä antoi suosituksen aluehallintovirastolle (avi) leviämisvaiheen rajoitusten jatkamisesta tapahtumien ja yleisötilaisuuksien osalta helmikuun loppuun saakka.

Avi valmistelee määräystään annettavaksi ensi viikolla.