Huoli kouvolalaisista sukulaisista on suuri – Pääkaupunkiseudulla asuvat omaiset ovat ottaneet runsaasti yhteyttä kaupungin apupalveluun

Myllykoskelaistaustaisen Hannu Käen sukulaisista moni asuu yhä Kouvolassa.

Noora Partanen

– Kun ihmiset eivät pääse Helsingistä Kouvolaan avuksi, he ovat huolehtineet, miten äiti tai isovanhemmat pärjäävät, Irene Purtilo kertoo. Arkistokuva.
– Kun ihmiset eivät pääse Helsingistä Kouvolaan avuksi, he ovat huolehtineet, miten äiti tai isovanhemmat pärjäävät, Irene Purtilo kertoo. Arkistokuva.

Moni pääkaupunkiseudulla asuva on huolissaan Kouvolassa asuvien ikääntyneiden vanhempien ja isovanhempien kohtalosta. He ovat ottaneet yhteyttä Kouvolan kaupungin maanantaina avautuneeseen ruoka- ja lääketilausapuun.

– Pääkaupunkiseudulta on tullut useita soittoja. Kun ihmiset eivät pääse sieltä Kouvolaan avuksi, he ovat huolehtineet, miten äiti tai isovanhemmat pärjäävät, Kouvolan kaupungin yhteisötyökoordinaattori Irene Purtilo kertoo.

Yhteydenottojen paljous on yllättänyt Purtilon.

– Tuntuu todella hyvältä, että omaiset pitävät läheisistänsä huolta.

Minulla on rakkaita ihmisiä Kouvolassa. Arvostan todella paljon, että siellä on välittäviä ihmisiä, jotka antavat apua. — Hannu Käki

Hallitus päätti keskiviikkona rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä perjantaista 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Rajoitusten tarkoitus on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Liikkumisrajoitukset perustuvat valmiuslakiin.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla.

Kouvolan Sanonat

Liikennettä Uudenmaan rajoilla aletaan rajoittaa tänään.
Liikennettä Uudenmaan rajoilla aletaan rajoittaa tänään.

Myllykoskelta alun perin kotoisin oleva helsinkiläinen Hannu Käki, 36, kertoo, että hänen isänsä äiti asuu edelleen Kouvolassa. Käki on onnekkaassa tilanteessa, sillä Kouvolassa asuu useita mummosta ja muista sukulaisista huolehtivia ihmisiä.

– Minulla on rakkaita ihmisiä Kouvolassa. Osa heistä kuuluu riskiryhmään. Vaikka en ole fyysisesti ollut läsnä siellä viime kuukausina, arvostan todella paljon, että siellä on välittäviä ihmisiä, jotka antavat apua, Käki kertoo.

Vaikka elän kaupunkilaiselämää, niin Myllykosken lapsuuden yhteisö antaa eväitä selvitä vaikeista tilanteista. — Hannu Käki

Kun tärkeät ihmiset pitävät toisistansa huolta, se luo itsellekin mielenrauhaa. Käki sanoo, että hänellä on koronatilanteessa paljon myös omaa huolenaihetta.

Käki asuu yksin, eikä hänellä ole omaa autoa. Se vaikeuttaa asioiden hoitamista kauempana.

– Luonnollisesti tässä tilanteessa on paljon epätietoisuutta niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnan tasolla. Kaikesta huolimatta pyrin olemaan luottavainen tulevan suhteen.

Käki sanoo, että monella foorumilla on ollut nyt keskustelua niin vanhoista kuin nuorista yksinään asuvista. Hänen mukaansa moni voi kärsiä siitä, että on yksin kotona neljän seinän sisällä.

– Kaikki heistä eivät ole vanhoja ihmisiä.