Trendi lisäsi keliaakikoiden valikoimia — Parantunut saatavuus on huomattu Kouvolan keliakiayhdistyksessä, mutta hintojen toivottaisiin laskevan enemmän

Yhä useampi suosii gluteenitonta ruokavaliota. Ilmiö näkyy ravintoloissa ja ruokakauppojen hyllyillä.

Linda Varoma

Kauppojen hyllyillä on nykyisin huomattavasti aiempaa enemmän gluteenittomia tuotteita. Hinta on monen niitä käyttävän mielestä vielä kovin korkea.
Kauppojen hyllyillä on nykyisin huomattavasti aiempaa enemmän gluteenittomia tuotteita. Hinta on monen niitä käyttävän mielestä vielä kovin korkea.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat nykyisin monet muutkin kuin keliaakikot. Suosio on parantanut tuotteiden saatavuutta.

Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Aina gluteenittomia annoksia ei valmisteta sillä tarkkuudella, mitä keliakia vaatii.

Kaupat myivät gluteenittomia ruokia viime vuonna yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä. Ravintoloissa tarjotaan jatkuvasti enemmän gluteenittomia vaihtoehtoja.

Glu.fi-nettiyhteisöä ylläpitävä keliaakikko Jesse Valli kuvailee kasvua räjähdysmäiseksi.

— Aiemmin ilmiö hieman huvitti. Nyt kun se on tullut jäädäkseen ja olen lukenut ihmisten palautetta siitä, kuinka gluteeniton ruokavalio on auttanut moniin vaivoihin, en ole enää yhtään ihmeissäni.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään 15—20 prosentin vuotuiset kasvuluvut voivat jatkua. Jesse Valli

Lisääntynyt kysyntä on kasvattanut valikoimaa ja parantanut tuotteiden laatua. Kasvanut kilpailu on laskenut myös hintoja.

— Mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään 15—20 prosentin vuotuiset kasvuluvut voivat jatkua.

Glu.fi organisoi nyt neljättä kertaa järjestettävää #Gluteenitontammikuu-kampanjaa, jonka tarkoituksena on kannustaa sekaruokavaliota noudattavia tutustumaan gluteenittomuuteen.

— Tavoitteena on tuoda esille, kuinka haastavaa ja kallistakin ehdottoman gluteenittoman dieetin noudattaminen on. Ja toisaalta sen, kuinka monipuolinen ja herkullinen valikoima on nykyään.

Ikävä ruisleipää ja ruskeaa kastiketta

Kouvolan seudun Keliakiayhdistyksen puheenjohtaja Tuija Korpelainen on huomannut gluteenittomien tuotteiden valikoiman kasvaneen viime vuosina merkittävästi.

Hyllyille on ilmestynyt uutta gluteenitonta syötävää yksi toisensa jälkeen tiiviissä tahdissa, mutta niiden hinta on usein yhä kovin korkea.

— Yhdistyksen jäsenten kesken vaihdamme tietoa, kuka mitäkin uutta on löytänyt. Olisimme odottaneet, että kysynnän ja valikoiman kasvu olisi pudottanut hintoja enemmän.

Korpelaisen mukaan laadukkaiksi ja maukkaiksi todetuilla tuotteilla on usein niin kova kysyntä, että ne loppuvat kaupasta heti erän tultua myyntiin.

— Esimerkiksi leivissä laatu vaihtelee paljon. Monella keliaakikolla on ikävä ruisleipää ja ruskeata kastiketta.

Valikoimat eri maailmasta kuin aikoinaan

Etelä-Kymenlaakson keliakiayhdistyksen puheenjohtaja Eija Aaltonen pitää kampanjan ajatusta hyvänä.

— Se tuo tunnettavuutta keliakialle, mikä on hienoa. On hyvä saada ihmiset ymmärtämään esimerkiksi tämä hinta-asia.

Aaltonen sai keliakiadiagnoosin 30 vuotta sitten. Nykypäivän ruokavalikoimat ovat kuin eri maailmasta.

— Silloin ei ollut mitään tuoretuotteita. Näkkileipää oli yhtä laatua ja lisäksi riisikakkuja. Nyt on tarjolla tuoretta, pakasteita ja myös valmisruokia.

Gluteeniton keliaakikolle lääkettä

Gluteenittomuuden nousu ruokatrendiksi on tuonut mukanaan myös ongelmia. Valli kertoo, ettei esimerkiksi ravintola-annoksia valmisteta aina sillä tarkkuudella, mitä keliakia vaatii.

Keliaakikko voi sairastua jo pelkistä leivänmuruista tai jauhon jäämistä.

Aaltonen on samaa mieltä ja korostaa, että keliaakikolle gluteeniton ruoka on lääkettä. Gluteeni tuhoaa suolinukkaa, oireet voivat olla rajuja ja elimistön palautuminen voi kestää pitkään.

— Söin vajaa vuosi sitten pitseriassa gluteenittoman pitsan. Valmistustasoa ei oltu ilmeisesti putsattu tavallisista jauhoista, koska vajaa tunti syömisen jälkeen alkoivat rajut oireet. Vatsakivut, kuume, ripuli ja oksentelu kestivät pari päivää.

Vatsa normalisoitui vasta noin kuukauden päästä.
Valli muistuttaa, että kampanja ei ole tarkoitettu niille, jotka epäilevät sairastavansa keliakiaa.

— Silloin kannattaa tehdä keliakiakotitesti tai hakeutua lääkäriin.

Uusimmat uutiset