Manski jää ilman katetta, kun Lasipalatsi jäädytti rakennussuunnitelmansa — Manskin yrittäjät kiittävät kadun avaruutta ja odottavat kukkaistutusten tuloa

Katteen rakentaminen edellyttää, että siihen rajautuvat kiinteistöt osallistuvat kustannuksiin. Manskin yrittäjät antavat uusitulle kävelykadulle arvosanoja kasin ja kympin väliltä.

Jussi Lopperi

Manskin kate on tarkoitus rakentaa Lasipalatsin ja Sokoksen kiinteistön välille.

Kävelykatu Manskin osittainen kattaminen odottaa toistaiseksi parempia aikoja. Syynä on Lasipalatsi-hankkeen rakentamisen viivästyminen.

Kävelykadun kattamiseen tarvitaan sekä Lasipalatsin että Sokoksen kiinteistöjen omistajien suostumus, sillä ne osallistuvat kustannuksiin.

Manskin osittainen kattaminen on kirjattu kävelykadun yleissuunnitelmaan. Kattaminen oli tarkoitus tehdä Lasipalatsin korottamisen yhteydessä.

— Periaatteena on, että ne kiinteistöt, joihin kate rajautuu, ovat velvollisia osallistumaan kustannuksiin. Sokoksen kiinteistön omistaja on toteuttamissopimuksen allekirjoittanut, Kouvolan kaupungin tekninen johtaja Hannu Tylli kertoo.

Kouvolan Sanomat kertoi viime viikolla, että Lasipalatsin markkinointi jäädytetään vuodeksi, koska ennakkovarauksia ei omistajan mukaan ollut kertynyt riittävästi. Ennakkomarkkinointi alkaa uudelleen ensi vuoden alkupuolella.

Lasipalatsin päälle on tarkoitus rakentaa kuusikerroksinen asuinkerrostalo, johon on suunniteltu 56 asuntoa.

Noin miljoonan euron investointi

Manski oli tarkoitus kattaa ensimmäisessä vaiheessa 30—40 metrin matkalta. Katteen koko on noin 700 neliömetriä, ja se sijoittuu Lasipalatsin ja Sokoksen väliin. Katoksen suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastaa Kouvolan kaupunki.

Tavoitteena on ollut pitää katoksen investointi noin miljoonassa eurossa, Tylli sanoo. Sokoksen rakennuksen kiinteistöosakeyhtiön osuus rakentamiskustannuksista on 21,6 ja Lasipalatsin 12,6 prosenttia. Loppuosan 65,8 prosenttia maksaa kaupunki.

Kunnossapidon kustannukset jaetaan samassa suhteessa.

Katerakennelmalle tehtiin perustukset valmiiksi

Manskin remontin yhteydessä katerakennelmalle tehtiin perustukset katukiveyksen alle. Kate voidaan näin rakentaa hyvin vaivattomasti myöhemminkin, Tylli sanoo.

Katosaluetta voidaan tarvittaessa myös laajentaa, jos kiinteistönomistajat siitä kiinnostuvat.

— Kadun käyttämisen näkökulmasta on ihan hyvä, että nyt tulee yksi välivuosi. Sekä kaupungilla liikkujia että Manskin varren yrittäjiä koeteltiin, kun katu oli kokonaan auki ja järjestelyt muuttuivat välillä viikoittain. Uutta kävelykatua päästään nyt testaamaan.

Jussi Lopperi

Eurokangas muutti helmikuussa Manskin reunalta toiselle. Nyt kadussa on kunnon kävelykadun tuntua, Kirsi Hannikainen sanoo.

Lämmitys helpotti muuttoa tien toiselle puolelle

Muuten kävelykadun remontti alkaa olla valmis.

Kun kysyy Manskista mielipidettä sen varren yrittäjiltä tai yritysten edustajilta, esiin nousee kolme asiaa.

Ensimmäinen on se, että kävelykatu on muuttunut remontissa edukseen. Toinen on se, että katu ehostuu entisestään kun puut puhkeavat lehteen ja kadulle tuodaan kukkaistutukset.

Kolmas on se, että että remontin valmistumisen ja lähestyvän kesän toivotaan tuovan lisää liikennettä Kouvolan keskustaan.

— Tämä avaruus, vastaa Eurokankaan myymäläpäällikkö Kirsi Hannikainen kysymykseen uuden Manskin parhaasta puolesta.

Eurokangas muutti entisen kirjakaupan tiloihin helmikuussa tien toiselta puolelta kauppakeskus Manskista. Remontti helpotti muuttoa konkreettisesti: muuton aikaan kadun lämmitys oli jo käytössä. Muuttajien ei tarvinnut siirtää tavaroita loskassa.

Hannikainen antaisi uudelle Manskille kouluarvosanan 8,5. Hän uskoo, että kunhan ilmat lämpenevät ja kaupunki saa kukka-asetelmat paikalleen, ihmiset alkavat taas viihtyä kävelykadulla.

— Se on vielä parempi kuin entinen. Manskissa on kunnon kävelykadun tuntua.

Jussi Lopperi

Manski muuttui remontissa paremmaksi, sanoo La Vie de Marrakechin Mina Vierula.

Kasin ja kympin väliltä

Katu on muuttunut parempaan, arvioi marokkolaisia huonekaluja ja sisustustavaraa myyvän La Vie de Marrakechin yrittäjä Mina Vierula.

— Edelleen on kuitenkin aika hiljaista. En tiedä, muuttuisiko tilanne kesäaikana.
Vierula kiittelee kadun lämmitystä.

— On hyvä, että lumi sulaa. Ennen se kasattiin kasoiksi liikkeiden eteen, hän sanoo ja naurahtaa.

Manski on hänen mielestään paikkana hyvännäköinen.

— Parempaan se on mennyt. Vielä jos sinne tulee kukkia.

Mikä olisi uuden Manskin arvosana?

— 8, 9, 10? Siitä välistä jostain.

Jussi Lopperi

Kouvolan luontaistuotteen Piia Saarinen sanoo, että nyt oli hyvä aika tehdä remontti.

Aurinko veti jo penkit täyteen

Kesän suhteen on odotuksia myös Kouvolan Luontaistuotteen toimitusjohtajalla Piia Saarisella.

— Viime talvi oli vaikea kun remontti oli käynnissä juuri tällä kohdalla, hän sanoo.

Talven aikana remontti puhutti lähes jokaista asiakasta. Nyt oli Saarisen mielestä kuitenkin korkea aika uusia kävelykatu.

— Jos nyt ei oltaisi tehty mitään, niin mikä olisikaan tilanne 10 vuoden päästä? Kaupungin keskustan pitää olla sellainen, että siellä viihtyy.

Kunhan kesä koittaa, Manskilla viihtyy, Saarinen arvelee. Ensimakua on saatu. Kun viikonloppuna oli kaunis sää, kaikki eteläpään penkit olivat täynnä ihmisiä.

— Toivottavasti kahvilat pääsevät levittäytymään kadulle.

Saarinen heittää uusitulle kadulle arvosanaksi puhtaan kympin, vaikka katu on vielä hieman kesken.

— Jos miettii, että vesiaiheet tulevat vielä kadulle, ja se puro on jo pois. Joka puolella on penkkejä joihin istahtaa. Tykkään siitäkin, että Manskin pään parkkipaikka on siirretty poikittain. Kävelykadulle on tullut lisää aukeaa tilaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat