Vesiralli Woikoskella vie aikaa ja rahaa — Mäntyharjun kemikaaliturmasta ympäristöön valuneen MTBE:n pitoisuudet heilahtivat taas nousuun

Kaasuyhtiö Woikoski oy:n tuotannossa ei oteta mitään riskejä MTBE:n suhteen. Tehdas käytti omaa vettä jo kuukauden ajan, kunnes tällä viikolla kohonnut kemikaalipitoisuus pakotti jälleen tuomaan veden säiliöautoilla Mäntyharjulta.

Harri Teitto

MTBE-kemikaalin pitoisuuksissa on havaittu nousua tämän vuoden ensimmäisissä mittauksissa Sarkavedellä, Voikoskella ja Vuohijärvessä.
MTBE-kemikaalin pitoisuuksissa on havaittu nousua tämän vuoden ensimmäisissä mittauksissa Sarkavedellä, Voikoskella ja Vuohijärvessä.

Woikoski oy:n toimitusjohtaja Clas Palmberg on tuskastunut. Hän on kerran toisensa jälkeen ihmetellyt, miten Mäntyharjun viimekeväisen kemikaalionnettomuuden vaikutuksia ympäristöön vähätellään.

— Kyseessä on valtava ympäristökatastrofi, jonka vaikutusten laajuutta ei voida vielä edes arvioida. Elämme veitsi kurkulla vielä ainakin 10—20 vuotta.

Bensiinin lisäaineena käytetyn metyyli-tert-butyylieetterin eli MTBE:n pitoisuudet pienenivät onnettomuuspaikan lähivesistöissä syksyn aikana. Woikoski pystyi jonkin aikaa käyttämään tuotannossa omia vesilähteitään.

Tehdas sai kuitenkin tällä viikolla mittauksia tekevältä Rambollilta ikävän ilmoituksen.

— Suojasää ja sateet tekivät sen, että pitoisuudet yläjuoksulla kääntyivät nousuun. Heti, kun saimme analyysin, meidän oli reagoitava salamannopeasti. Tämä on merkki siitä, että tilanne ei ole ohi.

Pitoisuudet nousseet vesistöissä

VR vahvistaa internetsivuillaan pitoisuuksien lievän nousun Ramboll oy:n kanssa laatimassaan tilannetiedotteessa. Sen mukaan vesistötarkkailuja on jatkettu vuoden 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.

Vuohijärvessä MTBE-pitoisuudet ovat olleet enimmillään 0,0005 milligrammaa litrassa. Sarkaveden pohjoisosassa, Pajulammen edustalla, MTBE-pitoisuudet ovat kohonneet korkeimmillaan tasolle 0,020 milligrammaa litrassa.

Vedenkäyttöä talous-, pesu- tai löylyvetenä ei edelleenkään suositella Kärmelammen, Ojantauksenlammen ja Pajulammen alueella. Kaivojen vettä voi käyttää talousvetenä. Vesistötarkkailuja jatketaan tarkkailuohjelman mukaisesti ensi viikolla.

Jussi Lopperi

Woikoski oy:n toimitusjohtaja Clas Palmberg on harmistunut ja huolissaan Mäntyharjun kemikaaliturman seurauksista.Arkistokuva.
Woikoski oy:n toimitusjohtaja Clas Palmberg on harmistunut ja huolissaan Mäntyharjun kemikaaliturman seurauksista.Arkistokuva.

Kevättä odotellessa

Palmbergin mukaan tehdas noudattaa veden suhteen omia, tiukkoja raja-arvojaan. Pienikin nousu pitoisuuksien mittausarvoissa tarkoittaa sitä, että tehtaan omat hanat pannaan kiinni.

Talousvesi tuodaan tämänviikkoisen tapauksen tavoin Mäntyharjulta 10 000 litran erissä säiliöautoilla.

— Emme absoluuttisesti voi ottaa minkäänlaista riskiä asiassa. Meillä on oltava varajärjestelmä näitä tilanteita varten.

Hän sanoo, että veden tuominen tehtaalle jatkuu toistaiseksi. Samaten hän uskoo tilanteen toistuvan vielä useita kertoja.

Palmberg odottaa jo kevään sulamisvesien tuomia ongelmia huolissaan.

— Jatkuva valvonta ja veden laadunvarmistus vievät aikaa ja rahaa. Sitä ei moni arvaa, miten mahdoton urakka tämä on.

Kouvolan Sanomat kertoi viime viikolla, että onnettomuuden jälkeen Woikoskelle on VR:n kustannuksella toimitettu 185 päivän ajan yhteensä 12000 kuutiota vettä.

Palmberg sanoi tuolloin, että yritys on hakenut VR:ltä korvausta. Hän ei paljastanut vaatimuksen tarkkaa summaa, mutta kertoi sen olevan nyt sadoissa tuhansissa ja pahimmillaan miljoonaluokassa.

VR on pyytänyt Woikoskelta lisäselvitystä korvausvaatimukseen.

Uusimmat uutiset