Kouvola visioi Tehtaanmäen koulua kansainväliseksi taide- ja arkkitehtuurikodiksi — Kaupungin tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopistojen kanssa

Kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi sanoo, että Alvar Aallon suunnittelutyö herättää taide- ja arkkitehtipiireissä kiinnostusta.

Lukas Pearsall

Jos Kouvolan alustavat suunnitelmat toteutuvat, Tehtaanmäen koulussa nähdään tulevaisuudessa kansainvälisiä taiteilijoita ja arkkitehtejä.
Jos Kouvolan alustavat suunnitelmat toteutuvat, Tehtaanmäen koulussa nähdään tulevaisuudessa kansainvälisiä taiteilijoita ja arkkitehtejä.

Kouvola alkaa selvittää Tehtaanmäen koulun muuttamista taide- ja arkkitehtuuriresidenssiksi, kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi sanoo.

Alvar Aallon suunnittelema koulu rakennettiin Inkeroisiin vuonna 1939. Sen peruskorjaus valmistui vuonna 2003.

Meillä on tietoja, että tämä voi herättää taide- ja arkkitehtipiireissä kovasti kiinnostusta. — Veikko Niemi

Kouvolan Sanomat kertoi verkkolehdessä torstaina, että Tehtaanmäen koulu saatetaan lakkauttaa kevätlukukauden 2020 päätteeksi.

Tehtaanmäen koulu on suojeltu rakennus

Niemen mukaan on tärkeää, että Aallon työ ja sen henki näkyy kulttuurihistoriallisesta tärkeän ja suojellun koulurakennuksen toiminnassa jatkossakin.

Lukas Pearsall

Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset kiinnostavat kansainvälisesti.
Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset kiinnostavat kansainvälisesti.

— Koulusta voisi tulla kansainvälinen taiteilijakodin tyyppinen kohde, koska Alvar Aalto on nimenomaan maailmalla tunnettu ja arvostettu arkkitehti. Meillä on tietoja, että tämä voi herättää taide- ja arkkitehtipiireissä kovasti kiinnostusta. Tätä lähdemme selvittämään tulevaksi käyttökohteeksi.

Niemen mukaan Anjalan nuorisokeskus voisi tarjota ruokailun ja majoituksen taiteilijakodin vierailijoille.

— Inkeroisissa on paljon muitakin Aallon suunnittelemia rakennuksia. Tässä voisi olla myös hyvä matkailullinen mahdollisuus hyödyntää Kymijoen ympäristöä.

Hovi: Kouvolaan yliopisto-opintoja ja -opiskelijoita

Kasvatuksen ja opetuksen lautakunnan puheenjohtajan Henna Hovi (sd.) sanoo, että Tehtaanmäen koulussa ei ole kyse pelkästä kouluverkkoratkaisusta. Kaupungin tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.

— Kyse on arkkitehtiopiskelijoista ja mahdollisesta yhteistyöstä Aalto-yliopiston kanssa. Tavoitteena olisi saada Kouvolaan yliopisto-opiskelijoita ja -opintoja, Hovi sanoo.

Niemen mukaan myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on kiinnostunut hankkeesta. Xamk opettaa Kouvolassa luovia aloja, kuten muotoilua ja designia.

— Xamk on varmasti mukana, kun haemme uutta toimintaa Tehtaanmäelle.

Suunnitelma Tehtaanmäen koulun lakkautuksesta ensi vuonna sisältyy perusopetuksen kehittämisen toteuttamisohjelmaan, jota kasvatuksen ja opetuksen lautakunta käsittelee ensi viikon keskiviikkona.

Lautakunta linjaa asiaa elokuussa. Palveluverkkoratkaisuista päättää valtuusto loppuvuonna.