Pori Jazzissa esiintyneen viihteen jättiläisen hitit soivat vanhassa tehtaassa Inkeroisissa

Jazzlaulaja Nina Myan sovitukset Burt Bacharachin klassikoista kuullaan ensimmäisenä Suomessa Ankkapurhan teollisuusmuseossa.

Petra Tiihonen

Nina Mya, oikealta nimeltään Nina Höynälä, esiintyi InkJazzissa jo vuonna 2012. Hän muistaa keikkapaikan, Ankkapurhan teollisuusmuseon, lämmintunnelmaisena paikkana.
Nina Mya, oikealta nimeltään Nina Höynälä, esiintyi InkJazzissa jo vuonna 2012. Hän muistaa keikkapaikan, Ankkapurhan teollisuusmuseon, lämmintunnelmaisena paikkana.

Voi olla, että nimi Burt Bacharach ei sano mitään. Kappaleiden nimet todennäköisesti sanovat:

Raindrops Keep Fallin’ on My Head.
(They Long to Be) Close to You.
Walk on By.
What's New Pussycat?

Bacharach, 90, on yksi populaarimusiikin historian merkittävimpiä säveltäjiä. Oscar- ja Grammy-palkittu yhdysvaltalaispianisti on tehtaillut vuosikymmenien aikana rekkalastillisen ikivihreitä. Niitä ovat levyttäneet muun muassa Tom Jones, Aretha Franklin, Dionne Warwick, Dusty Springfield ja The Carpenters.
Kouvolan teatterin parin vuoden takainen musikaali Poikamiesboksi oli Bacharachin säveltämä.

Heinäkuussa viihteen jättiläinen nousi lavalle Pori Jazzissa.

— Harmittaa, etten päässyt kuuntelemaan, jazzlaulaja Nina Mya sanoo.

Ensimmäisenä Suomessa Ankkapurhan teollisuusmuseossa

Inkeroisissa kuullaan perjantaina ensimmäisenä Suomessa Myan tekemät jazzsovitukset Bacharachin hiteistä. Tapahtumapaikka on InkJazz Ankkapurhan teollisuusmuseossa.

Mya (s.1989) tekee oman yhtyeensä kanssa gospeltyylistä musiikkia. Bacharachin biiseihin tarttuessaan hän astui mukavuusalueensa ulkopuolelle.

— Idea lähti siitä, että minut kutsuttiin esiintymään lokakuussa Israelin Tel Avivissa järjestettävälle Jaffa Jazz Festivalille. Teemana ovat pop- ja rockartistit, joiden musiikista tehdään jazztyylistä, Mya kertoo.

Hänen sovituksensa kuullaan siis Inkeroisissa ennen Israelia. Näiden kahden välissä Burt Bacharach -kokonaisuus käy myös Helsingissä ja Iisalmessa.

Mya lupaa konserttiin säveltäjälegendan suurimpia hittejä.

— Bacharachin teoksille ovat ominaisia pitkät ja haastavat rakenteet, mahtipontisuus, dramatiikka ja hyvät koukut. Myös melodiat ovat haastavia, ja ne liikkuvat isolla äänialalla. Kappaleet kuitenkin puhuttelevat sekä iskelmä- että jazzyleisöä.

Hän muistuttaa, että useiden Bacharachin kappaleiden puhuttelevat sanoitukset on kirjoittanut Hal David.

Maailma tarvitsee rakkautta

Myan omia suosikkeja Bacharachin sävellyksistä ovat Dionne Warwickin tunnetuksi tekemät Walk on By ja Anyone Who Had a Heart sekä Dusty Springfieldin versio hitistä The Look of Love.

— Yksi lempirakkauslauluistani on The Carpentersin esittämä Close to You.

Myan mukaan ehdottomasti tutustumisen arvoinen on myös sävellys What the World Needs Now Is Love eli Maailma tarvitsee nyt rakkautta. Hänen mukaansa se sopii tämän päivän maailmanmenoon.

— Nykypäivän ihmiset on levottomia ja yksinäisiä, rakkaudettomia. Se näkyy pahana olona.

Kouvolassa soi jazz usein

InkJazz järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Ankkapurhan teollisuusmuseo sijaitsee Stora Enson tehdasalueella vanhan puuhiomon ja kartonkitehtaan tiloissa. InkJazzin taiteellinen johtaja, saksofonisti ja Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki luonnehtii konserttipaikkaa erinomaiseksi niin kooltaan kuin akustiikaltaan. Hänen mukaansa intiimi tila takaa hyvän kontaktin orkesterin ja yleisön välillä.

— On hienoa, että Kouvolan kaupunki ja muut yhteistyökumppanit haluavat ylläpitää tätä perinnettä. InkJazziin kuuluu myös koulukonserttiaspekti: aamupäivällä järjestämme oman konsertin koululaisille Kuusankoskitalossa, Perkiömäki kertoo.

Perkiömäen mielestä jazzilla on varsin hyvä jalansija maakunnissa. Samaa mieltä on Simo Helkala, joka opettaa kitaransoittoa Pohjois-Kymen musiikkiopiston pop- & jazzlinjalla. Hänen mukaansa Kouvolalla ja Kotkalla menee jazzkaupunkeina suorastaan loistavasti.

— Kotkalla varsinkin, koska heillä on konservatorio ja kova jazzperintö, Helkala sanoo.

Hän huomauttaa, että Kouvola on Suomen aktiivisimpia keikkapaikkoja, ja täällä jazzia kuullaan ravintoloissa vähintään pari kertaa kuussa.

— Kouvolassa toimii aktiivinen jazzyhdistys.

InkJazzin Nina Mya with Friends: Music of Burt Bacharach -konsertti järjestetään Ankkapurhan teollisuusmuseossa (Kuitutie 2, Inkeroinen) 31.8. kello 19. Nina Mya (laulu), Jari Perkiömäki (saksofoni), Alexi Tuomarila (piano), Timo Hirvonen (basso) ja Jussi Lehtonen (rummut).